5 fajta kifejezés, amit a manipulatív emberek használnak, hogy kétségbe vond önmagad

Mindannyian ismerünk manipulatív embert, mindannyiunk életében előfordul, akár a közvetlen környezetünkben is. A manipulatív személyekben az a közös, hogy cselekedeteik mindig önmaguk javát és hasznát szolgálják valamilyen módon.

A manipuláció lehet egyértelmű és látványos, de lehet olyan finom is, hogy észre sem lehet venni.

Hogyan védhetjük meg magunk tőle? Legkönnyebben úgy, hogy felismerjük. A mesterien kivitelezett, finom manipulációt is.

Vannak kifejezések, amiket a manipulatív emberek használnak, pontosan azért, hogy elérjék a céljukat – például azt, hogy kétségbe vonjuk önmagunkat. Ilyenek:

Image by gpointstudio on Freepik


1. Gaslighting kifejezések

A gaslighting vagy gázvilágítás az egyik legelterjedtebb manipulációs technika, amikor a manipuláló személy azt akarja elérni, hogy a másik személy kétségbe vonja saját valóságát, megkérdőjelezze önmaga érzéseit, észleléseit. Sőt, még bűntudatot is kelt.

Ezt négy fő módon tudja megtenni: nyílt hazugsággal, a valóság manipulálásával, bűnbakképzéssel és kényszerrel. Ilyeneket mondhat:

– Túlreagálod.

– Túl érzékeny vagy.

„Soha nem mondtam/tettem ilyet.”

– Elképzelsz dolgokat.

Légy óvatos, légy résen, ha valaki ilyen módon megkérdőjelezi a valóságodat. 

2. Az érzések minimalizálása

Az érzések minimalizálása hasonló, de nem pontosan olyan, mint a gaslighting. Míg a gázvilágítás drasztikusabb, az érzések minimalizálása valamivel finomabb taktika. 

– Nagy ügyet csinálsz a semmiből.

– Ne legyél már ilyen drámai.

– Nem szabad így érezned.

A gázvilágításhoz hasonlóan az eredmény ugyanaz. A manipuláló megússza, hogy rosszul bánik a másikkal, miközben a másik azt hiszi, ő fogadja rosszul a dolgokat, még akkor is, ha igaza van.

3. Hibáztató kifejezések

Egy manipulátor gyakori taktikája az is, hogy olyan kifejezéseket vet be, amik a másikat hibáztatják.

Ilyeneket mondhat:

– Te késztettél erre.

– A te hibád, hogy ez megtörtént.

– Mindig ezt csinálod velem.

Ezek egy célt szolgálnak: elhárítani, hogy bármi köze van a szóban forgó témához. Pedig a valóságban valószínűleg éppen ő kavarja a sz@rt.

Image by wayhomestudio on Freepik


4. Kifejezések, amik áldozatként mutatják a manipulátort

A manipulátor szereti önmagát áldozatként beállítani. Ezzel úgy állítja be a dolgokat, mintha ő maga áldozat lenne, pedig dehogy…

A leggyakoribb önáldozati kifejezések közé tartozik:

– Olyan gonosz vagy velem.

– Senki sem érti, min megyek keresztül.

– Mindig kiakadsz rám.

Természetesen fontos átgondolni a saját tetteidet is, hogy megbizonyosodj arról, valójában nem bántod ezt a személyt. De ha tudod, hogy nem, ne hagyd magad manipulálni!

5. Megszégyenítő és bűntudat kiváltó mondatok 

Vannak kicsit konkrétabb manipuláló mondatok is. Egy manipulátor gyakran használja ezeket a bűntudatot és a szégyent kiváltó mondatokat is, mert ezekkel könnyű eredményesen a maga malmára hajtania a vizet.

– Ha szeretnél, megtennéd ezt értem.

– Önző vagy, ha magadra gondolsz.

– Sokat áldoztam érted.

Ha valaha is hallottad már ezek közül valamelyiket, akkor voltál már manipuláció áldozata. Valószínűleg legbelül tudtad, hogy nem jó érzés ezeket hallani, de nem tudtad, miért. Most már tudod. Ne dőlj be többet!

A manipulatív kifejezések felismerése képessé tesz mindenkit arra, hogy határozott határokat szabjon, megőrizze az önbecsülését, és olyan módon reagáljon, ami megóvja az integritását. 

Nem szabad elfelejteni, az egészséges kapcsolatok a bizalomra, a nyitott kommunikációra és a kölcsönös tiszteletre épülnek. Elengedhetetlen, hogy elhatárolódjunk azoktól, akik saját érdekükben manipulációs taktikákat alkalmaznak, még akkor is, ha fáj elengedni őket. Önmagunk védelme fontosabb.

forrás

nyitókép: Image by Drazen Zigic on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: