Barangoljunk Horvátország bámulatos nemzeti parkjaiban

Horvátország számos csodaszép nemzeti parkot tudhat magáénak! Az Adriai-tenger mellett haladva 8 páratlan szépségű terület várja a kirándulni vágyókat és mindazokat, akik szeretik felfedezni a világ természeti értékeit.

Ismeritek őket?

PLITVICEI TAVAK

Fotó: pihiszuszi.hu

Horvátország első, s talán legszebb nemzeti parkja: tizenhat lépcsősen elhelyezkedő, kristálytiszta vizű tóval, melyeket sűrű erdő övez. Maga a nemzeti park körülbelül 300 négyzetkilóméternyi területen fekszik, ennek kétharmada sűrű erdő. Az alakjukban és kiterjedésükben napjainkban is folyamatosan változó, kisebb-nagyobb vízesések és gátak hatalmas tórendszerré duzzasztották a Fekete- és a Fehér-folyók vizét. A parkban hajózni és kisbuszozni is lehet.

Mindenki vágyik ide, aki még nem járt a Plitvicén, a nagy távolságok miatt azonban elsősorban azoknak ajánljuk, akik Közép-Dalmáciában nyaralnak.

Fotó: pihiszuszi.hu
Fotó: Mirage

KRKA

Fotó: pihiszuszi.hu

Dinári-hegységben eredő Krka folyó Šibeniknél ömlik a tengerbe, ezt megelőzően azonban 72 km-nyi szakaszon 242 métert esik, rengeteg gyönyörű vízesést, zuhatagot és sellőt alkotva. A legtöbb és legszebb vízesést a park felső szakaszán láthatjátok, melyek közül a legnagyobb a Skradinski buk, 17 lépcsőfokkal. A parknak gazdag élővilága van, 860 növényfajtát és alfajtát tartanak számon.

Ha szeretnétek elkerülni a nagy tömeget, a felső folyásnál eső részre menjetek. Igaz, kevésbé gyönyörű, de nagyobb a nyugalom. Melegben vigyetek fürdőruhát, egyes tavakban megengedett a fürdés is.

Fotó: pihiszuszi.hu

BRIJUNI

Fotó: Flickr/Denis Simonet

Valaha itt feküdt Tito rezidenciája, ahová közel 100 államfőt és filmcsillagot is meghívott. Halála után, 1983-ban nyilvánították nemzeti parkká. A 14 szigetecskéből álló sziget-csoport közül csak kettő látogatható (Veli Brijuni és Mali Brijuni). Szafari parkot, gyönyörű természetet, dinó lábnyomokat és egy római kikötő romjait láthatod itt.

Pula környékéről könnyedén elérhető.

Fotó: Flickr/Denis Simonet
Fotó: Wikimedia Commons

EZ IS ÉRDEKELHET: A 10 LEGSZEBB ÓVÁROSSAL RENDELKEZŐ HORVÁT TENGERPARTI VÁROS

RISNJAK

Fotó: Urbán Eszter

Aránylag kis területen rengeteg természeti képződménnyel találkozhatsz, mint amilyenek az őserdők, a hegycsúcsok, a barlangok, a víznyelő üregek, ideértve a hallatlanul gazdag növény- és állatvilágot is. A nemzeti park számos kihalófélben levő, vagy másutt nem honos állat számára jelent ideális életteret. Ilyenek pl. a hiúz és a farkas. Az „állandó lakók” közé tartozik még a barnamedve, a vaddisznó, az őz, a szarvas, a zerge és a vadmacska.

Ez a nemzeti park a Kvarner-öböl településeire, illetve az Isztriai-félszigetre igyekvőknek esik a leginkább útjukba.

Fotó: Urbán Eszter

PAKLENICA

Fotó: Ante Zuanovich

Zadartól 30 km-re, 100 négyzetkilóméternyi területen, a Velebit-hegylánc tengeri oldalán húzódik.

Magát a parkot két nagy szurdokvölgy alkotja, a Mala és a Velika Paklenica. Főbb látnivalói a festői patakvölgyek, különböző nagyságú barlangok és a sok-sok forrás. A hegymászók kedvelt nemzeti parkjának is hívják.

Azoknak ajánljuk, akik Pagra, vagy Zadar és Biograd környékére indulnak nyaralni.

Fotó: Ante Zuanovich
Fotó: Tompa Károly

KORNATI

Fotó: pihiszuszi.hu

Ez a különleges nemzeti park 89 szigetecskéből áll, melyek nagy része lakatlan. A ránézésre barátságtalan és kopár szigetek számos barlangocskát, öblöt, üreget, szirtfokot rejtenek. A szigetek közti hajókázás és az érintetlen öblök kristálytiszta vizében való megmártózás felejthetetlen élményt nyújt.

Zadarból, Murterrről indulnak a hajókirándulások, semmiképp se hagyjátok ki, ha ezen a környéken nyaraltok!

Fotó: pihiszuszi.hu

ÉSZAK-VELEBIT NEMZETI PARK

A legfiatalabb horvát nemzeti park, csak 1999-ben nyilvánították azzá, legfőképp gazdag állat- és növényvilága miatt. Egy részét erdő, másik részét fedetlen karszt borítja, dombokkal, kisebb és nagyobb víznyelőkkel, hegyvidéki rétekkel. Itt található a Velebiti Botanikus Kert is.

Az aktív pihenésre vágyóknak ajánljuk, akik nem riadnak vissza a hegymászástól, a túrázástól, vagy a kerékpározástól.

MLJET

Fotó: pihiszuszi.hu

Zöld sziget néven is emlegetett, dús mediterrán növényzetű terület belsejében két tó – Malo (kis) és a Veliko (nagy) jezero – keletkezett és nőtt össze. A Nagy-tavon egy csöppnyi sziget is található, egy 12. században épült festői bencés templommal és kolostorral. A sziget kevésbé zsúfolt, legeldugodtabb része is gyönyörű.

Ha kimondottan a csendet és a nyugalmat keresitek, és nincsenek luxus igényeitek, válasszátok Mljetet nyaralási célpontnak.

Fotó: pihiszuszi.hu

Szilágyi Szabina

Ha terveztek, vagy kedvet kaptatok, horvátországi szállások itt: https://pihiszuszi.hu/

A cikk szerzőjéről:
Vajdaságban születtem, így természetes volt számomra, hogy minden évben a Adria más-más városában nyaraltunk. Magyar szakos tanárként végeztem, de pár évnyi tanítás után áteveztem a turizmus vizeire. A Pihi Travel utazási irodát vezetem, horvátországi utakat szervezünk. Családommal együtt a szépséges Wekerlén élek.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.