Az egyik útja annak, hogy megments valakit, az, ha tudatod vele, hogy szereted- Sinéad O’Connor életének 7 legfontosabb mozzanata

Vannak, akik egész életünkben küzdenek. Azért, hogy önmagukra találjanak, hogy megbocsássák a megbocsáthatatlant, hogy kiálljanak másokért és azokért a dolgokért, amiben hisznek. Így tett az ír énekesnő, Sinéad O’Connor is, akinek a neve azt jelenti: kegyelem istene.

Ám az 1966. december 8-án született lány, valószínűleg nem mindig érezte úgy, hogy kegyesek hozzá az égiek, mert kétszer is megváltoztatta a nevét.

Bántalmazó anyja volt

Na persze nem is lehetett könnyű hinni és bízni, mikor a saját anyja egész gyermekkorában bántalmazta őt. Sinéad mindössze 8 éves volt, mikor szülei elváltak, és anyja ettől kezdve mindenért őt és testvérét okolta, ütötte- verte őket. Sőt, a kicsi Sinéad fél éven át minden éjszakára ki lett zárva a kertbe. Hiába könyörgött, ordított, nem engedte be. 

Az anya volt az is, aki rávette a lányát, hogy boltból lopjon. A 14 éves gyerek azonban lebukott. Javítóintézetbe vitték, egy olyan hírhedt helyre, ahol az apácák vasszigorral fegyelmeztek. Bár ott is bántalmazták, sőt molesztálták is, az egyik nővértől kapott egy gitárt, azért, hogy a zene segítségével fejezze ki magát. Ez a cselekedet aztán mindent megváltoztatott Sinéad életében. 

A Nothing Compares 2 u című dal klipjében két valódi könnycseppet hullat, amiről az énekesnő azt mondta, mindig anyjára gondol, mikor a dalt éneki.

Önkifejezésében az is segítette, hogy 18 éves korában autóbalasetben meghalt az anyja, s ezzel véget ért a bántalmazás. Ugyanakkor ez később bűntudatot is váltott ki belőle, sőt. Stockholm-szindrómában kezdett szenvedni (amikor az áldozat együtt érez a bántalmazójával). Interjúiban többször beszélt arról, hogy bármit is tett vele az anyja, neki hiányzott. Ennek ékes bizonyitéka, hogy karrierje során az anyja iránti szeretete-gyűlölete többször megihlette.

A U2 dobosa fedezte fel, de nem engedte magát tárgyiasítani

Egy bárban lépett fel, mikor felfedezte a U2 dobosa. Nem sokkal később, 1985-ben írta alá az első lemezszerződését, aztán nem várt meglepetésként terhes lett a dobostól, és megszülte első gyermekét, mindössze három héttel az első album megjelenése előtt. A kiadó azt kérte tőle, növessze meg a haját, viseljen rövid szoknyát és magas sarkú cipőt, hogy eladhatóbb legyen, de ő inkább leborotválta fejét, és laza ruhákat viselt. Azt vallotta 

A zenémet szeressék, ne azt, ahogyan kinézek.

Legnagyobb slágere Prince szerzeménye volt

Bár első albuma is nagyot szólt, de a második albumán megjelenő Nothing Compares 2 U volt az, amely világsztárt csinált belőle, A dal a Föld számos pontján uralta a top listák élét, és ma már azt is látjuk, időtálló alkotás lett belőle. A dal eredetileg a Family együttes első lemezére íródott, ami Prince első együttese volt. Ebből aztán lett is bonyodalom, mert hiába fizetett Sinéad jogdíjat, a dal írója őrjöngött. Meghívta az énekesnőt magához- limuzinnal vitette az isten háta mögé a lányt. Aztán vacsora után kergetni kezdte, előbb párnát majd néhány nehezebb dolgot vágott hozzá, végül Sinéad az erdőbe menekült előle. 

És ez csak a kezdete volt rögös előadói útjának. 

Szerencsére Peter Gabriel nem haragudott meg rá a Thank you for hearing me előadásáért. A U2-val azonban megromlott a viszonya, problémásnak ítélték őt. Bono annyit mondott a Sunday Bloody Sunday feldolgozására, hogy az nem egy lázadó dal volt, de Sinéad által azzá vált.

 A Cancel Culture egyik első áldozata volt

Megítélésén az sem segített, hogy éneklés közben széttépte II. János Pál pápa képét, hogy tiltakozzon az egyház által tudott, mégis védett gyerekmolesztáló papok ellen, amikor a Saturday Night Live-ben fellépett. Nem is hívták meg hosszú ideig sehova, egy dalát se játszották sokáig Amerikában. Ennek ellenére nem bánta meg, amit tett, de elégtételt sem érzett, mikor 9 évvel később a katolikus egyház elismerte vétkeit… ő akkor is tudta, hogy jó ügyet képviselt, amikor elítélték érte. Nem is lett kevésbé radikális. 

Háromszor próbálta újra definiálni önmagát

Mindig fontos volt neki a vallás, így aki közelről ismerte, annyira nem lepődött meg, mikor papnővé avatták, és felvette a Bernatte Mary anya nevet. Persze az egyház nem fogadta el őt papnőként – csak sok évvel később engedélyezték, hogy nők is lehessenek papok.

Sinéad számára a hit szignifikáns kérdés volt, akkor is, ha trágár szavakat használt és sokakat provokált.

A rastafari kommunához is csatlakozott, és az ezredforduló után reggae albumot adott ki. Feldolgozta Bob Marley War című számát is. Nem ez volt az első innovációja. Korábban már sikerrel ötvözte az ír népdalokat a popzenével. 

2018-ban aztán áttért a muszlim vallásra, és felvette a Shuhada Sadaqat nevet.

Félrediagnosztizálták mentális betegségét

Egy orvosi tv-műsorban elmesélte, hogy mikor kivették a méhét a menopauza idején, nyolcszor kísérelt meg öngyilkosságot. Ott derült ki, hogy először bipoláris zavarral diagnosztizálták, amiről később kiderült, hogy poszttraumás stresszszindróma. Az utolsó hat évében pszichológiai kezelés alatt állt egy szanatóriumban.

Hiába kereste a szerelemben, gyermekei iránti szeretetében a „normális” életet lehetőségét, nem találta a helyét a világban.

Négy gyermeke sokszor volt távol tőle. Sőt, lányát az apja nevelte, mert az apa a gyermek három éves korában – Siénad mentális betegsége miatt- kérvényezte a felügyeleti jogot, és meg is kapta azt. Munkája során zenészekkel, újságírókkal került közelebbi kapcsolatban. Utolsó párja egy pszichológus volt, de ő sem tudta a Sinéad szívében tátongó űrt kitölteni.

Bár természetesen minden gyermekét szerette, legközelebb Shane állt hozzá, talán mert nagyon hasonlítottak egymásra, nemcsak külsőleg, hanem lélekben is. Mikor 2022-ben a fiú mindössze 17 évesen öngyilkos lett, Sinéad összeomlott, és ő is utána akart menni. 2023 év elején mégis arról adott hírt, hogy jobban van, új albumra és turnéra készül.

Erre azonban már nem került sor, mert 2023 július végén úgy döntött, nem küzd tovább az életéért. Hiába bírt el annyi mindennel, a gyermeke elvesztése már túl sok volt neki.

Reméljük békére lelt.  

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.