Olaszország sokkal több, mint pizza és pasta – Mutatjuk a helyiek kedvenc street foodjait

Kétség sem fér hozzá, hogy ha Olaszországban járunk, akkor egy pizza és egy tésztaétel mindenképpen belekerül a repertoárba. Ez így teljesen rendben van, hiszen az itthoni szalámis pizza és spagetti össze sem hasonlítható a friss olasz ízvilággal. Mintha nem is ugyanarról az ételről lenne szó.

Azonban most egy olyan ételválogatást hoztunk, ami tipikus olasz ételekből áll, de talán kevésbé ismert ételek, ám annál nagyobb kulináris élményt és olasz életérzést nyújtanak. Étterembe sem kell beülni hozzájuk, hiszen állva vagy útközben fogyasztva jön át az igazi street food életérzés. Nem utolsó szempont, hogy a legköltséghatékonyabb módja, ha olcsón finomat és laktatót szeretnénk enni.

Lássuk is az általunk megkóstolt olasz finomságokat!

Az édes péksütemények

Az olaszok nem gondolják túl a reggelit. A kihagyhatatlan napindító kávé mellé egy édes péksütemény dukál és ennyi! Az általunk megszokott kontinentális reggelivel csak a hotelekben találkozhatunk.

Azért a csábító édes illatok könnyen a pékségek felé terelik az éhes gyomrot. A vajas croissant és a klasszikus lekváros mellett kóstoljuk meg a csoki- vagy vaníliakrémmel töltött változatot. Az igazán ínyencek pedig biztosan a pisztáciakrémes opciót tartják majd a legfinomabbnak.

A reggeli így nem a ráérős falatozásról szól. Annyira nem, hogy az olaszok állva hörpintik fel a kávéjukat, három harapással elintézik a croissant, és már mennek is tovább. Ha turistaként ezt ráérősen, egy asztal mellett szeretnénk megtenni, akkor bizony akár felárral is számolnunk kell az extra szolgáltatásért.

Supplí

A supplí lényegében rántott rizsgolyó. A tradicionális és eredeti supplí paradicsomos és hússal kevert ízvilág, közepén a nyúlós és isteni finom mozzarella sajttal. Azonban a kínálat itt is végtelen: carbonara, sajt és bors kombinációja, paradicsom és bazsalikom ízvilága, de akár a tenger gyümölcseit és a zöldséges variációkat is megkóstolhatjuk.

A lényeg, hogy mindig a friss változatot válasszuk. Könnyen összekeverhető a testvérével, az arancini-vel. A supplí-t hosszúkásra sodorják, az arancini inkább gömbölyű. Utóbbi nevében is hordozza ezt, hiszen az aranci a narancs kerek formájára utal. A supplí-t olajban sütik, az arancini-t pedig fritőzben. A supplí esetében azért a mozzarella és a marharagu dominál, viszont az arancini-nél tényleg minden elképzelhető töltelékként, amit az olasz konyha tud.

Hibázni a választással nem tudunk. Mindkét étel nagyon finom és népszerű Olaszországban, így érdemes mindkettőt kipróbálni, hogy megkóstoljuk az olasz konyha ízeit és sokszínűségét.

A rántott szendvics

Mi, magyarok arról vagyunk híresek, hogy mindent, de tényleg mindent ki tudunk rántani. Mégis, a rántott szendvics még nekünk is meghökkentő volt. Ám az ízélmény rendben volt. Toastkenyér között sonka és még több sajt, hmmm! A szendvics létezik halas változatban is. Egy próbát mindenképpen megér!

Porchetta

A magyar gyomornak igazi lakoma a porchetta. Ez egy disznóhúsétel, amit úgy készítenek, hogy az egész malac testét eltávolítják a csontokról, a bőrrel együtt feltekercselik és hosszasan jól átsütik. Fűszereztésnek fokhagymát és rozmaringot használnak. Az ételt szeletekre vágják és általában piritósra vagy szendvicsben tálalják. Egy gazdag és ízletes street food, ami biztosan energialöketet ad a nap folytatásához.

Gelato

A fagyi. Hát igen! Az olaszok igazán otthon vannak a krémes változatokban. Csokoládé, tiramisu, karamell, Oreo és Pan di Stelle, azaz az olasz kekszes fagyi. A textúra azért más, mint az itthoni társai, mert kisebb mennyiségű levegőt tartalmaz, ezáltal sűrűbb és krémesebb. A friss tej és a tejszín pedig fokozzák az ízélményt. A gyümölcsös változatok pedig valódi sorbet jellegűek, bőséges gyümölcstartalommal. Tehát mind az ízvilág, mind az állag leképezi az olasz konyha alapelveit: minőségi alapanyagok egyszerű, de kifinomult formában.

Tiramisu

Olaszország a tiramisu hazája. A legfontosabb hozzávalója a mascarpone, ami egy krémes és lágy sajt, amely az ország északi részéről származik. Igazi gasztroélmény, amikor előttünk készítik el ezt a friss édességet. Bár a desszert klasszikus receptje kávéba áztatott babapiskótát tartalmaz, az általunk kóstolt változatban a csillagos olasz keksz, a Pan di Stelle vette át ezt a szerepet. Mit is mondhatnánk? A nagyi tiramisu receptje is nagyon finom, de az igazi olasz változata után megnyaltuk mind a tíz ujjunkat.

Ivókutak

A sok útközbeni evés után bizony-bizony megszomjazik a turista. Azonban felejtsük el a palackozott italokat. Lépten-nyomon ivókutakba botlik a kiránduló, így legyen nálunk egy palack és ízleljük meg a frissítően hideg vizet. Az olaszok is előszeretettel fogyasztják, hiszen a kutak vízminősége kiváltó.

Reméljük, hogy mindenkinek megjött az étvágya Olaszországhoz!

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.