Erdőszippantás és vonatfütty- kisvonatos kirándulóhelyek Magyarországon

A természet minden évszakban más arcát mutatja. Tavasszal a természet éledése és a zöldellő, éledező erdő hív. Nyáron jó megbújni a lombok hűs árnyékában. Ősszel a meseszép színkavalkád élénkíti a lelket. Télen pedig a szunnyadó táj varázsol el bennünket.

Ha különleges élményre vágyunk egy kis nosztalgiával fűszerezve, akkor érdemes kisvasutas kirándulóhelyeket választanunk. Szerencsére hazánk természeti tájain több vasút is található, ahol átzakatoló kisvonatok repítenek vissza minket az időben. Így egy kis erdőszippantás és vonatfütty társaságában tudunk kiszakadni a rohanó hétköznapokból, és hátradőlve fedezhetjük fel ezeket a mesés vidékeket.

Mutatjuk a mi 3 kedvenc vasutas kirándulóhelyünket.

Lillafüredi Állami Erdei Vasút

Lillafüredi Állami Erdei Vasút/Facebook

A Bükk-vidék keleti területének felfedezéséhez remek választás az erdei vasút. A vonat Miskolcról indul és a hangulatos Lillafüreden is áthalad. A lillafüredi állomást két alagút is szegélyezi, fokozva a kalandot. Az egész útvonal pazar panorámás, hiszen a kisvonat hegyi pályaútvonalon halad. Meredek hegyoldalak, völgyhidak és alagutak kavalkádjában mindenkinek jól esik egy kis erdőszippantás.

A vonatból kényelmesen megcsodálhatunk számos látványosságot is. A nyomvonal elhalad a diósgyőri vár közelében, átvezet a Szinva völgyében, érinti a lillafüredi Palotaszállót, a Hámori-tó partját, az újmassai Őskohót és a Garadna-völgyet. Megközelíthetőek vele túraútvonalak, vízesések és a környékbeli barlangok, ha további kiránduláshoz lenne kedvünk.

A kisvasutat teherszállítás céljából létesítették. A Bükkben kitermelt fa és a diósgyőri bányában bányászott szén elszállítására volt hivatott. Amikor a szállítás áthelyeződött a közútra, a kisvasút továbbra is életben maradt. A személyszállítást megcélozva a fő területe a turizmus lett. És milyen jó döntés volt!

Gemenci Állami Erdei Vasút

Ökoturisztikai Központ Gemenc/Facebook

A kisvasút a Gemenci erdőn halad át, a Duna és a Sió medrét követve. Különlegessége, hogy Magyarország egyetlen ártéri vasútja. A nyomvonal kialakítása itt is a gemenci erdő fakitermelése miatt volt kulcsfontosságú, majd a teherszállítás itt is átadta a helyét a turizmusnak.

A 30 km-es útvonal több állomásról megközelíthető és további kirándulások kezdőpontja is lehet. Autóval Keselyűs és Pörböly megállói érhetők el. A többi megállóhely gyalogos túrák indulási pontjára alkalmas.

Szuper lehetőség, hogy a kisvonaton bicikli is szállítható, így a biciklis túraútvonalunkba is tervezhetünk egy vonatozós pihenőt. A Duna és a Sió közelsége pedig csalogatja a vízisport kedvelőit is. SUP-osok, kajakozók és kenusok kedvelt kikapcsolódási helye a környék. A sétálni vágyók pedig tanösvényekre és vadmegfigyelő helyekre juthatnak el a különböző megállókból, de felkereshetjük a nyomvonalon az Ökoturisztikai Központot és az erdei iskolát is.

Szilvásváradi Állami Erdei Vasút

Györkő Zsombor

Szilvásvárad remek választás, ha szép helyre vágyunk kirándulni. A Szalajka-völgy természeti csodái szinte csábítják az embert. Az egyedüli nehézség a túrában a nagy szintemelkedés. Ennek leküzdésében hivatott segíteni a kisvasút. A vonal hossza mindössze 5 kilométer, de az út sziklák tetején és a patakparton is vezet, ezzel egyedülálló turisztikai élményt nyújtva a kirándulóknak.

A keskeny nyomtávú, gőzüzemű erdei vasút létesítése itt is teherszállítás céljából létesült. Faanyag és mészkő szállítására tervezték. Napjainkban már dízelmozdonyok szelik a síneket, de különleges alkalmakkor a Szilvi nevet viselő gőzmozdony indul útnak egy korabeli vasúti szalonkocsival együtt.

Mindenkinek tartalmas kisvonatos kirándulást és kikapcsolódást kívánunk!

Nyitókép: Szeretlek Szilvásvárad/Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.