Kutyával a horvát Adriára? Igen!

Nekünk, kutyásoknak minden évben fejtörést okoz, hogy mit csináljunk a nyaralás alatt kis kedvencünkkel. Adjuk kutyapanzióba? Vigyázzon rá addig a nagyi? Esetleg szomszéd Ilike nénit kérjük meg, hogy nézzen rá naponta többször? Mégiscsak az lenne a legjobb, ha Tappancs is velünk jöhetne!

Te is szeretnél a kutyátokkal együtt nyaralni?

Fotó: pihiszuszi.hu

Ebben az esetben viszont olyan szállást kell találnotok, amelyik fogad kutyát is, és körbe kell nézni, hogy hol lesz a közelben olyan partszakasz, ahol a négylábú is megfürödhet.

Jó hírünk van, mert Horvátországban nem csak sok az olyan apartman, ahol szívesen fogadják a háziállatokat, de vannak kifejezetten kutyáknak kijelölt strandok is, főleg az Isztrián és a Kvarner-öbölben.

Fotó: pihiszuszi.hu

Délebben pedig, ahol nincs sok hivatalosan kijelölt kutyás strand, a csendesebb, magányosabb öblökben úsztathatod kutyádat, vagy olyan helyen, ahol kisebb kikötő van.

Fotó: pihiszuszi.hu

De lássuk csak, mire kell figyelni a szállás kiválasztásánál?

1. Legyen a szállás kimondottan állatbarát.
A turisztikai portálokon, utazási irodák honlapjain általában mindenhol feltüntetik, hogy melyek az állatbarát szálláshelyek. Ne induljatok spontánul, mert nem könnyű hirtelen állatbarát szálláshelyet leakasztani sehol sem.

EZ IS ÉRDEKELHET: HOGYAN VÁLASSZUNK SZÁLLÁSHELYET HORVÁTORSZÁGBAN?

2. Milyen a szálláshely balkonja, terasza?
Ha emeleti balkonról van szó, akkor legyen kellőképp tágas,  az eb mértéhez képest megfelelő mértű rácsozattal, ha földszinti, akkor körülkerített és/vagy kertkapcsolatos, attól függően, mennyire jól nevelt a kutyád.

Fotó: foter

3. Hol és mennyit kell a kutyáért fizetni?
Az apartmanoknál a leggyakoribb tarifa a 6-8 EUR/éjszakás ár, a szállodáknál ennél már jóval magasabb, 10-12 EUR, de van ahol (pofátlanul) 25 EUR-t is elkérnek naponta.

Fotó: pihiszuszi.hu

4. Fogtok-e találni a közelben kutyabarát partot?
Az ideális az lenne, hogy a szállás közelében legyen a kutyás strand, de ez nem minden városban adott automatikusan. Például Crikvenicán, Baskán, Poraton, Rabon a kutyabarát strandok közelében is vannak szálláshelyek, más városoknál viszont autóba kell ülni ahhoz, hogy eljussatok az adott partszakaszhoz. Nem kell azonban ettől sem visszariadni, mert ebben az esetben legalább több partot is végig fogtok látogatni, és kiválaszthatjátok a számotokra leginkább megfelelőt. Előfordulhat például az is, hogy Malinskán foglatok szállást (itt ugyanis sok kellemes kutyabarát apartman van), de a malinskai kutyás strandnál jobban bejön nektek a pár km-rel arréb fekvő Njivice Kijac partszakasza.

Fotó: pihiszuszi.hu

Két vagy három kutyád is van?
Három kutyát nagyon kevés szálláshelyen fogadnak szívesen, esetleg ha kisebb testűek, és fényképet is küldesz előre a kutyákról… A két kutya könnyebben megoldható! Van olyan házigazda, aki macskát, teknőst, és madarakat is fogad!

Fotó: unsplash.com

Mit csomagolj a nyaralásra?

Ami ne maradjon itthon:
– állatorvos által kiállított útlevél, oltási könyv, melyben az állat azonosító adatai és azonosító jelei fel vannak tüntetve. A három hónapnál idősebb kutyáknak és macskáknak veszettség elleni védőoltással kell rendelkezniük, azzal a megkötéssel, hogy az oltásnak a beutazás előtt legalább 21 nappal kell megtörténnie, kivéve, ha a kisállat folyamatosan, dátumtól-dátumig oltott. Az oltás a nyaralás időtartama alatt nem járhat le!
– gyógyszer(ek), elsősegély doboz, csipesz és kullancseltávolító eszköz
– fekhely és/vagy takaró,
– kutyaeledel, (kutyánként 1 zsák bontatlan csomagolású a határon problémamentesen átvihető mennyiség a beléptető fél részéről)
– etetőtál, vizes tál,
– kedvenc játékok,
– nagy törölköző
– fésű,
– nyakörv/hám, póráz, biléta a nevével és telefonszámotokkal,
– egészségügyi zacskó, nedves törlőkendő, papírtörlő,
– az útra: friss víz és törölköző, papirtörlő és fertőtlenítő folyadék (baleset esetére).

Fotó: pexels.com

Végül néhány hasznos tipp friss kutyagazdáknak:

Ha kutyusod még nincs hozzászokva a járművel való hosszabb úthoz, érdemes előtte rövidebb autós kirándulásokra elvinni! Indulás előtt csak kevés folyadékot igyon, enni pedig már 4 órával előtte ne adj neki! Az útra viszont kellő mennyiségű friss vízzel készülj!

Semmiképp sem az öletekben vagy a hátsó ülésen utazzon, hanem lehetőség szerint a csomagtérben kutyaketrecben, vagy ha kisebb testű, akkor kutyaboxban.

Álljatok meg többször kisebb szünetekre, és ne hagyd magára rövid időre sem a kocsiban!

Szilágyi Szabina

Ha terveztek, vagy kedvet kaptatok, horvátországi szállások – kutyabarát szállások is – itt: https://pihiszuszi.hu/

A cikk szerzőjéről:
Vajdaságban születtem, így természetes volt számomra, hogy minden évben a Adria más-más városában nyaraltunk. Magyar szakos tanárként végeztem, de pár évnyi tanítás után áteveztem a turizmus vizeire. A Pihi Travel utazási irodát vezetem, horvátországi utakat szervezünk. Családommal együtt a szépséges Wekerlén élek.

Nyitókép forrása: foter

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.