Utazás kisgyerekkel repülőn – egy anyuka tapasztalatai, tippjei és tanácsai

Beköszöntött a nyár és ezzel együtt aktuális a nyaralás tervezése és szervezése. Sok szülő szeretne kisbabával, vagy éppen kisgyerekkel utazni, de az információ hiánya, az újdonság, a bizonytalanság megtorpanásra késztet. A félelmet csak fokozza, ha ráadásul repülőgépre kellene ülni a kicsivel. Mindjárt tele az anyuka feje kérdésekkel:

  • Milyen repülőjegy és irat kell a babának?
  • Mennyibe kerül a kicsinek a repülőjegy?
  • Mi a helyzet a csomagokkal? Mit lehet felvinni a gépre? Mit kell, és mit érdemes feladni a check in pultnál?
  • Hol fog ülni a kicsi és hogyan? Mik a lehetőségek melletti érvek és ellenérvek?
  • Érdemes-e elsőbbségi jegyet venni?

Ennyi kérdés csak feszültséget szül, a stressz pedig már elég is ahhoz, hogy a család inkább a napirend nyugalmában és az udvari kismedence hűvösében töltse el a nyarat. De!

Ha a fenti kérdések azért továbbra is motoszkálnak a fejedben, és nem tudod, honnan tájékozódj, akkor ebben a cikkben összefoglaljuk a fontos tudnivalókat:

Néhány anyai trükk mindig jól jön, a következőkben saját videóimmal és tapasztalataimmal igyekszem minden érintett segítségére lenni a szervezésben, a pakolásban.

Utazástervezés és pakolás:

Tapasztalatok és anyai trükkök:

Most pedig lássuk a kérdésekre a válaszokat!

Egy csecsemő 8 napos korától utazhat először repülővel, 23 hónapos koráig minimum egy, 16. életévét betöltött felnőtt társaságában.

Milyen repülőjegy és irat kell a babának?

A babának ugyanolyan utazási okmányokra van szüksége, mint a szüleinek. EU-s országokon belül a kicsinek is elegendő a személyi igazolvány, míg EU-n kívüli országok esetében útlevélre lesz szükség. Az igénylést mindenképpen időben kezdjük el, mert több hetes folyamat is lehet. Ne felejtsük el ellenőrizni az utazási okmányok lejárati idejét is, nehogy az utazás napján szembesüljünk egy esetlegesen lejárt, vagy pár nap múlva lejáró okmánnyal, mert sajnos akkor az utazás kudarcba fullad.

A repülőjegy vásárlásánál be kell állítani, hogy csecsemő is fog velünk utazni. A kicsinek így lesz külön beszállókártyája. A babát viszont a rendszer mindenképpen az egyik szülőhöz rendeli hozzá, ami csak technikai megoldás. Indulás előtti nap az online check-in se maradjon el, mert ennek hiányában felárra is számíthatunk a repülőtéren.

Mennyibe kerül a repülőjegy a kicsinek?

A repülőgéppel való utazás sajnos nem tartozik az ingyenes lehetőségek közé, mint mondjuk egy szállásfoglalás esetén, ahol bizonyos életkor alatt a szolgáltatás ingyenes. Jellemzően – és itt most a fapados járatokon való tapasztalat alapján – a kicsi jegyára körülbelül a felnőtt repülőjegy árának 20%-át teszi ki. A 2. életkor betöltése után viszont a viteldíj már a felnőttekével megegyező ársávba esik.

Image by prostooleh on Freepik

Mi a helyzet a csomagokkal? Mit lehet felvinni a gépre? Mit kell és mit érdemes feladni a check in pultnál?

A repülőjegy megvásárlásánál azt is kiválaszthatjuk, hogy mekkora poggyásszal szeretnék utazni. Persze ezeknek külön áruk van, de a döntés nagyban függhet az utazás hosszától, illetve az éghajlattól, ha például csak egy fürdőruhát viszünk, elég a kicsi poggyász, ha vastagabb ruhákkal is számolni kell, természetesen nagyobb bőrönd dukál. Kisgyermeknél az is indokolhatja a nagy bőrönd megvásárlását, hogy minket, szülőket megnyugvással tölt el, ha az idegen környezetben legalább a kicsi mindennapi dolgai ismerősek, ezért inkább visszük magunkkal a fél házat.

A repülőtéren az első állomás a poggyász feladása. Itt megtörténik az adatok ellenőrzése, kinyomtatásra kerülhet a beszállókártya, ha kérjük, illetve felmatricázzák a bőröndöket. Kisgyermekeknél ez az állomás még a babakocsi szempontjából lehet érdekes. A kicsi járgányát feladhatjuk itt is, de lehetőségünk van egészen a repülő bejáratáig vinni és ott odaadni a megfelelő személyzetnek. Majd a gép leszállásánál az elsők között fogják kiadni a babakocsit. A Budapesti Repülőtéren van még egy szuper lehetőség, ugyanis a reptér egész területén használhatók az ott biztosított babakocsik. Több felvevő-, illetve leadópont van, így megkönnyítve a kisgyermekes családok utazás előtti várakozási idejét. A babakocsi, mint poggyász viszont még a fapados járatoknál is ingyenesen járó szolgáltatás a baba repülőjegyéhez.

Image by senivpetro on Freepik

A gépre felvihető kézipoggyászoknál is résen kell lenni, mert a fapados járatoknál a hátizsák még ingyenes, de az utastérbe felvihető bőrönd már feláras. A kicsik esetében a repülőjegyhez jár egy maximum 5 kg-os pelenkázótáska, ami úgymond az ő kézipoggyászuk lesz.

A gépre felvihető folyadék és élelmiszerek esetében nincs olyan szigorú korlátozás, mint a felnőtteknél a 100 ml-es maximum. Ha egy gyümölcspüré 125 ml-es vagy egy üveges bébiétel 150 g-os, azt nem fogják kidobatni. Házi készítésű pépeknél, tápszernél vagy az ivókulacsnál esetleg kérhetik, hogy a szülő kóstoljon bele, de ez sem törvényszerű. Babavíz felvitelére sincs korlátozás, csak annyi, hogy ezeket az átvilágító kapunál külön edénybe kell rakni, a kicsit pedig a karunkba fogva kell átsétálni.

Hol fog ülni a kicsi és hogyan? Mik a lehetőségek melletti érvek és ellenérvek?

A 2 év alatti gyermekek kétféleképpen utazhatnak a repülőn: vagy külön autósülésben a szülő mellett, vagy közvetlenül a szülő ölében. Az autósülést 6 hónapos kortól javasolják.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Az ölben utazás a költséghatékonyabb opció, ilyenkor ugyanis a felnőtt jegy árának kb. 20%-át kell kifizetni. Emiatt ez az elterjedtebb választás. Ilyenkor egy különleges hámot fognak adni a stewardess-ek, amit a felnőtt övére fűzve, a kicsi derekára kell kapcsolni. A szabályok pedig ugyanazok: ha a lámpa felvillan, hogy az öveket bekapcsolva kell tartani, akkor az a babára is ugyanúgy vonatkozik.

A külön helyen utazó babáknak teljes árú repülőjegyet kell foglalni. Az autósülést nekünk kell vinni, ám otthon mindenképpen ellenőrizzük, hogy repülőgépen használható-e. Egy jelzésnek kell lenni rajta, miszerint repülőgépes utazásra is tervezték. Ennek hiányában sajnos nem lesz alkalmas az autóban jól bevált ülés, mert lehet szélesebb, keskenyebb, nagyobb, mint a repülőgépen az ülés mérete. Hátránya lehet, hogy ha az autósülést visszük, akkor már nem biztosított az ingyenes babakocsi szállítás, mert helyette az autósülést választottuk. Viszont a teljes árú menetjegy miatt a kicsinek is jár az extra kézipoggyász lehetősége.

Image by prostooleh on Freepik

Érdemes-e elsőbbségi jegyet venni?

Kisgyermekes családoknak javasolják az elsőbbségi jegy vásárlását, így gördülékenyebb és könnyebb az utazás. Saját tapasztalat alapján viszont felesleges kiadásnak tartom, mert minden ellenőrzőpontnál alapból tekintettel vannak arra, hogy babával van az ember. Minket kedvesen átirányítottak a fast track, azaz a gyors ellenőrző sorba, hogy minimalizálják a várakozási időnket. Az elsőbbségi beszállást pedig egyáltalán nem szerettük volna, hiszen a repülő akkor indul, ha minden utas felszállt. Ha elsőként foglaljuk el a helyünket, akkor csak plusz várakozási idő, ami alatt a gyermek figyelmét le kell kötni. Mi mindig utolsóként szálltunk fel a gépre, kihasználva az időt a sétára, szaladgálásra, szabadabb térre és amikor behuppantunk az ülésünkre, már indult is a gép. 

Remélem ezeknek az információknak a birtokában már nem is olyan félelmetes és bonyolult a repülőgépes utazás 2 év alatti kisgyermekkel. Sokat segíthet még, ha a repülőgép indulásokat amennyire lehetséges, a kicsi napirendjéhez igazítjuk.

Ne fosszátok meg magatokat a családi közös nyaralás élményétől és a repülés kalandjától! Higgyétek el, hogy kisgyermekkel is lehet izgalmas és feltöltést jelentő egy ilyen utazás is.

nyitókép: Image by prostooleh on Freepik

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.