5+1 Ridley Scott film, amit egyszer az életben látni kell

Már gyermekkorában elvarázsolta a sci-fi műfaja. Falta a képregényeket és azon gondolkodott, hogyan lehetne a történeteket hatásosan filmre vinni. Mondhatni egyenes útja volt a filmrendezői székig. Egész korán kitalálta mi akar lenni és addig meg sem állt, amíg álmát valóra nem váltotta.
Neve ma már fogalom. Filmjei közül szinte biztos, hogy mindenki látott már párat.

Ma a teljesség igénye nélkül 5+1 filmjét ajánljuk, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell:

Alien 1979

Az első Alien film bár már nem mai darab, mégis felveszi a versenyt a ma oly népszerű számítógépes trükkökkel teletűzdelt filmekkel. A maszkok elképesztően jók, még most sem tűnik idejétmúlt bohócnak benne az Alien. Sigourney Weaver rendkívül jó választásnak bizonyult Ripley szerepére. Ő volt az egyik első erős nő a filmvásznon, aki bár négy férfival indult el egy expedícióra, mégis csak ő és egy macska élte túl az Aliennel való találkozást.

Szárnyas Fejvadász 1982

Az asztalosból lett filmsztár Harrison Ford a Csillagok háborúja után jó választásnak tűnt egy utópia filmhez. A Szárnyas fejvadász ma már kultuszfilm, bár egy mai fiatal nem biztos, hogy értené, miért. A távoli jövőben (ma már múlt), 2019-ben játszódó filmet ettől függetlenül mindenkinek látnia kell. Mert valaha az egyik legjobban sikerült sci-fi film volt, ami nem kevesebbre, mint arra keresi a választ, mi az élet értelme?

Thelma és Louise 1991

Susan Sarandon és Geena Davis első hallásra nem tűnik egy Ridley Scott filmbe valónak. Aztán kiderül, a páros igenis jól működik együtt a filmvásznon. A történet ráadásul ma is aktuális témát feszeget. Mi történik, ha két nő vakációzni indul, de aztán egyikük gyilkossá válik? Megmenekülhetnek az igazságszolgáltatás elől?

Amerikai gengszter 2007

Minden nagy rendezőnek van egy gengszteres filmje. S bár Scott sokáig sci-fi műfajban alkotott nagyot, ez később változott, és ma már krimijeit és történelmi filmjeit is szeretjük.

Az Amerikai gengszter igaz történet. Egész pontosan Frank Lucas, a heroinbáró életét dolgozza fel. Éppen ezért nem is nagy filmnek van szánva, a történtek hihetőek maradnak, nincs eltúlozva benne semmi. Denzel Washington és Russel Crow játéka miatt is érdemes megnézni.

Prometheus 2012

Az Alien filmek előzményét senki más nem csinálhatta volna meg. A ma már természetesnek vett technikákkal nagyon látványos és lebilincselő történetet kapunk Ridley Scottól. Bár eltelt 30 év az első film óta, mégis úgy tudja felvenni a fonalat, mintha azóta semennyi idő sem telt volna el. A színésznő pedig, aki az új Sigourney Weaver, nagyon jó választás lett az új „Ripley” szerepére.

Mentőexpedíció 2015

Bár Matt Damon elsőre nem tűnik jó választásnak egy szinte egyszemélyes filmhez, mégis el tudja vinni a hátán az alkotást. Egyedül marad a Marson, miután társai azt hiszik, meghalt egy szélrohamban. Az alkotás meggyőzően mutatja be az emberi leleményességet, az élni akarást. Az űr igazán csak a hátteret adja, szóval, ha nem szereted a sci-fit, akkor is érdemes egy próbát tenni vele.

EZ Is ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Ez van, sajnos az internet megnyílt mindenki előtt. Tehát ez az öt kötelező film, amit látnunk kell Ridley Scott-tól.. Egy ócska Prometheus, ami gyakorlatilag meggyalázta a teljes franchise-t és egy Mentőakciót, ami kellemes limonádé ugyan, de Scott filmjei közül inkább a sötét Fekete Eső, a sword&sorcery hattyúdala idején született Legenda, vagy akár egy Gladiátor is messze a fentiek felett áll. Bár Scott jó rendező, de még jobban tudja felmérni, hogy mibe kell a pénzét rakni, tehát producerként hozza az igazi finomságokat, mint a zseniális Jesse James film, illetve a Fehér pokol.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.