Ha be sem mutat a szüleinek, mit vársz tőle? Jelek, hogy érzelmileg elérhetetlen férfival van dolgod

Egy működő párkapcsolatban elengedhetetlen, hogy érzelmileg nyitottak legyenek a felek. Ha bármelyik is kevesebbet ad, mint amennyit kap, előbb-utóbb vagy szakítás lesz a vége vagy egy egészségtelen kapcsolat kerekedik belőle.

Olyan világban élünk, ahol a macsóság, a sziklaszilárdság és az érzelmek elzárása nagyon sok férfinél elvárás. De ez nyomot hagy a lelkükön. Ha ennek ellentmondanak, meglehet, hogy gyengének nézik őket, viszont az sem megoldás, ha ennek az elvárásnak megfelelnek, hiszen ebben az esetben kívül egy mindig erős férfit kapunk.

De mi marad belül?

Az érzelmek azért vannak, hogy megéljük őket. Elnyomni komoly károkat okoz. De mitől válik valaki érzelmileg elérhetetlenné?

Azt nevezzük érzelmileg elérhetetlennek, aki nem nyitott az intimitásra, – nem a szexre, hanem ami azon túl van – az érzelmek megbeszélésére, mások érzelmeinek meghallgatására, vagy soha nem engedi, hogy mások sebezhetőnek lássák.

Ez lehet tudatos döntés, de a neveltetés olyan mély gyökere is, amit talán észre sem vesz az illető.

Nem könnyű a férfiak helyzete, ha boldogulni szeretnének. Egyfelől legyenek érzékenyek és érzelmesek, mert a nők azt szeretik, ha megnyílnak előttük. Ugyanakkor túl érzelmesek se legyenek, mert ki akar egy folyton picsogó alak mellett élni?
Így nem is meglepő, hogy sok férfi elzárja az érzelmeit.

De miről ismerhető fel, ha egy férfi érzelmileg elérhetetlen?

Image by halayalex on Freepik

Kerüli az érzelmes helyzeteket

Az érzelmileg elérhetetlen férfi mindig csak a felszínes témákról beszélget. Elzárkózik, kényelmetlenül érzi magát, ha mélyebbre kell mennie a lelki dolgokba. Nem csak a saját érzelmi és lelki világába nem avat be, de a partnerétől is megrémül. Annyira, hogy „elfelejti” megkérdezni, a másik mit érez.

Munkamániás

Az a férfi, aki érzelmileg elérhetetlen, könnyen a munkája rabja lehet. Ezt teheti tudatosan, hogy elkerülje a kapcsolatotok magasabb szintre kerülését, de tudattalanul is. A motiváció mindkét esetben az érzelmek elkerülése, hiszen a lelke mélyén, még ha önmaga elől el is zárja, tudni fogja, hogy egy komoly kapcsolat érzelmekkel és sebezhetőséggel jár. Így a munkába menekül vagy a haverokkal lóg, és nem szán időt a párjára.

Fél a kötöttségektől

Az érzelmileg elérhetetlen férfi olyannyira fél az elkötelezettségtől, hogy soha nem volt még komoly kapcsolata, és ha nagy nehezen mégis összejön valakivel, azzal sem tervez hosszú távra. Vele nem lehet előre haladni, nem mutatja be párját a barátainak és a családjának sem.
Mindezt azért, mert bizonytalan abban, tulajdonképpen mit is akar.

Megváltozik a viselkedése

Az életben mindenkit érnek olyan hatások, amelyek miatt érzelmi kavalkád tombol benne. Ilyenkor az az egészséges, ha kiadjuk magunkból, hogy megkönnyebbüljünk és tisztábban lássunk. De az érzelmileg zárkózott férfi ezt a képességét blokkolja magában, és nem megy végbe benne az egészséges folyamat. A sok érzelemnek pedig valahogy ki kell jönnie. Ha sírással vagy őszinte beszélgetéssel nem megy, akkor jön az agresszivitás, mind szavakban, mind tettekben. Az is lehet, hogy szó nélkül felszívódik.

Szabotálja a kapcsolatot

Aki érzelmileg elérhetetlen, megrémül a közelségtől. Éppen ezért sokszor inkább szabotálja a kapcsolatot, hogy minél hamarabb vége legyen, és elkerülhesse a érzelmi közelséget és kötöttséget. Ha eléri, hogy a másik végezze a piszkos munkát, és a másik szakítson, még jó színben is tűnik fel. De az igazság az, az érzelmileg elérhetetlen férfi végig arra játszik, hogy a másik kiszeressen belőle, és tegye meg a döntő lépést a kapcsolat felbontása felé.

Ghostingol

Van egy pont, ahonnan már képtelen feljebb lépni az érzelmileg zárkózott férfi. Addig minden kapcsolata rendben zajlik. Szinte ugyanabban a forgatókönyvben. Elbűvöli a partnerét, ígér minden szépet, talán tesz is a kapcsolatért, tervezget, de aztán… Eljön a fordulat. Ahonnan már szorult helyzetben érzi magát. És egyszer csak eltűnik. Semmi nyoma többé. Nem jelentkezik sem élőben, sem a telefonján nem lehet elérni. Blokkol minden lehetséges elérési forrást, ami hozzá vezetne. És ha mégis sikerül elérni, azzal védekezik, hogy a másik gondolt sokat a kapcsolatba. És minden nőről ez lesz a véleménye, hiszen nem érzi, hogy neki kellene változnia.

Image by svetlanasokolova on Freepik


Mit lehet tenni, ha a férfi érzelmileg elérhetetlen?

Hinni kell önmagunkban

Az érzelmileg blokkolt férfi viselkedésével, a ghostingolással és a kiszámíthatatlanságával könnyen elhitetheti a partnerével, hogy benne kell keresni a hibát. Ez oda vezet, hogy önértékelési problémája lehet annak a nőnek, akinek ilyen férfival van dolga. Ezt soha nem szabad engedni! A nőnek egy ilyen helyzetben is tudnia kell, hogy értékes, és az elvárásai nem túlidealizáltak.

Segítenünk kell

Megterhelő tud lenni egy ilyen kapcsolat, de nem kell azonnal a szakításon gondolkodni. Van, hogy a férfinak igenis vannak érzelmei, de nem tudja kimutatni. Ebben az esetben meg kell neki mutatni, hogyan oldja fel a blokkokat. Akár kettesben is megoldható, de szakember segítségét is lehet kérni. Nem minden zárkózott férfi menthetetlen.

Lépni kell a megfelelő irányba!

Kitartani csak akkor kell, ha valóban van jövője a kapcsolatnak.
Ha lépni kell, mert a kapcsolat mérgező, akkor lépni kell! Ne akarjon senki a megmentő szerepében tündökölni. Van, akit nem kell megmenteni.

Bene Andrea

nyitókép: Image by senivpetro on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET: