Okos emberek szabályai: a hét ,,nem”, ami sikerre vezet

Van, aki ösztönösen tudja, mit kell tennie, hogy az jó legyen neki, más csak bukdácsol a saját életében. Van, aki tudja, a tétlenség olykor jobb, mint gyorsan, de rossz irányba mozdulni, jobb a kapkodás helyett várni. Tudja, mikor kell behúzni a féket, és félreállni, és mikor kell valójában tövig nyomni a gázt.

Ő az, aki kihasználja, amit az élet kínál, és határozottan, de ésszel halad a céljai felé, miközben betart olyan szabályokat, amelyek sikerre vezetik.

De vajon mik ezek a szabályok?

Íme hét dolog, amit egy okos ember soha nem tesz (és te se tégy, ha sikeres akarsz lenni):

1. Ne csináld azt, amit nem szeretsz

Soha ne mondj igent olyan kérésekre, amik nem keltik fel a lelkesedésed, amik számodra érdektelenek, vagy túlságosan felborítják az életed, és arra kényszerítenek, hogy miattuk a saját vágyaid háttérbe kerüljenek. Soha nem szabad bábbá válni, akinek a kedvességét mindenki kihasználja.

Mindenkinek tisztában kell lennie saját értékével, így csak a számodra is fontos dolgokkal foglalkozz,

és ne fecséreld el az időd és az energiád másra, csak, ha tényleg te is akarod.

2. Ne foglalkozz azzal, mit mondanak mások

Ha valakinek nem tetszik, amit csinálsz, félbehagyod? Ostobaság valaki más véleményében jobban megbízni, mint a sajátodban, ostobaság olyan lusta emberek és kritikusok példáját követni, akik nem képesek semmi érdemlegeset alkotni, de véleményük mindenről van. 

A legtöbb ember egész életében nem csinál semmit, csak megadja magát a nehézségeknek, és letöri azt, aki fejlődne. Ne hagyd magad! Növekedj, változz, haladj előre, és ne add fel az álmodat néhány bámészkodó véleménye miatt.

3. Ne hagyd, hogy befolyásoljon más kedélyállapota

Az okos emberek nem engedik, hogy mások elrontsák a kedvüket. Mindenkinek megvan a saját tapasztalata, dédelgeti saját tragédiáját, érzéseket vetítve mindenkire. Ez nem jelenti azt, hogy engedned kell nekik, és olyanná kell válnod, mint a többség. Ellenkezőleg, őrizd meg magadban a küzdőszellemet, vigyázz a belső boldogságodra. Végül is valaki más valósága szubjektív, és nem szabad, hogy meghatározza a világot, a te világodat.

4. Ne várj külső segítségre

Ha vannak emberek, akikre számíthatsz, az nagyszerű. De ne hárítsd át a felelősséget az életedért másokra. Senki más nem tudja úgy megoldani a problémádat, ahogy neked szüksége van rá. 

Az okos emberek nem félnek a nehéz feladatoktól, még ha nincs is tapasztalatuk, fejlesztik képességeiket és maguk oldják meg a problémáikat. A hibától való félelem, a sérelem nem akadályozhatja meg a továbblépést.

 Hagyd el a mankókat, hagyja abba a másoktól való függést - és erősebb leszel.

5. Ne a szerencsében bízz

Az intelligens ember a tudására, képességeire hagyatkozik, a szívére hallgat, de semmiképpen sem várja el a sorstól, hogy megoldja a problémákat. A legjobbat remélni szabad, de nem arra kell hagyatkozni. Te tegyél meg mindent azért, hogy megnyerd sajá csatáidat, ne a sorstól várd a megoldást.

A tétlenség elkerülhetetlen csalódáshoz vezet. 
A mese nem válik valóra, ha a főszereplő a tűzhely mellett ül, és meg sem próbál aranyhalat fogni. Dolgozz a céljaidért, tedd bele a lelkedet a vállalkozásodba – és a siker nem marad el.

6. Ne a múltban élj

A múlt sérelmeibe és keserű vereségeibe kapaszkodva az ember elveszíti a lehetőséget arra, hogy mindent újra kezdjen. A belső energia szertefoszlik a múlt félelmeiben, és így megakadályozza a jobb jövőt. Az okos emberek nem engedik meg maguknak ezt a luxust, túlságosan értékelik az időt és az erőforrásokat ahhoz, hogy sajnálkozásra és önkritikára pazarolják őket. Elestél? Kelj fel. Higgy a sikerben, vond le a megfelelő következtetéseket, és lépj tovább.

7. Ne halmozd fel a negativitást

A könnyeket el kell hullatni, a haragot ki kell fejezni, a sérelmeket hangoztatni kell. Ostobaság elnyomni magadban a negatív tapasztalatokat – foglalkozni kell velük. 

Az okos emberek nem halmozzák fel a stresszt az évek során, aláásva ezzel saját egészségüket és kapcsolataikat. Mert aki állandó feszültségben él és „érzelmi salakot” halmoz fel önmagában, nem tiszteli magát. 

nyitókép: Image by mego-studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.