Piran, a szlovén tengerpart velencei hangulatú gyöngyszeme

A szlovén tengerpart csak 47 kilométer hosszú, ezért annyira nincs a köztudatban, mint a horvát vagy az olasz partszakasz. Pedig igazán megéri úti célnak választani, mert apró halászvárosok várják a kirándulókat rengeteg csodaszép látnivalóval. Az olasz és a horvát hatás érződik a városokon, főleg az építészetben, azonban kevésbé turista zsúfoltak, csendesebbek, ám annál hangulatosabbak.

A választásunk ebben a cikkben Piran városára esett, a szlovén tengerpart igazi gyöngyszemére. Piran egy félszigeten fekvő város terrakotta háztetőkkel az Adria kék fodraiba burkolózva, zöld olajfákkal szegélyezve. Mindez velencei stílusban.

Mesébe illő látvány, ami csak úgy csalogatja a kirándulókat. De beszéljenek a képek!

Tartini tér

A velencei stílusú főtér Piran szívében fekszik. Nevét a város híres szülöttjéről, Giuseppe Tartini zeneszerzőről kapta. Az ovális tér márványlapokkal borított. Egy kis szelete a város belső hajókikötőjénél fekszik, másik oldalán pedig neoklasszikus épületek sorakoznak. Ezek szivárványszínben pompáznak, de visszafogott pasztell árnyalatokban.

A halványsárga ház Tartini szülőháza, ami ma már múzeumként működik. Hegedűje megtekinthető az emlékházban. A zeneszerző szobra pedig a tér közepén magasodik.

A neoreneszánsz városháza halványkék és fehér színekben pompázik. A gótikus stílusú velencei palota, a  Benečanka, a 15. századi arculatában maradt fenn a mai napig.
Érdekességként egy kis turisztikai kihívás: keressétek meg a téren Velence szimbólumát, azaz Szent Márkot az oroszlánnal.

Harangtorony

A Szent György templom és a hozzá tartozó harangtorony az egyik legszebb kilátópont Piranban. A 13. században épült, de további két átépítésen esett át, amíg elnyerte mai kinézetét. A toronyba 146 lépcsőfok vezet, azonban kétség nem fér hozzá, hogy megéri a mászás! A karzatról egészen Horvátországig, illetve az olasz Alpokig is elláthatunk, ha az időjárás kedvező.

A kristálytiszta tenger látványa káprázatos. Tökéletes panorámakilátás nyílik a várfalra, az óváros háztetőire. A főteret is új perspektívából láthatjuk. A város tengerbe nyúló nyelve, a végén a kilátótoronnyal igazán meseszép.

Macskaköves utcácskák

A félszigeten fekvő Piran kis város, hangulatában viszont szívdobogtató. Érdemes kalandozni és elveszni a macskaköves kis utcácskáin és gyönyörködni a látványban.

Mindenhol terrakotta színű háztetők, színes redőnyök, virágládás homlokzatok és krém-rózsa árnyalatban pompázó lakóházak várnak.

Egy-egy sikátor is mindig tartogat meglepetést. Hol egy kis kávézó, hol egy szuvenír bolt csalogat. Napsütötte időben pedig biztosak lehetünk benne, hogy az ott lakók a fejünk fölé lógatják a mosott ruhát. És ez így van a legnagyobb rendben!

Promenád

A Tartini tér kikötői oldaláról indul a part menti széles sétány, egészen a félsziget csücskében álló világítótoronyig. A halász- és magánhajók, valamint a színes bóják kavalkádjából indulunk a promenádon, amiket óriási hullámtörő sziklák váltanak fel. A sziklasor helyi szobrászok munkáit is rejti, úgyhogy járjunk nyitott szemmel. 

A promenád végéhez érve a világítótoronyhoz érkezünk. Itt, a földnyelv csúcsán, ami Punta néven ismert, áll még a Szent Kelemen templom is. Az épület körül betonozott strand található, ahol vaslépcsőkön lehet belecsobbanni a kristálytiszta tengerbe. Helyiek és turisták kedvelt strandhelye.

Városfal

A városfal az idegen népek támadásaitól volt hivatott védeni a félszigetet. Már a 7. századtól védelmi funkciót látott el, de ahogy a város terjeszkedett, további bővítésekre volt szükség. A 15. és a 16. században folytak a további építkezések, míg a teljes félszigetet védvonal vette körül. Napjainkban már csak a domboldal egy részén látható az eredeti városfal, ami viszont elképesztően hangulatos és a legszebb fotókat is innen lehet készíteni a városról. Az egész félsziget a lábunk előtt terül el.

Piac

A főtér mögötti kisebb tér ad helyet a városi piacnak, ahol zöldségek és gyümölcsök színes kavalkádja fogad mindenkit. Az itteni friss füge íze például isteni és össze sem lehet hasonlítani a hazaival. Helyi kézműves termékekre is lelhetünk a standok között, az olívabogyóból készült finomságok a legelterjedtebbek.

Ugye kedvet kaptatok? Nincs is más hátra, tegyétek ti is Piran városát bakancslistára!

A tartalom vlog formájában is megtekinthető ITT.

Minden fotó: Kirizs Kornélia

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.