A nyolc legszuperebb strand a szlovén Riviérán

Ha Szlovéniáról beszélünk, többnyire a hegyek, a természet és a szabadtéri tevékenységek kerülnek szóba. Az, hogy az ország tengerparttal is rendelkezik, csak ezek után következik. Pedig a kínálat igen széles! Mindegyik strand egyedi hangulatú, más-más tulajdonságuk miatt választják őket a fürödni vágyók, és meseszép öblökben húzódnak meg.

Izola apró halászvárosa például nyolc stranddal büszkélkedik. Vegyük őket sorba!

#1 San Simon strand

A legcsaládbarátabb, és ezáltal talán a legnépszerűbb strand a San Simon strand, ami a Simonov Zaliv öbölre néz. Saját parkolóval rendelkezik, de látogatottságát főleg az apró köves kialakítás, az elkerített, gyermekek számára kedvező sekélyebb partszakasz és a csúszdapark adja. Beljebb pedig már homokot is érezhetünk a talpunk alatt. Füves területek, fenyőfák és akácok árnyékában találhatunk védelmet a nap sugarai ellen.

Bérelhetünk napernyőt és napozóágyat, kávézhatunk a bárban, és egy komolyabb fogást is elfogyaszthatunk a strand éttermében. A tenger gyümölcseit itt igazán érdemes megkóstolni, mert garantáltan mindig friss alapanyagokból készülnek.

#2 A Belvedere-hegy alatti strand

Közvetlenül a San Simon strand mellett található. Éles határvonal nincs is a két strand között. A Belvedere-hegy alatti rész lényegében egy kikövezett sétány padokkal és a tengerbe vezető lépcsőkkel.

Fekvő alkalmatosságot mindenképpen készítsünk, bár nagy terület nincs a napozásra. A legjobb pados pihenőkre már korán lecsapnak a szemfüles vagy már tapasztaltabb turisták. A hegy korán árnyékot rajzol a sétányra, így aki nem bírja sokáig a tűző napot, annak ideális választás. A partszakasz köves, már-már sziklás, úgyhogy egy tengerjáró cipő beszerzése itt nagyon hasznos kiegészítő lesz.

A kilátás pazar innen. Belátható a San Simon strand és Izola Óvárosa is a szemünk előtt terül el az ikonikus, velencei stílusú harangtoronnyal és a hajókikötővel.

Kiknek ajánlott ez a partszakasz? Fiataloknak, bulizni vágyóknak és aktív fürdőélményt keresőknek. Egy kiépített mólóról vízibombát lehet ugrani a tengerbe vagy éppen kezdő búvárfelszerelésben pásztázni a kövek között megbúvó állat- és növényvilágot.

#3 A Bele Skale strand

A tengerpart neve fehér követ jelent, ami a parton található lapos kövekre utal. A tengervíz színe türkizkék és smaragdzöld. Ez a meseszép hely egyáltalán nem zsúfolt, bár a megközelítése kíván egy kis vakmerőséget. A hegytetőn található kempingtől erdei túraösvény vezet az öbölhöz. Ha nem a kemping a kiindulási pontunk, akkor pedig az oda vezető szakaszon olíva ültetvények mellett haladhatunk.

A strand megközelítése jól kiépített ösvényen vezet, így eltévedni nem lehet. Viszont a meseszép látvány, a hullámok nyugtató hangja és a csend mellett ne számítsunk semmi luxusra. Élelmet, innivalót, törölközőt, kényelmes fekvőalkalmatosságot, szalmakalapot vagy valamilyen árnyékolásra alkalmas kendőt, esetleg sátrat mindenképpen vigyünk magunkkal.

Bár a kövek nem élesek, azért fontoljuk meg a tengerjáró cipőt is. Mivel természetvédelmi területen járunk, fokozottan figyeljünk a tisztaságra, ezért egy szemeteszsákot is készítsünk be, ahová a hulladékunkat tudjuk gyűjteni.

Kinek ajánlott ez a strand? Ölelkező szerelmes pároknak, természet szeretőknek, könyvmolyoknak és nudistáknak. Tehát olyan személyiségeknek, akikre egy zsúfolt strandon ráakasztanák a polgárpukkasztó jelzőt.

#4 Moon Bay (Hold-öböl) strand

A Moon Bay igazi bakancslistás hely! Utánaolvashatunk, nézhetünk róla képeket, de amikor először élőben megpillantja az ember… Valóban lélegzetelállító élmény.

A szlovén tengerpart igazi gyöngyszeme. Egy különleges partszakasz, amit mindenkinek látnia kellene. Mivel a megközelítése nem egyszerű, ezért nem zsúfolt a turistáktól. Viszont ha hajt minket a kalandvágy, akkor egy kis túrázás és hegyi menetelés után elérjük a kristálytiszta, mélykék tengert, ami minden viszontagságért kárpótolni fog. Partja sóderes, kavicsos, ám jóleső csobbanás vár ránk. Készítsünk piknikkosarat, kényelmes matracot, olvasnivalót, vagy csak egyszerűen merítkezzünk a gyönyörű látványban.

A Strunjan Természetvédelmi Park része, természetes állapotában megőrzött terület. Saját állat- és növényvilága is védett. Erről táblák nyújtanak bővebb információt a túraösvényen.

Gyönyörű a panoráma és a természet nyugalma. A naplemente itt kihagyhatatlan program!

Kiknek ajánlott ez a strand? Mindazoknak az aktív pihenőknek, akik felejthetetlen élménnyel és csodaszép képekkel szeretnének hazatérni a nyaralásból.

#5 Delfinček strand

A Delfin strand egy jól kiépített fürdőhely. Jellegzetességei az egész napos napfény, így a napozni vágyók kedvelt választása. A helyet belengi a napvédő krémek illatfelhője. A társasági élet és a kártyajátékok paradicsoma.

Napernyők és napozóágyak bérelhetők, valamint a parton büfé is működik.

Kinek ajánlott ez a strand? Elsősorban az idősebb korosztály kedvelt partszakasza, de ideális családok számára is. A helyiek kedvelt fürdőhelye.

#6 Svetilnik / Világítótorony strand

Az Óváros tengerbe nyúló csúcsán található a világítótorony strand. Nevét a földnyelv végén álló apró, fehér világítótoronyról kapta. A szörfösök és a SUP-osok kedvenc helye, mivel eléggé szeles rész. A partszakasz köves, pálmafákkal szegélyezett. Az egyik legismertebb és leglátogatottabb strand a turisták és nyaralók körében. Ehhez minden kényelmi szolgáltatás is adott. Éttermek, bárok, játszótér, öltözőhelyiségek, mosdó, napágy- és napernyő bérlési lehetőség.

A táj innen pazar: a Moon Bay-től egészen Triesztig belátható a szlovén tengerpart. Ideális az esti fürdőzéshez is. Miközben megmártózunk a sós vízben, megcsodálhatjuk a naplementét. Felejthetetlen fürdőélmény!

#7 Kerekesszék-barát strand

A mozgássérültek által is könnyen megközelíthető és használható strand Szlovénia egyetlen kerekesszék-barát strandja. Parkolási lehetőség közvetlenül a strand mellett található. A parkolótól a strandig is teljesen kialakított a terület, hogy kerekesszékkel is könnyedén megközelíthető legyen. Nemcsak a tengerbe való bejutás kiépített a megváltozott képességűeknek, hanem medence és jakuzzi is várja őket ezen a partszakaszon.

#8 Kutyabarát strand

Nagyon sokan a négylábú kedvencükkel nyaralnak. A meleg időben a kutyák is vágynak a frissítő vízbe, ám a gazdik nem akarják a többi fürdőzőt zavarni, vagy a rosszaló pillantásukat nézni. A kutyastrand egy teljesen különálló fürdőrész a kutyusok számára friss csapvízzel és árnyékot adó napellenzőkkel.

Ti melyik strandot választanátok? Melyik illik a legjobban hozzátok?

A tartalom vlog formájában is elérhető: https://youtu.be/rSM660fwYpA

Fotók: Kirizs Kornélia

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.