Öt bugyuta film, amit mi mégis imádunk

Filmes élményeink formálnak minket. Nyitottabbá tehetnek, empatikusabbá, megváltoztathatják a világnézetünket és olykor sírásra késztetnek. Mindannyian szeretnénk magunkat úgy feltüntetni, hogy ismerjük a nagy klasszikusokat és betéve tudjuk a szövegét az összes kasszasikernek.
De ha a szívünkre tesszük a kezünket, biztosan akad mindannyiunk kedvenc filmjei között legalább egy olyan, amely ezeknek az ellenkezője. Egy olyan, amin nevetni szeretünk és a bugyutasága miatt talán csak egyedül merjük megnézni őket. 

Az alábbi lista korántsem teljes, de íme 5 “bugyuta” film, amelyek sokunk kedvencei. És mi így szeretjük őket, ahogy vannak.

Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt

Vegyél egy jó alapötletet (fogadás), duplázd meg és hintsd be humorral! A Hogyan lány státuszból kitörni készülő Andie és az arrogáns playboy Ben biztosan nem lennének egy pár, ha nem ugyanarra járna mindkettő agya. Bebizonyítani, hogy nekik van igazuk. Ez pedig jó adag nevetéshez és emlékezetes pillanathoz vezet. Örökké emlékezni fogunk Sophia hercegnőre, a félig kihagyott kosármeccsre vagy Benny boo boo-ra. De nem csupán ennyi ez a film. Háttérrel rendelkező karakterek, akik nem csak bábok, hanem szerethető emberek. Akik változni is képesek. A film végére egyikük sem teljesen az, mint az elején, egyikük sem pontosan azt kapja, amit várt, hanem valami mást, valami jobbat. Mi pedig örökre a szívünkbe zártuk ezt a párost. 

Spinédzserek

Gyerekkorunk ikonikus filmje, amelynek hatására elképzeltük, hogy pont ilyenek leszünk, amikor gimibe megyünk. Persze arról senki nem szólt nekünk, hogy ez csak a kaliforniai tinédzserek kiváltsága, nem a magyar valóság. Mégis van, ami közös bennünk. Mindannyian azt hisszük, a gimi a világ közepe és hogy mindent jobban tudunk, bárkinél. Be akarunk illeszkedni, de ugyanakkor ki is tűnnénk. Egy hullámvasút az élet, miközben a lehető leglazábbnak mutatjuk magunkat. Nagy adag irónia, humor, de a lényeg azért átjön. Felnőtt fejjel nézve pedig még inkább viccesnek hatnak a jelenetek. 

Bajos csajok

A gimis filmeknél maradva, a legtöbbünknek eszébe jut ez a film. Mi lehet annál rémisztőbb, mintha új iskolába kerülsz és mindenki téged figyel? Talán csak az, ha a suli legnépszerűbb és egyben legnagyképűbb csajai is tudomást szereznek rólad. A film mindent hoz, amit egy tini filmnek hoznia kell. A soha nem szűnő klikkesedés, barátságok, némi humor. És a revans.
Hogyan győzzük le a leggonoszabb csajt a világon? Úgy, hogy megetetjük vele a főztjét. Valószínűleg nem, de azért jó elképzelni. 

Az őserdő hőse

A gagyi Tarzan. Talán nevezhetnénk így is, ha gyorsan kellene összefoglalni, mi is ez a sztori. De, ha ismered, akkor tudod, hogy ennél jóval több. Ursula, a nagyvárosi lány egyszer csak az őserdő közepén találja magát és olyan felfedezést tesz, amire senki nem számít. Két világ találkozik, és el kell dönteniük, melyikük dzsungelét hagyják maguk mögött, ha együtt szeretnének lenni. A város nyüzsgést vagy a valódi őserdőt?
Beszélő majmok? Kutyául viselkedő elefánt? Seggpelus? Ennek ellenére mégis van mondanivalója. Az, hogy ne érdekeljen, mit gondolnak az emberek. Táncolj, ahogy George teszi, mintha senki nem látna.
Nem mellesleg a fél világ itt szeretett bele Brendan Fraserbe, köztük a filmbeli partnere is. Leslie Mann elmondása szerint a forgatáson egy picit megdobogtatta a szívét a sármos színész, annak ellenére, hogy akkor már férjnél volt. Ki hibáztatná érte? 

Romy és Michele 

Mit tennél, ha szembesülnél vele, hogy nyakadon a tízéves érettségi találkozód? Azt hiszem a legtöbbünk azt, mint Romy és Michele. Őrült edzésbe kezdenénk, kajtatnánk egy pasit és megpróbálnánk a lehető legjobb színben feltüntetni magunk. Várjunk csak! Pontosan ezt tesszük a közösségi oldalakon is. Mégis, ki okolná őket, hogy erre vágynak? Mindenki szeretne visszamenni és megmutatni, hogy lett belőle valaki. De talán, ha önmagunk vagyunk, és boldogok, az bőven elég. Fárasztó olyannak látszani, amilyenek nem vagyunk. Ebben segít ez a film, a sok nevetés mellett. 

Habár elsőre butácska, egyszer nézhető filmnek tűnnek, mégis tanulhatunk belőlük. Nem mellesleg pedig remek időtöltések, szóval vállaljuk bátran, ha imádjuk őket!

Bene Andrea

EZ IS ÉRDEKELHET: