Kit és miért választ egy nárcisztikus? Íme 7 brutálisan őszinte ok

Évekig éltem nárcisztikus kapcsolatban. És évekig észre sem vettem. Okos, talpraesett lány voltam, bár kicsit naiv, mikor összejöttünk, és egy, az árnyékától is összerezzenő, gyenge, önbecsülésében és önbizalmában megtiport nő voltam, mikor ki tudtam lépni abból a kapcsolatból.

Ma sem értem, hogyan keveredtem bele.

Senki sem akar nárcisztikus bántalmazás áldozata lenni, én sem akartam, és ahogy más sem, én sem hittem el, hogy a férfi, akit szerettem, bánthat. Ezt mindig nehéz elfogadni, különösen, ha előtte, más esetében egyértelműen láttuk a figyelmeztető jeleket.

Vajon miért éppen én? Vajon miért éppen te? Mi alapján választanak a nárcisztikusok?

Image by ArthurHidden on Freepik


1. Azt választják, aki hajlamos arra, hogy a másikban a jót lássa

Azt, aki meglátja a jót az emberekben, és hajlamos figyelmen kívül hagyni rossz szokásaikat, a nárcisztikusok azonnal észreveszik, és még ha az illető gyanakodna is, hogy valami nem kerek, azonnal elaltatják a gyanakvását. Elmesélik, mennyire szeretik és becsülik, milyen szerencsések, hogy vele lehetnek, és elhalmozzák ajándékokkal.

A naiv pedig hisz nekik, mert szeret hinni a jóban. Ezen nincs mit szégyellni, könnyen megesik, hiszen nagyon könnyű figyelmen kívül hagyni a rosszat, ha az a személy, akit szeretünk, azt mondja nekünk, meg fog változni. Természetesen elhisszük, mert teljes szívedből szeretnénk, hogy igaz legyen.

2. Azt választják, aki könnyen manipulálható

Az egyik ok, amiért egy nárcisztikus kiválaszt valakit az az, hogy az a valaki könnyen manipulálható. Aki mindent elhisz, amit hall, amit mondanak neki, az a nárcisztikusok könnyű prédája. Minden trükkjüket bevetik, a préda pedig észre sem veszi, hogy közben tökéletesen figyelmen kívül hagyták az igényeit. 

3. Azt választják, aki együttérző

A nárcisztikusok szeretnek olyan emberek közelében lenni, akik együttérzőek és empatikusak. Őket aztán villámgyorsan igyekeznek behálózni, s amit adnak, mindent elvenni. Érzelmeket, támogatást, bármilyen hasznot.

A nárcisztikusok tökéletesen tudják, hogyan kell áldozatot játszani, és kifogásokat találni a viselkedésükre. Az áldozatot ugyan figyelmezteti a megérzése, de ők ezt is kijátsszák.

4. Préda lehet a társfüggő is

Azok is könnyű prédának számítanak, akiknek volt egy rossz tapasztalatuk gyerekkorukban, rossz kötődésük alakult ki, és azt hiszik, a partnertől függenek. A nárcisztikusok mindig tudják, mit kell mondaniuk, hogyan tépjék fel a sebeket, mikor azok éppen gyógyulni kezdenek. Elhitetik, hogy áldozatuk sebzetten is tökéletes, és a saját kényük-kedvük szerint manipulálják.

5. Azt választják, aki reménytelenül romantikus

Azt, aki még mindig hisz a mesékben, és nem akarja abbahagyni a harcot a szerelemért, a nárcisztikusok előszeretettel megkörnyékezik, mert tudják, hogy az illető mindent meg fog tenni, hogy megmentse kettejük kapcsolatát, még akkor is, ha az bántalmazó volt. 

6. Préda lehet az is, aki nem húz egyértelmű határokat

Lehet, hogy gyermekkorában bántalmazták, vagy elhanyagolták szükségleteit, és ezért nem tud világos határokat szabni mások számára. Az is megtörténhet, hogy állandóan az idősebbek jóváhagyását kérte, és ezt folytatta felnőtt kapcsolataiban is. Bármi is az ok, azok, akik nem saját magukat helyezik előtérbe, és folyamatosan megerősítést kérnek másoktól, elegendő teret adnak a nárcisztikusoknak, hogy kihasználhassák őt. 

7. Azt választják, aki irigylésre méltó

Gyönyörű szívű és elméjű, kedves és nagylelkű ember – ő az, aki szöges ellentéte a nárcisztikusoknak. Az emberek szeretnek vele időt tölteni, mert kedves és vonzó. Nem keresi mások csodálatát, és nincs szüksége a megerősítésre, hogy valóban egyedülálló. Magabiztos. Olyan, amilyen a nárcisztikusok mindegyike is lenni akar – éppen ezért választják őt. Mert irigylik, és mert el akarnak venni tőle mindent.

nyitókép: Image by Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: