A legjobb ételek, amiket feltétlenül meg kell kóstolnod, ha Horvátországban jársz!

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én már nagyon mennék…

Így hát most nosztalgiázom kicsit, gyere velem te is egy körre…

Látogassunk el a helyi piacra, ahol a magas napsütéses órák számának köszönhetően rendkívül édes gyümölcsök, zamatos zöldségek közül válogathatunk:

Fotó: pihiszuszi.hu

Mindenképp vegyél te is egy kis olívaolajat (maslinovo ulje), vannak ízesítettek is, de a simák is isteniek!

Fotó: pihiszuszi.hu

Ha te magad szeretnéd elkészíteni a halféléket, akkor minden városban megtalálhatod a ribarnicát, a tengernek változatos gyümölcseivel. Vigyázat, általában csak délelőtt vannak nyitva, legalábbis akkor érdemes menni, ha tényleg friss halfélére vágysz!

Fotó: pihiszuszi.hu

EZ IS ÉRDEKELHET: A 10 LEGSZEBB ÓVÁROSSAL RENDELKEZŐ HORVÁT TENGERPARTI VÁROS

Most pedig, miután megindultak a pavlovi reflexek, tessék, foglalj helyet ennél tengerre néző kellemes asztalnál! Vacsora közben gyönyörködhetsz a kikötőből induló hajókban is.

Fotó: Urbán Eszter (Lopud szigetén)

Ha esetleg jobban kedveled az árnyékosabb városközponti helyeket, akkor javaslom ezt az omiši éttermet!

Fotó: Urbán Eszter

Lássuk csak, mihez lenne kedved? Előételnek egy porció pršut megteszi?

Fotó: pihiszuszi.hu

Esetleg hozhatunk hozzá egy kis pagi sajtot is (paški sir). Hogy mitől ilyen különlegesen sós a pagi juhok által adott tejből készült sajt? Hát attól, hogy a tengervízből a velebiti bóra kiemeli a sót, és szétszórja azt az amúgy kevéske pagi legelők füveire, amiből aztán a juhok szépen belakmároznak.

Fotó: pihiszuszi.hu

A főételek közül, ha húsos ételre vágysz, hozhatunk egy adag čevapot sült krumplival és lecsós rizzsel (djuveč).

Fotó: pihiszuszi.hu

Vagy nyársra tűzött csirkét, esetleg borjút, amit mifelénk egyszerűen csak ražnjičinak hívnak.

Fotó: foter

EZ IS ÉRDEKELHET: BARANGOLJUNK HORVÁTORSZÁG BÁMULATOS NEMZETI PARKJAIBAN

Esetleg ha valami igazán ínyenc dologra fáj a fogad, meglephetünk peka alatt sült báránnyal (janjetina ispod peke). A peka az egy vasból készült fedő, amit a kerek tepsibe pakolt étel tetejére borítanak, majd rákotorják a parazsat. Mindez természetesen a kemencében történik. Ez alatt sül, puhul, rotyog a sok finomság, ami lehet bármi: csirke, borjú, bárány, halféle, polip, és természetesen sok zöldség.

Fotó: foter

De hozhatunk nyárson forgatott omlós malacsültet (odojak) is.

Fotó: pihiszuszi.hu

Ha nem vagy egy húsfan, és inkább tésztafélét ennél, nyugodtan rendelj pizzát, ezzel nem fogsz mellényúlni. Az itthon szokásosokon kívül természetesen van tenger gyümölcseivel készült is, én például nagyon szeretem a sima sajtos-ruccolásat, vagy a pršutosat szintén ruccolával.

Fotó: foter

És jöjjenek a tengeri halak és nünükék!

Régóta szeretnéd megkóstolni a sült halat, de nem tudod, melyiket rendeld? A brancinnal vagy az oradaval biztosan jól jársz, ezek jó minőségű fehér halak, és nem a legdrágábbak. Persze étteremben a halfélék nem olcsók, ezzel azért számolj!

Fotó: pihiszuszi.hu
Fotó: pihiszuszi.hu

Íme egy light-os tengeri menü: nyárson sült rák rizságyon (skampi na žaru). Egészséges, finom, és nem fogja megülni a gyomrodat.

Fotó: pihiszuszi.hu

Nagy kedvencünk a roston sült tintahal (lignje na žaru), kevés fokhagymával ízesítik, és általában főtt krumplit és mángoldot (blitva) kínálnak hozzá, de persze rendelhetünk rósejbnit is köretnek. A gyerekek általában jobban szeretik rántva (pržene lignje), sült krumplival, tartármártással.

Fotó: pihiszuszi.hu
Fotó: pihiszuszi.hu

Ha szereted a garnélát, a „buzara” módon elkészített rákot is imádni fogod (skampi na buzaru). Paradicsommal, fokhagymával, fehér borral és sok petrezselyemmel készítik, a recept pofon egyszerű, te is kipróbálhatod otthon!

Fotó: foter

Ami a desszerteket illeti, én nem rajongok annyira a horvát édességekért. A hagyományos piskótás-krémes sütemények meg sem közelítik az itthon megszokott minőséget, kár kísérletezni velük. Persze vannak kivételek, például a samobori krémes, de ezért tényleg Samoborig kell utaznunk…

Ha szereted a mézes-diós török baklavákat, akkor jó eséllyel foghatsz ki finomat egy-egy albán cukrászdában. A fagyik kifejezetten finomak, de sajnos az sem mindenhol…

fotó: pihiszuszi

Végül szólnunk kell a burekról is. Ezt inkább reggelire szoktuk fogyasztani, pékségekben kapható. Kedvencünk a túrós burek (burek sa sirom), de lehet kapni húsosat is (burek sa mesom), a gyerekek kedvence pedig az almás (burek sa jabukom).

Fotó: pihiszuszi.hu

Jó étvágyat!

Szilágyi Szabina

Ha terveztek, vagy kedvet kaptatok, horvátországi szállások itt: https://pihiszuszi.hu/

A cikk szerzőjéről:
Vajdaságban születtem, így természetes volt számomra, hogy minden évben a Adria más-más városában nyaraltunk. Magyar szakos tanárként végeztem, de pár évnyi tanítás után áteveztem a turizmus vizeire. A Pihi Travel utazási irodát vezetem, horvátországi utakat szervezünk. Családommal együtt a szépséges Wekerlén élek.

1 Hozzászólás
  1. Alapvető: a lignje NEM tintahal! Tisztességes magyar megfelelője a „kalmárhal.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.