Sétáltál már Tatán, az Öreg-tó körül? Ha nem, gyere most velünk!

Az impozáns magyarországi látnivalók listáján biztosan rajta van a tatai Öreg-tó. Középkori múlttal rendelkezik, ezért azt gondolhatjuk, hogy az öreg jelző a tó szép korára utal, ám ez csalóka. A múltban az öreg a kiterjedését volt hivatott jellemezni. A mesterségesen kialakított tó, és a hozzá tartozó mocsárrendszer halastó is, mégis inkább a vadludas tó néven ismertebb. Az őszi és téli hónapokban vadludak és más költöző madarak átmeneti menedéke.

Természetvédelmi terület, mégis pihenési, turisztikai és sportolási lehetőségeket is kínál, így remek választás, ha egy könnyed kirándulásra vágyunk. A tavat egy 7 km-es túra keretében tudjuk körbesétálni, de körbetekerhetjük kerékpárral is. Kinek mihez van éppen kedve!

A távon változatos és érdekes látnivalókat fedezhetünk fel. Az útvonal egyik része áthalad Tata belvárosán, természetesen a Tatai várral az élen, a másik része viszont a tó vadregényes arcát mutatja meg erdőkkel, nádasokkal, homokos fövennyel és múltat idéző történelemmel.

Tegyünk most egy virtuális tókört, hátha ezzel meghozzuk a kedveteket egy igazi kalandozáshoz is!

A történelem nagyjai

Fotó: Országalbum/Edina Nagy

Hol máshol is kezdhetnénk a tóparti sétát, mint Tata jelképénél, az Öreg-tó északi partján álló Öreg-várnál. Egy igazi kis ékszerdoboz, amely több művészeti stílusjegyet is hordoz. Fő funkciója nem a védelmi szerep volt. Sokkal inkább birtokközpontnak, vadász- és nyaralókastélynak épült. Megtekinthetjük a helytörténeti kiállítással büszkélkedő Kuny Domonkos Múzeumot, de egyszerűen barangolhatunk a kőfalak körül is. Hatalmas védfalak és vizesárkok szegélyezik a vár környezetét.

Utunkat folytathatjuk az Eszterházy-sétányon, ahol apró érdekességekre bukkanhatunk. Itt áll az az óriási platánfa, amelyet 2014-ben az év fájává választottak. Gigantikus méretével tekintélyt parancsol és csodálkozásra késztet. Szintén itt található egy ivókút is, a Platán-forrás. Majd egy kicsi, mesterséges szigetre lehetünk figyelmesek Keresztelő Szent János szobrával.

Fotó: Országalbum/Bozsuta

A sétány végén, így a Vár szomszédságában található az Eszterházy-kastély. A főépület, a díszudvar és park a grófi család izgalmas mindennapjairól mesél. Ha mégsem szeretnénk belépőjegyet váltani, akkor is érdemes megpihenni az ingyenesen látogatható Szalon Kávézóban, hogy megkóstoljuk a hamisítatlan Eszterházy tortát. Szükségünk lesz energiára a körtúrához.

Fotó: Országalbum/Smaria

Dél felé haladva parkokban és további nagy múltú épületekben gyönyörködhetünk. Egy romos uradalmi lovardára lehetünk figyelmesek, de az Eötvös-gimnázium épülete is itt magasodik egy sziklán ülve.

Fotó: Országalbum/Szili Ferenc

Ha van kedvünk egy kis kitérőhöz, akkor a Kálvária-domb felkeresése remekül kiegészíti a tókört. A Fellner Jakab kilátó, más néven a Söréttorony remek panorámakilátást kínál. Egy kis kápolnát és a Kálvária-szoborcsoportot is megtekinthetjük itt.

Fotó: Országalbum/Vargamaria

A tó természetbarát arca

A várost elhagyva, a tó délnyugati és déli oldalát széles nádas szegélyezi. A tó itt a vadregényes arcát mutatja. A kirándulásunk során így érkezünk meg a Tófarokba. Kellemes hangulatú ligeterdő és óriási nyárfák kísérnek utunkon. Érdekesség, hogy az itt található fekete nyár a híres holland fapapucs alapanyaga, de snowboard- és gitárkészítéshez is felhasználják. A magok repítőszőreit sem hagyták kárba veszni: a régi időkben toll helyett ezekkel töltötték a párnákat.

Fotó: Országalbum/Smaria

A tó délkeleti részén sétálva először elhaladunk a szabad strand mellett, ahol a nyári melegben akár meg is mártózhatunk a tó vizében, majd elérünk a Madármegfigyelő toronyhoz. Főleg a téli napokon érdemes beilleszteni a programunkba a madárlest, hiszen ilyenkor a szélrózsa minden irányából özönlenek a madarak az észak-európai és a szibériai hideg elől menekülve. Ez Európa-szerte egyedülálló jelenség. Minden év novemberében pedig egész napos rendezvényt is szentelnek a jelenségnek. Nemhiába nevezik Tatát a vadludak városának is.

Fotó: Országalbum/NNISTVÁN

Az sportolni vágyók paradicsoma

Elérve a tó keleti partját, egy teljes átalakításon átesett környezet fogad minket: az Építők Parkja. Ez egy komplex sport- és szabadidőpark, ahol minden korosztály megtalálja a számára megfelelő kikapcsolódást. Egy 13 hektáros terület két erdősáv között, ahol lehetőség van piknikezni, jógázni, kerékpárt kölcsönözni, vagy éppen egy kellemes kávé társaságában élvezni a vendéglátóipari egységek kényelmét.

Fotó: Országalbum/Smaria

Kisgyermekeknek gumiborítású játszóteret alakítottak ki, a kamaszoknak pedig külön ügyességi játszóteret. Az aktív sportolásra vágyók is csemegézhetnek kedvükre. Van itt lehetőség strandröplabdázni, strandfocizni, található itt fitneszpark, kondipark, ping-pong, mini foci és kosárlabdapálya és pumptrack pálya is.

További felfedeznivalók láncolata

A Tópart utcán folytatva a sétánkat már újra a városban járunk. Elhaladunk a Napóra mellett, majd a vízi vágóhíd érdekessége fogad. Egy tornyos kis épület, amelynek tetején régen harcsaszájú pislogónyílások voltak.

Fotó: Országalbum/Bozsuta

Tovább haladva egy kőkerítés mögé bújt villán akadhat meg a tekintetünk. Ez a Feszty-Ugron-villa. Érdekessége, hogy a kertjében van egy 24 méteres barlang, ami bár nem túl nagy, de találhatók itt cseppkőképződmények.

Tata a vizek és a vízimalmok városa is, így a városban található 15 malom közül a kirándulás vége felé járva a Pötörke-malom is keresztezi az utunkat. Még két híres lakóház mellett haladunk el: a Hamary-ház és az Axmann-ház. Előbbi Hamary Dániel nevéhez kapcsolódik, aki az 1848-49-es szabadságharc tatai szervezője volt, míg az utóbbi Bláthy Ottó születési helye volt.

Fotó: Országalbum/Smaria

A tókör így bezárult, azonban ez egy olyan élmény, amelyet nem elég egyszer megtenni. Visszatérésre csábít a hely! Az év bármely szakaszában festői és természetközeli élményt ad, mégis más-más arcát mutatja.

Nyitókép: Országalbum/Koppán

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.