Így nevelj szuperérzékeny gyereket – Tippek egy szuperérzékeny felnőtt szemszögéből

Gyereket nevelni olyan, mint egy labirintusból kikeveredni. Annyi elágazása van, és sosem tudhatod, melyik a helyes irány. Még ha a legjobbat akarod is a gyerekednek – nyilván így van-, előfordulhat, hogy nem sikerül minden igényére ráhangolódni. Ez hatványozottan igaz, ha szuperérzékeny gyereket nevelsz. 

Mit is értünk szuperérzékenység alatt?

Minden ember rendelkezik az empátia és a külvilágból érkező ingerek, információk feldolgozásának képességével, de egy szuperérzékeny ember ezt sokkal mélyebben teszi. Ha empátiáról van szó, nem csupán együttérzésről beszélünk, hanem arról, amikor egy ember szó szerint átveszi a másik ember fájdalmát, bánatát, de az örömét is. Mintha csak vele történne minden. Ez nem tudatos, nem szándékosan éli bele magát egy mási ember helyzetébe, egyszerűen így működik.
A külvilágból származó információ feldolgozása is mélyebb szinten történik. Szükségük van időre, hogy mindent a megfelelő helyre pakoljanak magukban, mivel jól át kell rágniuk magukat a történteken.

Mivel a szuperérzékenyek körülbelül 70 százaléka introvertált, így nem meglepő, hogy szeretnek egyedül lenni, vagy a természetben, állatok mellett töltődni. Ilyenkor szépen a helyére teszik a gondolataikat, aztán képesek visszatérni az emberek közé. De ilyenkor is figyelniük kell, mennyi időt töltenek társaságban, mert a baráti kör is képes őket kimeríteni.

A szuperérzékenység nem csak a lelki mélységet jelenti, az idegrendszerük is érzékenyebb, mint másoké. Éppen ezért, a nagy zaj, nagy fény, erős szagok vagy a tömeg, de a hirtelen beállt változás is kimerítheti őket. 

Image by senivpetro on Freepik


Hogyan támogathatja egy szülő a szuperérzékeny gyermekét?

A húszas éveim végén jártam, amikor először hallottam a szuperérzékenységről, és felismertem, hogy ami eddig hibának vagy gyengeségnek véltem magamban, az valójában nem az. Csupán én is szuperérzékeny vagyok.

Ahogyan tanulmányoztam ezt az állapotot, rádöbbentem, hogy ha ennek megfelelően élek, ha erősségnek veszem, és nem elnyomom, sokkal könnyebb dolgom lesz az életben.
Gyerekkoromban nem került erre sor, így felnőttként most kell mindent megtanulnom.

Ha visszamehetnék az időben, ezt javasolnám a felnőtteknek egy szuperérzékeny gyerek neveléséről.

Az információ az alapja mindennek

Ma már sokkal könnyebb informálódni, mint akár tíz évvel ezelőtt is, így az első, ami támogathatja egy szuperérzékeny gyerek nevelését, ha a szülő utánajár, pontosan mi is ez. Mik a jelei, mire kell figyelni?

Például jel lehet, hogy a gyermeket jobban megviseli a külvilágból érkező bármilyen inger és, hogy gyakran elvonul a többiektől. Az empátia szintje is magasabb, ez egy biztos jele annak, hogy szuperérzékeny a gyerek. És mivel az érzelmek mélyre mennek, nem csak a dicséretet tárolja el magában, de a kritikát is. Erre jobb odafigyelni. Nem pereg le róla egykönnyen.
Egy szuperérzékeny gyerek hamarabb elsírja magát, mint mások, és mindent szeretne megérteni. A miértekre keresi a választ.
Nem anyámasszony katonájáról van szó, egészen egyszerűen az érzelmek irányítják. 

Kreatív életmód

Mivel a szuperérzékenyek mindent az érzelmeikkel élnek át – logikusak is, de inkább a szívükkel döntenek – fontos számukra a kreativitás.
Maguktól is szeretnek a művészetekkel foglalkozni, bármi olyat végezni, amihez a kreativitásra van szükségük, de meglehet, hogy olykor erre irányítani kell őket. Legyen az hobbi vagy komolyabb elhivatottság, nagyban segíti a kiegyensúlyozottságot. Ha a szülő nem csak támogatja, hanem részt is vesz benne, a kapcsolat is szorosabb lehet gyerek és szülő közt. A szuperérzékenyek egyébként is erősebben vágynak a meghitt kapcsolatokra. 

Image by Freepik


Egyedüllét

Sok szülő megijed, amikor a gyereke inkább játszik egymaga, mint a többiekkel. Ez persze olykor lehet gond, de nem minden esetben. A szuperérzékeny gyerekek szívesen töltik az idejüket egyedül, mert ezzel töltődnek. Szeretnek a fantáziavilágukban elmerülni, ez is a kreativitásukat erősíti.
Ilyenkor időt kell nekik hagyni, amikor egyedül lehetnek, mert az introvertált énjük szomjazza a külön töltött időt! Nem lesz tőle semmi bajuk.

Legyen a miértekre válasz

Introvertált és szuperérzékeny. Egyértelmű, hogy a legtöbbet feltett kérdése az lesz: miért?
Egyszerűen értenie kell, hogy mi miért történik. Mi az értelme, mi a lényeg? Miért kell ezt vagy azt csinálni? Miért érzünk úgy, ahogyan? Hiszen ő is ezt érzi, mert átveszi mások érzelmeit. Ahhoz, hogy a megfelelő helyre tudja elpakolni és kezelni tudja az érzelmi dömpinget, válaszokra van szüksége.
Így, ha kérdez, tudni kell rá válaszolni.

Különösen fontos, hogy ha valami eltérő dolog van a családban, például betegség vagy trauma, bármi, ami eltér a megszokottól, le kell vele ülni beszélgetni. Persze erre minden gyereknek szüksége van, de a szuperérzékeny gyerek szomjazza a választ, hogy mi történik körülötte. Különben elmerül az érzelmekben.

Hallgasd meg

Az ilyen típusú gyereknek ezernyi kérdése van, és mivel nehezen bízik meg másokban a szülő lesz az első, akinek szívesen beszélne a gondolatairól és a dolgairól. Ha nem érzi, hogy az anyja vagy az apja érzi és érti a gondolatmenetét és érzelmi világát, vagy mindig fontosabb teendője akad, mint meghallgatni, egy idő után magába fordul. Ilyenkor a gondolatai még jobban felerősödnek, és őrült spirálban cikáznak az agyában. Szüksége van valakire, aki meghallgatja és válaszokkal látja el. Sok szuperérzékeny gyerek érettebb a koránál, így a körülötte élő gyerekekkel nem mindig találja a közös hangot. Oda kell figyelni rá, ha mesélni akar, és meg kell érteni, mit akar üzenni vele!

Gyereket nevelni nem egyszerű, annyi módon ronthatjuk el, egy mélyen érző gyereknél pedig fokozottan ez a helyzet, de ha odafigyelünk rá és az igényeire, és engedjük a saját ritmusában élni, nem erőltetünk rá semmit, akkor kiegyensúlyozott felnőtt válik belőle.

Bene Andrea

nyitókép: Image by cookie_studio on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: