Rajzold ki magadból a feszültséget!

A jóllét – és ezt ma már a többség is így látja – elsősorban belülről fakad. Nem elég csak a jó anyagi körülmény, a külső szemlélő által szépnek látott környezet – benső egyensúly és harmónia nélkül ezek egyike sem hozza el a boldogságot, az elégedettséget az életben.
De mégis mi az, amit ezért a benső örömért, önmagunkért tehetünk?
Például, rajzoljunk!

Erről, a rajzolás előnyeiről, varázsáról és erejéről beszélgettünk Kaposvári Zsuzskával, a Rajzmeditáció módszer veszprémi oktatójával.

Számos, a lelki-, a mentális egészséget támogató módszer létezik, mint például asszociációs kártyákkal való munka, a meditáció, a művészetterápia többféle fajtája. Ilyen lenne a Rajzmeditáció is?

Teljes mértékben. A mai világban sajnos folyamatos stressznek vagyunk kitéve, amire a testi-lelki egészségünk érdekében figyelni kell. Viszont, ennek oldására számtalan lehetőség áll a rendelkezésünkre, így mindenki megtalálhatja a hozzá leginkább passzoló technikát. Az egyik ilyen módszer a Rajzmeditáció, amelynek jelmondata „Kreatív lazítás, alkotó stresszoldás”.

Mit kell tudni erről a módszerről?

A Rajzmeditáció egy magyar fejlesztésű, művészetterápiás foglalkozás felnőtteknek, a megálmodója Mucsi Tina. A módszer a rajzolást, mint a legősibb kifejező eszközünket használja a meditatív, relaxált állapot eléréséhez. A kész alkotásokat a művészetterápia módszerével vesszük szemügyre, például, hogy milyen érzéseket, milyen asszociációkat kelt bennünk.

Hol és milyen esetekben alkalmazható, illetve miben tud segíteni ez a módszer annak, aki kipróbálja?

Bárhol alkalmazhatod, ahol le tudsz ülni és kéznél van toll és papír. Otthon, utazás közben vagy akár várakozás közben. A workshop során mindig elmondom, hogy érdemes beszerezni egy kisebb, A5/A6-os méretű sima lapú jegyzetfüzetet, amit egy toll társaságában bárhova magunkkal vihetünk.
Amikor például várandós voltam, rendszeresen rajzoltam az orvosi vizsgálatokra várva, így, az olykor hosszas várakozást kreatív én-időként éltem meg.

Image by teksomolika on Freepik

A Rajzmeditációs technika jól kombinálható más művészeti eszközökkel. Szívből szóló, személyre szóló ajándékokat is készíthetünk vele, de akár a használati tárgyainkat is díszíthetjük a motívumokkkal. A lehetőségeknek pedig csak a képzeletünk szab határt.

Hozzásegít az ellazuláshoz

Az önfeledt rajzolás közben egyfajta meditatív, relaxált tudatállapotba kerülsz, amelynek hatására javul az oxigénellátás, javul a szervek vérellátása, endorfin (boldogsághormon) termelődik. Azon se lepődj meg, ha jobbnál-jobb ötletek, inspiráló gondolataid támadnak közben.

Támogat az önismeretben, az érzelmek kifejezésében

A rajzolás során nemcsak a tudatos, hanem a tudatalattidban rejtőző érzések, vágyak is megjelennek az alkotásokban, szimbólumok formájában. A szimbólumok lehetőséget adnak arra, hogy ellentmondásos vagy eddig elfogadhatatlannak tartott érzések, gondolatok is a felszínre kerüljenek. Ilyen például a düh, a harag, a félelem vagy a  szorongás érzése, amelyek felismerése már megkönnyebbülést eredményezhet. A kész művekben megjelenő formák és szimbólumok egyfajta képet adnak érzelmi-hangulati állapotról, pszichés közérzetről és alapvető személyiségvonásokról. Ezek felfedezésével jobban megérthetjük és elfogadhatjuk önmagunkat, ezáltal mélyül az önismeret is.

Segít az „alkotói válság” feloldásában

A rajzok egyedi, előzetes tervek nélküli kivitelezése fejleszti a kreatív gondolkodás képességét, növeli a szabadságérzetet. Ha elakadtál például egy probléma megoldásában vagy nehezen megy a fogalmazás, már a 15-20 perc rajzolás is segíthet átbilleni a holtponton.

Az elkészült rajzok sikerélményt adnak, ezért a foglalkozáson való részvételnek önbizalom-növelő hatása is van. Számomra végtelen boldogság, amikor megtapasztalhatom a résztvevők saját alkotásaik felett érzett örömét, a csillogó szempárokat és azt a fajta felismerést, hogy ők is tudnak rajzolni.

Kell valamilyen tudás, előképzettség ahhoz, hogy valaki részt vegyen a Rajzmeditáción?

Nincs szükség semmiféle előképzettségre vagy tudásra. Az alap programon vonalról vonalra mutatom meg a különböző alap motívumok rajzolását. Javaslatokat adok arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet őket kreatívan kombinálni, hogy végül szemet gyönyörködtető alkotások szülessenek. A Rajzmeditáció haladó programon való részvétel pedig az alap program elvégzése után lehetséges.
Röviden: ha utoljára az iskolában rajzoltál, akkor is bátran csatlakozz – rajzolni bárki tud!

Ezek egy vagy több alkalmas foglalkozások?

A Rajzmeditáció felnőtteknek alap és a ráépülő 3D/színes program is egy alkalmas, 5 órás időtartamú foglalkozás. A foglalkozások után a résztvevők képessé válnak önállóan is elkészíteni az általuk megálmodott kompozíciót.

Hogyan zajlik egy-egy ilyen alkalom?

A Rajzmeditáció alap program első részében, úgymond bemelegítésként, kirajzoljuk magunkból az érzelmeinket, második részében pedig megtanuljuk a technika alapjait. Az érzelem-rajzolás során meghökkentő tapasztalatokat szerezhetsz arról, hogy mennyire árulkodik az alkotás a készítő aktuális lelkiállapotáról, az őt foglalkoztató kérdésekről és arról, hogy bizony minden alkotásban ott rejtőzik a válasz is ezekre!

Ezt követően megmutatom, hogy hogyan lesz a pont-pont-vesszőcskéből gyönyörű alkotás. Megtanítom a sorminták, felületminták, virágminták rajzolását, és azt, hogy hogyan készíthetsz nyitott és zárt fantázia-kompozíciót. A kompozíció rajzolások közben lágy, meditatív zene szól, segítve a rajzolásban való elmélyülést.

A Rajzmeditáció 3D/színes napon grafitceruzás árnyékolással és haladó motívumokkal, „papírból kiugró” alkotásokkal folytatjuk. Itt megismerkedhetsz a színekkel történő érzelem-rajzolással, a színes ceruzával történő árnyékolással is. Az alkalom legvégén pedig személyre szabott mandalát készíthetsz a saját erősítő színeiddel.

Csak személyesen vagy online is részt lehet venni a Rajzmeditáción?

Személyesen jelenleg csak néhány helyen vannak workshopok, online azonban bárhonnan elérhető a program. Az aktuális lehetőségekről a Rajzmeditáció hivatalos honlapján lehet tájékozódni.

Kiknek ajánlod a Rajzmeditációt?

Szívem szerint mindenkinek! De a viccet félretéve – a saját tapasztalataim és a résztvevők visszajelzése alapján – jó szívvel ajánlom azoknak, akik fejleszteni szeretnék a kreativitásukat és belekóstolnának a művészetterápiás önismeretbe. Azoknak, akik szeretnek alkotni, de a rajzolás eddig kimaradt az életükből vagy éppen lazítanának, de a „semmit csinálástól” megőrülnek.

A Rajzmeditáció tökéletes közös programnak is – emlékezetes számomra, amikor egy édesanya a 14 éves lányával közösen vett részt a programon, illetve egy hölgy a barátnőjét ajándékozta meg a foglalkozással, majd együtt rajzoltak a workshopon. Kisgyermekes édesanyák számára pedig egy remek lehetőség arra, hogy akár a baba alvás idejében feltöltődhessenek.

Az elmúlt 4 évben, amióta ezzel foglalkozom, számtalan különböző élethelyzetben lévő, illetve munkakörben dolgozó embernek tartottam foglalkozásokat. Kezdve a jógaoktatótól az IT szektorban dolgozó szakmai vezetőig. Többször előfordult, hogy más művészeti ágban tevékenykedő alkotó is megtisztelt bizalmával, és adott pozitív visszajelzést a programról.

Mi az, amit még szívesen elmondanál erről a módszerről?

Igazából órákig tudnék mesélni Rajzmeditációról, de talán két gondolatsort osztanék meg a legszívesebben.
Számtalanszor tapasztaltam, hogy mielőtt leültem rajzolni, volt egy elképzelés a fejemben, hogy mit szeretnék megvalósítani. Elkezdtem a vonalakat húzni, de nem mindig úgy sikerült, ahogy szerettem volna – nem volt elég egyenes, nem úgy görbült vagy odahúztam vonalat, ahova nem kellett volna. Eleinte sokat mérgelődtem ezeken, haragudtam magamra. Egy idő után viszont rájöttem, hogy ha nem ragaszkodom mindenáron a fejemben lévő képhez, ha megengedem, hogy az „elrontott” vonalakból más motívumok jöjjenek létre, akkor sokkal izgalmasabb és egyedibb alkotások születnek. Elég, ha csak arra az éppen induló vonalra és a megérzéseimre koncentrálok.

Ez a hozzáállás az életem más területeire is hatással van – egy-egy nagyobb feladat kapcsán már egyre gyakrabban megengedem magamnak, hogy a célt szem előtt tartva, de tevőlegesen csak az előttem álló lépésekre figyeljek. Ha hibázom, azt egy fejlődési, tanulási lehetőségként élem meg. Ma már jól látom, hogy a rendszeres rajzolással békét, harmóniát teremthetünk a szívünkben, lelkünkben, ami saját magunk és környezetünk számára is ajándék.

Fotók: Kaposvári Zsuzska

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.