Tenyérnyi koraszülött babákért indított országos összefogást a Plüss Kommandó. Fogjunk össze az életükért küzdő koraszülött PICikért!

Lehet nem is gondolnád, de rengeteg baba születik ma Magyarországon koraszülöttként – egészen pontosan minden 10. gyermek érkezik meg a várandósság 37. hete előtt! Ez egy hatalmas szám, hiszen ez több, mint kilencezer kisbabát jelent évente!

Láttad már, hogy milyen pici pelenka kell egy koraszülöttnek?

Fotó: egy extra korán érkezett, 300g súlyú koraszülött baba pelenkája

Elfér egy pici plüss mackón, vagy a tenyeredben!

De a koraszülött babák nem csak aprócskák, idő előtt és gyakran felkészületlenül érkeznek erre a világra. Ilyenkor a szerveik nincsenek még úgy kifejlődve, mint egy időre született babának, és speciális ellátást igényelnek.

Gyakran hetekig, hónapokig kell a koraszülött osztályon maradniuk, egy rideg inkubátorban, ami, idegen, kemény és ijesztő. Mindenhol erős fény, új szagok és ismeretlen zajok veszik körül őket, és ez kicsit sem hasonlít az édesanyjuk méhének meleg biztonságára.

Az első hetekben a PICi babáknak ez a rideg inkubátor az otthonuk, pedig az első hetek, hónapok döntőek az életben maradásuk tekintetében.

A Plüss Kommandó babafészek csomagjai és orvosi textil eszközei viszont kifejezetten számukra készülnek, azért, hogy ezzel a hiánypótló, innovatív eszközzel segíthessék a koraszülött babák fizikai és idegrendszeri fejlődését!

Ez azt jelenti, hogy segítségükkel megnőhet az esély arra, hogy a PICik olyan maradványtünetek nélkül nőjenek fel, mint például a tüdőfejlődési eltérés, az idegrendszeri károsodás vagy a későbbi magatartászavar, és teljes értékű életet élhessenek.

Ráadásul ezek az eszközök az osztályon dolgozó ápolók munkáját is könnyebbé teszik, például a lumbál kendővel vagy a szülészeti kiemelő kendővel könnyebbé válnak a beavatkozások. De nagy segítséget jelentenek az édesanyák és a babák kapcsolódásában. A baba ölelő kéz például hozzájárul a bőr-bőr kontaktus biztosításához, átöleli a babát, mikor nyugtalan, emellett pedig egyszerűbbé teszi édesanyja számára az inkubátorból való kiemelést.

Tudtad, hogy a koraszülötteknél gyakoribb az idegrendszer fejlődésének elmaradása, mint az időre született babáknál?

Mivel a koraszülött babák idő előtt jönnek a világra, gyakran nem csak a tüdejük, a keringésük vagy a hőháztartásuk, hanem a az idegrendszerük is éretlen.

Ezért is nagyon fontos, hogy ezt a támogatást már mindjárt az első kórházi napokon megkapják.
Hazaérkezésük után pedig a neurológiai után követés és – ha szükséges – a korai fejlesztési terv is fontos lesz számukra.

A missziónk, hogy ezeknek a PICiknek az életben maradási esélyeit növeljük és az ápolásukat, ellátásukat segítsük azáltal, hogy a hazai koraszülött osztályokat kellőképpen felszereljük és ellássuk a SOTE orvosai által elismert, saját tervezésű textil eszközeinkkel, valamint életmentő gépekkel.

Nyilka Ildikó a kezdeményezés ötletgazdája, egy koraszülött kisbaba anyukájaként, maga is tudja milyen érzés ott állni az inkubátor mellett.

Egy aprócska élet.
Nyugtalanul keresi a helyét a rideg inkubátorban, Te pedig egész nap a karodban tartanád. Nem sírhatsz, nem üvölthetsz a kórházban. Csak otthon, ahova vonakodva indulsz, mert legszívesebben minden másodpercedet a koraszülött osztályon töltenéd.

Régen még más volt, én csak messziről figyelhettem a saját kisbabám. A támogató szemlélet, a korszerűbb eszközök és a segítséget nyújtó orvosi textíliák ebben segítenek, hogy minél kevesebb trauma érje a babát és az édesanyát. Már az első pillanattól segítenek biztosítani a kötődést két elválaszthatatlan lélek között.

Trauma volt, életcél lett:

A lányom 26 éve született 26. hétre 1,27 kilogrammal. Ma lenne egy 26 éves fiam is, de az ő pici lelke sajnos már nincs köztünk. Úgy tudom feldolgozni a traumát, ha legalább 100.000 koraszülöttnek segítek…!”

Hogyan segítik pontosan ezek a babafészek csomagok a fizikai és idegrendszeri fejlődést?

Röviden: a születés előtti körülményeket imitálják.

Az inkubátor túl tág, túl nagy egy tenyérnyi kisbaba számára, ahol rengeteg inger éri őt, és a fény is vakítóan erős számára. A babafészek és a többi textil révén azonban a PICik orvosilag igazoltan is úgy érzik, mintha még az anyaméh nyugalmában lennének. Így mikor a babának pihenni kell, vagy nem vigyázhat rá édesanyja ölelő karja, akkor is egy meleg, biztonságos fészekben lehet.

A koraszülöttek ápolását, fizikai és idegrendszeri fejlődését segítő babafészkekkel célunk, hogy az édesanya méhéhez hasonló körülményeket teremtsünk, ezáltal biztosítsuk a picik számára azt a biztonságos, stresszmentes közeget, ahol nyugodtan fejlődhetnek.

Zsike fotó
  • Az inkubátorfészek fizikai határokat szab a babáknak, akárcsak az édesanyjuk pocakja, ezáltal megnyugtatja őket.
  • A J-támasztó segítségével a PICi babák C-alakban tudnak feküdni, abban a pózban, amit az anyaméhben is felvesznek, ez pedig csökkenti számukra a stresszt.Az J-támasztó és pillangó párna
  • A szemtakaró és az inkubátor takaró csökkenti a vakítóan erős fényt, így nyugodt alvást tesz lehetővé.
  • A plüss ölelő kéz növeli a baba kényelmét, átöleli a babát, mikor nyugtalan, így segít az idegrendszeri fejlődést. A keresztsál pedig olyan élményt nyújt a pocakfészekkel együtt, mintha karban tartaná az édesanya a babát.
    Ultrahangozható sapka, nyitott tetővel, 3 méretben, ami védi, melegíti a baba fejét ultrahang vizsgálat közben is.
  • CPAP sapka lélegeztetőgépekhez, arra használható, hogy speciális kialakítás révén tartják a lélegeztetőgép csöveit, illetve lehetővé teszik azt is, hogy a babákat minél kevesebbszer kelljen mozgatni.

Mindez csak egy töredéke a babafészek csomagokban átadott orvosi textíliáknak. Hiszen rengeteg féle speciális eszközre és textíliára van szüksége ezeknek a kicsi angyaloknak. A hazaérkező Boldog babáknak pedig ugyanebben, az orvosok által jóváhagyott minőségben vannak saját fejlesztésű, otthoni babafészkeink is. Így a kórházból kikerülve, lehetőségük van a megszokott kényelemben, az ismerős minták és anyagok között pihenni.

Fotó: Zsike fotó, Otthoni babafészek csomagok

Légy részese Te is az országos nagy összefogásnak!

Az „Öltöztessük fel a koraszülött osztályokat!” adományozásikampányunk keretében célul tűztük ki, hogy a Boldogság Világnapjáig (március 20) számos magyarországi koraszülött osztályon ápolt, tenyérnyi kisbabát öltöztetünk fel.

Támogatott koraszülött osztályok listája:

Budapest, SOTE Baross – Budapest, János Kórház – Budapest, Péterfy – Debrecen – Eger – Fehérgyarmat – Győr – Kaposvár – Nyíregyháza – Szeged Gyermekklinika – Szeged Szülészet – Székesfehérvár – Szolnok – Tatabánya

Így ezek a PICi babák is megkapják a lehetőséget arra, hogy egy meleg és biztonságos környezetben fejlődhessenek.
Ezáltal növekszik az esélyük arra is, hogy egészségesen és boldogan hagyják majd el az inkubátort és a Koraszülött Osztályt, így egy ígéretes jövő állhat előttük.

Nekik is jár az esély a boldogságra!

Már egy kávé árával is közelebb vagyunk a sikerhez, hiszen nincs túl kicsi adomány! Így karácsony közeledtével bízunk benne, hogy mások is hisznek a Csodában, mert a legnagyobb sikereket csak együtt, egymást segítve érhetjük el.


Ha Te is szeretnél segíteni nézd meg az adománnyal támogatott kórházak listáját (https://plusskommando.hu/oltoztessuk-fel-a-koraszulott-osztalyokat/) a weboldalon, és itt 4 féle támogatási forma közül választhatsz.

Vagy utalhatsz is nekünk, ebben az esetben kérlek közleménybe írd be, hogy “öltöztessük fel”.
Név: Plüss Kommandó – Alapítvány az Alapítványokért Közhasznú Alapítvány
Forint számla:
Számlaszám: 11713036-21451047 Közlemény: Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet
Külföldről történő forint utaláshoz:
IBAN: HU61 117130362145104700000000 Swift: OTPVHUHB
Euro számla:
Számlaszám: 11763055-63779886 Közlemény: Plüss Kommandó Koraszülött Hadművelet Külföldről történő utaláshoz:
IBAN: HU59117630556377988600000000
Adó 1%:
Plüss Kommandó – Alapítvány az Alapítványokért Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18941548-1-41

Idézet forrása a cikkben: Forbes Magyarország 2022.01.

Beregszászi-Mónok Nikoletta

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.