Bohócok, babák, papír – hihetetlen sztárfóbiák a celebvilágban

Nincs olyan ember, aki ne félne valamitől, akár van rá konkrét, megmagyarázható oka, akár valami tudatalatti dologról van szó. A fóbiák képesek megnehezíteni az életünket annyira, hogy a külvilág számára irracionálisan vagy esetleg nevetségesen is viselkedhetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a félelmünk tárgyával való találkozást. 

Hollywood krémje sincs ezzel másként, ők is hasonlóan reagálnak, ha szembejön a félelem.

Íme 5 híresség, akiknek meglepő fóbiáik vannak.

Megan Fox és a papír

A színésznő és modell elég furcsa fóbiától szenved, ami sokak számára érthetetlen és ismeretlen. Ráadásul a munkája során elég sokszor szembe is kell néznie a félelmével. Megan ugyanis retteg a papírtól. Attól, amilyen a tapintása és attól, hogy meg fogja vágni. A papírfóbia, vagy más néven papyrophobia egy létező jelenség. Akik ebben szenvednek félnek attól, hogy hozzáérjenek a papír felületéhez, de leginkább a papírvágástól rettegnek.

Pontosan ezért nem nyúl soha semmilyen papírba vagy dobozba csomagolt dologhoz, és a könyveket is e-book formátumban olvassa. A forgatókönyvek is elektronikus formában vagy laminálva érkeznek hozzá, ugyanis a stúdiók már ismerik rettegése tárgyát, és így próbálnak segíteni neki.

Ha a színésznőnek valamilyen hivatalos dokumentumot kell elolvasnia vagy megérintenie, mindig tart a közelében egy kis vizet, amelybe belemártja az ujját, és így ér a papírhoz.

Channing Tatum és a babák

A Magic Mike egyik szívtiprója elég kemény pasasnak tűnik, mégis van, ami még őt is megfélemlíti. Ez pedig a porcelán baba. Ez egy Ellen show felvételén derült ki, ahol szegénynek rögtön szembe is kellett néznie a félelmével, hiszen a műsor házigazdája, Ellen DeGeneres ismert arról, hogy szereti kissé cukkolni a körülötte lévőket. Így amikor Channing a félelméről kezdett beszélni, nevezetesen, hogy mennyire retteg ezektől a babáktól, mert olyan, mintha folyton követnék a szemükkel bármerre megy, a fotelek mögül szépen előkerült egy baba.

A pediofóbia nem ismeretlen, sokan rettegnek a porcelán babáktól, köszönhetően a horrorfilmekben való megjelenítésük miatt. 

Nicole Kidman és a pillangók

Lepidopterofóbia – ettől szenved a hollywoodi színésznő. Bármilyen szépek is a pillangók, sokan nem azt látják bennük, amit a világ nagy része. Nicole Kidman is ezzel a fóbiával küzd. Elmondása szerint annyira félt tőlük egész életében, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy ne kelljen a közelükben lennie.
Egyszer amikor az iskolából ment haza a kapujukon volt egy pillangó, a színésznő annyira megrémült, hogy inkább körbement és átmászott a kerítés másik oldalán, hogy bejusson a házba.

Felnőttként már igyekezett leküzdeni a félelmét, de nem sikerült neki.
Az Amerikai Természetrajzi Múzeumnak vagy egy lepkeháza, itt próbált meg úrrá lenni a félelmén, sikertelenül. Elmondása szerint bármilyen bogarat rátehetnének, kivéve a pillangókat. Egyszerűen képtelen elviselni őket.

Johnny Depp és a bohócok

Vannak azok a fóbiák, amik érthetőek, vannak, amelyek egyszerűen csak furák, és vannak azok, amelyeken elgondolkodunk, hogy pont az adott illető, hogyan képes félni tőlük. Ilyen a bohócok és Johnny Depp kapcsolata is.

A színész, akinek ezernyi arca volt már a filmvásznon, köztük nem egy kissé rémisztően kisminkelve – Ollókezű Edward vagy Kalapos az Aliz Csodaországban filmben – kissé meglepő, hogy pontosan a kinézetük miatt retteg a bohócoktól.

“Van valami a festett arcukban, a hamis mosolyukban. Olyan, mintha a sötétség ott bujkálna bennük a felszín alatt. Az igazi gonoszság.” 

– állítja a színész.

Britney Spears és a hüllőfélék

A 2001-es MTV díjátadón a zenevilág történelmének egyik legikonikusabb pillanata zajlott le, amikor Britney, aki abban az időszakban élte karrierje csúcsát, egy élő kígyóval énekelte akkori nagy slágerét. Csakhogy az énekesnő retteg a kígyóktól, gyíkoktól és minden hüllőtől. Ezt egyébiránt ophidiofóbiának nevezik és nem ritka. De az már igen, hogy több millió ember szeme láttára a nyakába veszi az ember, énekel és táncol, miközben az állat az arca előtt kúszik.

Az énekesnő közvetlenül a fellépése előtt találkozott a kígyóval, rögtön a nyakába tették és már indulhatott is a show.

“A lány odajött hozzám és odaadta azt a böhömnagy kígyót, én meg csak azt tudtam, hogy lefelé kell néznem, mert ha felnézek, és összeakad a tekintetünk, az a dög kinyír. Fejben azt mondtam: Csak csináld, csak használd a lábad és táncolj! Amit viszont senki nem tud, hogy míg énekeltem, az a kígyó odanyomta a fejét az arcomhoz, de egészen közel, és elkezdett sziszegni.”

Szerencsére nem lett belőle katasztrófa, de azért így is eléggé megviselte az énekesnőt.

Legyen a fóbia bármilyen hétköznapi vagy ritka, eredjen bárhonnan, azt sosem szabad elfelejteni, hogy tehetünk annak érdekében, hogy legyőzzük, vagy legalábbis, kontroláljuk. És azt sem szabad elfelejteni, hogy akármilyen butaságnak is tűnik mások néha irracionális félelme, ez soha nem vicc. 

Bene Andrea

EZ IS ÉRDEKELHET: