Köszöntsük a tavaszt Velencében!

Velencével és a közelében található városokkal nem lehet betelni, a sok érdekesség, látványosság, amelyet ez a történelmi régió tartogat, szinte megunhatatlan.

Hiába jártunk már Velencében amikor újra megpillantjuk ezt a csodás, különleges várost, biztosak lehetünk benne, hogy mindig újabb és újabb meglepetéseket tartogat. Velence és környéke látnivalói, a Veneto régió gasztronómiája méltán Itália egyik büszkesége. Intsünk búcsút a zord télnek és köszöntsük együtt a közelgő tavaszt Velencében és a környékén!

Murano, Burano – a lagúna érdekességei

Ha utazásunkat tavaszra időzítjük, akkor bizony érdemes a Velence környéki városokat is felkeresni!

A Velencébe érkező turisták egyik legnagyobb kedvence az élénk színű házairól nevezetes Burano, mely északkeleti irányban hét kilométerre fekszik Velencétől, s öt, egymástól csatornákkal elválasztott városrészre tagolódik. Burano meglepően sűrűn lakott, mintegy háromezren élnek a szigeten, ami a csipke készítésről híres. Bár a csipke készítést ma is folytatják Buranón, már nagyon kevesen foglalkoznak a rendkívül időigényes, hagyományos kézi csipke varrással, amelynek helyét felváltotta a géppel készített távol-keleti csipke. Aki kíváncsi a buranói csipke történetére, technikájára, az feltétlenül látogasson el a Galuppi téren található Csipkekészítő iskolába (Scuola del Merletto), ahol az 1960-as évek végéig tanították ezt a mesterséget. Ezt követően a csipkekészítés múzeuma kapott otthont az épületben, persze néha még egy-egy alkalmi csipke készítő tanfolyamot is indítanak itt.


Murano egyesek szerint kevésbé színes, kevésbé látványos, mint Burano, és Velence klasszikus romantikáját sem közelíti meg, mégis felkapott látnivaló a lagúnákban. Sajátos vonzereje csábítja a turistákat. Ez szintén egy régi mesterséghez köthető, mégpedig a messze földön híres üveggyártáshoz. A Velencétől másfél kilométerre északkeleti irányban fekvő sziget – akárcsak Burano – öt, egymástól csatornákkal elválasztott városrészre tagolódik. Közepén található saját „Canal Grandéja”, a Canale Ponte Longo választja ketté a városrészeket.

A szigetnek ma 5 600 főnyi lakossága van. Elsősorban az üvegművességből élnek, persze ez nem volt mindig így. Buranóhoz hasonlóan Murano is az egyik legkorábban lakott sziget volt ebben a régióban. Már a római korban éltek itt halászatból, sókitermelésből és kereskedelemből élő lakosok. A sziget igazi fellendülése csak 1 291 után kezdődött meg. Ekkor – a tűzveszély miatt – Velencéből kitiltották az üvegműveseket, s a mesteremberek Muranora költöztek. Persze az üveggyártáson kívül további látnivalókkal is büszkélkedik Murano. A szigeten csupán három templom maradt (a korábbi francia és osztrák megszállás alatt sok templomból üvegfúvó műhelyeket létesítettek). Ezek közül kettő – a Basilica Santa Maria e Donato valamint a San Pietro Martire – látogatható. A San Pietro Martire templom – melynek belsejét többek között Veronese, Bellini, valamint a két Tintoretto festményei díszítenek – ma protestáns plébániatemplomként működik. A sziget további látnivalói az ódon patinás paloták és a sziget délkeleti részén felállított 35 méter magas világítótorony, valamint a Campo Santo Stefanon álló XIX. századi óratorony.

Tavasz Velencében

Lido di Venezia szigete, ahol a különféle történelmi korszakok találkoznak és összefonódnak, minden évszakban közkedvelt a turisták körében. A nyáron teltházas szigeten a tél végén a karnevál várja a látogatókat, de a tavasz köszöntése is igen népszerű Velencében. Talán kevesebb a turista és könnyebb meglátogatni a nevezetességeket, ugyanakkor már egyre jobb az idő, kellemesebb a hőmérséklet és a nap sugaraiban fürdőzve már ki is ülhetünk egy-egy teraszra finom ételeket, italokat kóstolgatni.

A lazulás mellett persze a városnézésre is érdemes szakítani időt! Ki ne ismerné a híres Szent Márk teret, melyet olyan csodás épületek vesznek körül, mint a Szent Márk székesegyház, a Dózse palota, vagy a Libreria. A szigetet ketté hasító Canale Grande mentén pedig olyan csodapaloták épültek fel, mint a Ca’ D’Oro, a Ca’ Rezzonico, a Ca’ Foscari, illetve a Palazzo Venier dei Leoni, mely ma a Peggy Guggenheim Gyűjteménynek ad otthont. A gondolázás pedig egyesek szerint kihagyhatatlan élmény!

Tehát nemcsak a karnevál idején érdemes Velencébe látogatni. Rengeteg program, látnivaló vár minket a Veneto régió összes történelmi városában. A kulináris élményeket se feledjük! Gasztronómiai szempontból is kiemelkedő az olasz csizma északi része, ahol jobbnál jobb borokat és különleges falatokat lehet kóstolni, szinte belekóstolni a dolce vita-ba!

Fotók: Travelorigo

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.