Ki mondta, hogy a tengerparton csak fürödni lehet? A legszebb szlovén tengerparti bicikliút

A szlovén tengerpart egyik gyöngyszeméről, Piranról már olvashattatok oldalunkon, most két velencei stílusú, olasz hangulatú város, és az őket összekötő bicikliút felfedezésére hívunk titeket! Tartsatok velünk erre az utazásra, ahol harangtoronytól harangtoronyig mutatjuk be a szlovén tengerpartnak ezt a csodás szeletét.

Izola

Izola a szlovén tengerpart egy kis városa, ahol a bortermelésnek, az olívabogyó termelésének és a halászatnak régbe nyúló hagyománya van. Tökéletes hely a szlovén gasztronómia kipróbálására, illetve a helyiek vendégszeretetének megismerésére.

A promenád

Izola főtere nem túl sokatmondó, lényegében csak egy körforgalom. Viszont ha a kikötő felé vesszük az irányt, akkor a promenád hangulata sokkal jobban tükrözi a város valódi arcát. Egyik oldalon a kikötőben ringatozó hajók látványa fogad, a távolban a sziklás partvidékkel. A másik oldalon színes házak, igényes növényparkok, illetve az éttermek teraszai, amik már-már benyúlnak egészen a hajókikötőig. Itt érdemes halételekből és a tenger gyümölcseiből válogatni, mert biztosan friss és nagyon ízletes.

Az Óváros csücske

Izola 8 stranddal büszkélkedhet. Mindegyik egyedi hangulatú, más-más tulajdonsága miatt választják a fürödni vágyók és meseszép öblökben húzódnak meg. Közülük talán a legismertebb a pálmafás strand, ami az Óváros csücskében található. A partszakasz végén apró, fehér világítótorony áll. Ez a partszakasz a szörfösök és a vízi sportot űzők paradicsoma.

Művésznegyed

Az óvárosban a legkülönlegesebb rész a zászlókkal tarkított művésznegyed, ahol galériák és stúdiók sorakoznak. A művészeket munka közben is megfigyelhetjük. Egyedülálló élményt és értéket ad, ha esetleg egy művészeti alkotást választunk magunknak emlékbe.

A macskaköves utcákon barangolva érdemes beülni egy kávéra és élvezni Izola hangulatát.

Besenghi Degli Ughi Palota

A Besenghi Degli Ughi Palota egy barokk stílusú épület, ami egy kis díszített mézeskalácsként hat a lakóházak között. Ma zeneiskolaként és házasságkötő teremként funkcionál.

A harangtorony

A város legmagasabb pontján, a Szent Maurus templom szomszédságában magasodik a szlovén városkák emblematikus jelképe, a harangtorony. Ingyenesen megmászható, azonban kicsit félelmetes, vagy inkább vadregényes a feljutás a félhomályban a fa lépcsősoron. Viszont 99 lépcsőfok megtétele után a város terrakotta színű háztetői és a tenger kékjének kavalkádja fogad minket.

Izola és Koper városát összekötő meseszép bicikliút

Izola és Koper városát gyalogos- és bicikliút köti össze. A közel 7 kilométeres táv végig a tenger mellett halad. Meseszép kilátás nyílik a tengerre, a két városra és tiszta időben Olaszország és az Alpok vonulata is látszik. Utunkon végigkísér minket a tenger végtelen kékje és mintha millió gyémánt ragyogna, ahogy a napfény megcsillan a hullámokon.

A táv szintemelkedés nélküli, így bárki számára teljesíthető, akár egy szuszra is. Érdemes azonban több helyen megállni, mert a partvonal bővelkedik mesés fotóhelyszínekben. Végig aszfaltos, a kresztáblákon túl itt biciklis körforgalommal, illetve Koper városába beérve lassítást elősegítő oszlopokkal találkozhatunk.

Az út felénél egy pirosra festett kőre lelhetünk, ami a II. világháborúban az itt elsüllyedt Rex hajónak állít emléket. A bicikliút másik oldalán képekkel illusztrált plakátok találhatóak, elmesélve a történelmi hátterét ennek a tragikus eseménynek.

Izola városát elhagyva, Koper városához közeledve óriási, színes plakátok hívják fel a figyelmet a városok látványosságaira, a helyi, szlovén értékekre és hagyományokra.

Koper

A szlovén tengerpart egyetlen kikötővárosa Koper, így az itt ringatózó hajók látványa egyedi arcot ad a városnak. Óvárosának meghatározott hangulati elemei a velencei stílusú házak, a romantikus, macskaköves sikátorok és terek, na meg persze az olasz életérzés dominanciája.

Tito tér

A város központi terét gótikus, reneszánsz és barokk stílusok uralják. Ez az impozáns környezet mediterrán hangulatával csalogatja a turistákat.

Az egyik közkedvelt épület a Prétori palota, ami a városházának ad otthont, ahol házasságkötő terem, a városi tanács terme és a polgármester szobája is megtalálható.

Az Armeria, az egykori fegyvertár és a Foresteria, a vendégfogadó épületei is a főtéren állnak.

A Loggia homlokzata szintén a velencei korszakról árulkodik. A 19. század közepétől kávézó működik benne, így ha igazán stílusosak akarunk lenni, akkor a kávészünetet ide időzítsük.

A Szűz Mária Mennybemenetele Székesegyház homlokzatához épült a harangtorony. 204 lépcsőfok vezet a panorámakilátásig, ahonnan az egész város belátható. Ha elfáradnánk, akkor se essünk kétségbe, mert nagyon aranyos motiváló táblák vezetnek fel a toronyba.

A lépcső közvetlenül a harangok mellett vezet, ezért legyünk résen. Ha a harangszó közvetlenül és váratlanul ér minket pont ennél a lépcsőfordulónál, akkor minden túlzás nélkül a bugyinkból fogunk kiugrani ijedtünkben. Felérve viszont magunkba szívhatjuk a tenger illatú levegőt és csodálhatjuk a koperi-öblöt és a hátországot.

A legnagyobb városi szökőkút a Muda kapu mellett található. Egykor a fő kapcsolatot jelentette Koper-szigete és a szárazföld között. A hidat ábrázoló, nyolcszögletű vízgyűjtő ezen kívül piramisokkal, címerekkel, kőarcokkal, egyéb motívumokkal és egy kerítéssel díszített.

Brolo tér

A Brolo tér egykor nagy jelentőséggel bírt, amíg a város adminisztratív központja nem került át a Tito térre. A tér polgári palotái viszont bizonyítékok arra, hogy egykor a nemesi élet fontos része volt. Egy körsétát mindenképpen megér, hiszen pazar épületek váltják egymást. A tér gönyörűen parkosított, így a városnézés forgatagában tarthatunk itt egy kis pihenőt.

Koprska promenád

A Koprska sétány nagyon széles és tiszta környezet. Sétáljunk végig ezen a partszakaszon, szívjuk magunkba a tenger lenyűgöző látványát és sós illatát. Még bicilivel sem lehet behajtani a promenádra, tehát tényleg a sétálók paradicsoma. Érdekesség, hogy a promenád végén kutyastrand is található. Ez egy elválasztott strand a többi fürdőhelytől. Amúgy a város nagyon kutyabarát, mert sok szálláshelyen és étteremben is szívesen látják őket, illetve a városi parkokban is több elkerített kutyafuttató van a részükre kialakítva.

Láthatjuk, hogy a szlovén tengerpart a felfedezők és az aktív kikapcsolódást kedvelők paradicsoma. Biciklire és aktív pihenésre fel!

Minden fotó: Kirizs Kornélia
Nyitókép: Alex Block

Ha vlogot is néznél az útról, ITT megteheted.

EZ IS ÉRDEKELHET:

1 Hozzászólás
  1. Sajnálom, de a helyzet az, hogy a tengerparton EGYÁLTALÁN NEM lehet fürdeni. Fürdeni a tengerben lehet!
    (Tudom, mert kipróbáltam.)

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.