5 ok, amiért a nárcisztikusok bocsánatot kérnek

Amikor bocsánatot kérünk, megbánást érzünk, amiért valami olyasmit követtünk el, amivel a másikat bántottuk, vagy neki kárt okoztunk. A bocsánatkéréssel elismerjük a hibát, bánjuk a tettünk, és jelezzük, hogy többé nem teszünk hasonló dolgot.

A nárcisztikusoknak ezek közül egyik sem érdeke. Ők nem bánnak semmit, nem is ismernek el semmiféle hibát. Akkor mégis miért kérnek bocsánatot? Mi van bocsánatkérésük hátterében?

A nárcisztikusok bocsánatkérése nem valós
A nárcisztikusok nem vállalnak felelősséget a tettükért. Nem gondolják azt, hogy tévedtek bármiben is, és szinte soha nem őszinték. Ha bocsánatot kérnek, csakis azért teszik, mert a hamis bocsánatkérés kényelmesebb, mint beismerni egy vétséget és elszenvedni a következményeket.

A nárcisztikusok úgy hazudnak, mint a vízfolyás
Amikor a nárcisztikusok bocsánatot kérnek, azzal nem vallják be, hogy hibásak voltak vagy valami rosszat tettek. Ők állandóan hazudnak, és a bocsánatkérés is csak egy újabb hazugság részükről, amivel visszaszerezhetik az esetleges figyelmet és rajongást.

Csak egy eszköz a manipulációs dobozban
Ha alaposan megnézzük, látni fogjuk, hogy a nárcisztikusok ugyanúgy használják a bocsánatkéréseket, mint minden mást eszközt, amivel ellenőrizhetik, manipulálhatják embertársaikat. Számukra az a legfontosabb, hogy milyennek tűnnek mások számára.

A bocsánatkérés miatt pedig kedvező színben tűnnek fel.

A bocsánatkéréssel előnyhöz jutnak
A nárcisztikusok úgy gondolják, ha azt mondják, hogy sajnálják, akkor mindenki azonnal megbocsát nekik. Éppen ezért a bocsánatkérés a számukra a szabadulókártya. Nincs se bünti, se következmény. Így valójában amikor bocsánatot kérnek az náluk a hatalom visszaszerzése, nem pedig bűnbánat.

Csak azért kérnek bocsánatot, hogy kedvező színben tűnjenek fel
Ha valaki nem hajlandó bocsánatot kérni és azt mondani, sajnálom, rosszindulatúnak, barátságtalannak, arrogánsnak és kellemetlennek bélyegzik. A nárcisztikus tudja, ha megtagadja a bocsánatkérést, az nem tesz jót a megítélésének, hiszen senki sem akar olyan ember közelében lenni, aki nem kér bocsánatot.

Ne tévesszen meg egy nárcisztikus ember bocsánatkérése!

Nem számít, hogy egyszer vagy tízszer kér bocsánatot – nem tanulta meg a leckét, és nem sajnálja. Egyetlen célja az, hogy visszaszerezhesse helyét mesteri manipulátorként.

EZ IS ÉRDEKELHET:


1 Hozzászólás
  1. Ez pontosan így történik. Sajnos a mi esetünkben az apa új felesége ilyen személyiség, és a gyerekeimet is beállította az apjuk mellé a sorba. Ellenneveléssel, gyűlöletkeltéssel mossa az agyát a gyerekeimnek, nomeg a pénzével és „hatalmával”! Sajnos a gyerekeim beálltak ebbe a sorba, és évek óta mellőzik az édesanyjukat, mert ott ez az elvárás! Csak eszközök ők az én bántásomra, semmi más. Mikor fogják ezt a gyerekeim felismerni, tisztán látni, és kilépni ebből a számukra is rombolóan káros szerepből? Hogyan tudnék én, mellőzött édesanyaként segíteni nekik ebben?

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.