Horvátországban márpedig nincsenek homokos strandok! Vagy mégis?

Az igazi Horvátország fanok általában a köves vagy sziklás partokra esküsznek, és őszintén szólva, nekem is azok jönnek be a legjobban… Mert a víz színe sehol sem olyan átlátszó, vagy türkiz, mint ahol köves vagy sziklás a part. De nehogy azt gondold, hogy a homokos partoknál zavarosan zöld a horvát Adria, mint olasz szomszédaiknál… Dehogy is… Itt még a homokos partok is szépek, és ha a gyermeked (gyermekeid) kisebbek, kimondottan praktikus választás.

De hol van egyáltalán homok? Elindulunk északról dél felé…

FONTOS CIKK, HA UTAZÁST TERVEZEL: HOGYAN VÁLASSZUNK SZÁLLÁSHELYET HORVÁTORSZÁGBAN?

Krk, Risika fotó: pihiszuszi.hu

Az Isztriai félsziget méltán közkedvelt úti cél honfitársaink körében, és nincs is messze. Pulától 10 km-re található Medulin, itt a szállodák előtt hosszan terül el a Bijeca nevű homokos strand. Természetes árnyék nincs, de napernyő és nyugágy bérelhető, vagy vihetitek a saját felszereléseteket is.

fotó: Medulin, Bijeca

Crikvenicában több fürdésre alkalmas öblöt találhatunk. Ezek inkább kövesek, kavicsosak. A fizetős városi strandon (Gradska Plaža) viszont egy kisebb szakaszon homok is van, és a vízbe belépve a talpunkat szintén homok fogja simogatni, szóval jól lehet labdázni is!

Crikvenica: városi strand fotó: foter

Krk-szigeten, a kevésbé ismert és kisebb Šilo településen szintén van homokos öböl (Pećine). Ez azonban csak egy kicsi partszakasz, ne számítsunk nagy strandra.

Šilo Pećine fotó: pihiszuszi

Klimno közelében fekszik a gyógyiszapjáról ismert Meline strand. Ez ugyan inkább iszap, mint homok, de szintén lassan mélyülő, és lehet (sőt, ajánlott!) benne dagonyázni, fetrengeni…

Klimno: Meline fotó: pihiszuszi

A sziget keleti partján (Malinskához közel) fekvő Risikát (Marak Beach) kevesen ismerik, ennek is finom homokos a partja, kiváló homokvárak szoktak itt nap mint nap épülni.

Risika: Marak Beach fotó: pihiszuszi

A baškai plázs kakukktojás ebben a cikkben, mert a part köves-kavicsos, mégis azért csempésztem ide be, mert a strand közepe táján a vízben homok van, és talán fontos ez az információ azoknak, akik szeretnek a tengerben labdázni.


Baška fotó: pihiszuszi

Rab szigetén két helyen is van homok, az egyik a sokak által ismert és szeretett lopari part a Rajska Plažával. A gyerkőcök sokáig befuthatnak a vízbe, garantáltan nem fognak elmerülni…

Itt mondanám, hogy a Rajska Plažától északra fekvő öblök is nagyon szépek, érdemes felmászni a dombokra és elgyalogolni kicsit messzebb.

Lopar: Rajska Plaža fotó: pihiszuszi

Ezen kívül Kamporban is szép és sekély vízű part van (Mel), kicsit más a homok állaga, mint a lopari, de azért ez is homok.

Kampor: Mel fotó: pihiszuszi

EZ IS ÉRDEKELHET, HA HÁZI KEDVENCCEL UTAZOL: KUTYÁVAL A HORVÁT ADRIÁRA? IGEN!

Lošinjt általában kevesebben szokták keresni, tényleg kicsit hosszabb ide a menetidő, de bőven megéri. A sziget flórája és faunája más, mint a környékbeli szigeteké, a városai is nagyon izgalmasak, nem beszélve arról, hogy az út közben fekvő Cres is milyen sok látnivalót tartogat. LošinjČikat nevű strandja a homokos, de ne akarjatok mindenáron a közelében szállást találni (nem könnyű, és jó drága), teljesen jó Mali Lošinj bármelyik másik városrésze is.

Lošinj: Čikat fotó: pihiszuszi

Pag szigetét sokan kopárnak tartják, nagy fehér szikláiról és köveiről ismerik. Tervezzetek ide legközelebb hosszabb kiruccanást, majd ti is beleszerettek a szigetbe!

Novalja szomszédságában fekszik a régi falvacska, Stara Novalja, ennek a Planjka nevű strandja félig apró kavicsos, félig finom szemcsés homokos, szintén szuper várak épülhetnek!

Stara Novalja: Planjka fotó: pihiszuszi

Zadar felé tartva több homokos part is vár minket, Vrsiben, Ninben és Zatonban.

A vrsi Ričinát nem könnyű megtalálni, Ninben több is van, de a legismertebb a Krlajična Plaža, a zatonit pedig ne a városban keressük (ott is van, de az kevésbé szép), hanem a Zaton Holiday Beach Resort partján.

Vrsi fotó: pihiszuszi
Nin fotó: pihiszuszi
Zaton fotó: pihiszuszi

A biogradi strandok inkább kövesek, kavicsosak, a Hotel Adria közelében fekvő Soline beach viszont itt is homokos.

Biograd: Soline Beach

És akkor most már egészen délen járunk, és remélem, nem riadtok vissza a távolságtól, mert azért ez sincs olyan messze: Omiš, a fölötte magasodó Biokovo-hegységgel, szűk kis utcácskákkal, a tengerbe ömlő kanyargós Cetina folyóval, ahol maga a városi strand (Gradska Plaža) is sárga homokos, lassan mélyülő.

Omiš: városi strand fotó: pihiszuszi

A várostól pár kilométerre északra fekvő Duće település partja pedig szintén homokos, a picit durvább szemcséjű, szürkébb fajtából. Várépítésre kevésbé alkalmas, fürdőzésre viszont annál inkább!

Omiš: Duće
Omiš: Duće

Mindenkinek jó homokozást az idén is!

Szilágyi Szabina

Ha terveztek, vagy kedvet kaptatok, horvátországi szállások itt: https://pihiszuszi.hu/

A cikk szerzőjéről:
Vajdaságban születtem, így természetes volt számomra, hogy minden évben a Adria más-más városában nyaraltunk. Magyar szakos tanárként végeztem, de pár évnyi tanítás után áteveztem a turizmus vizeire. A Pihi Travel utazási irodát vezetem, horvátországi utakat szervezünk. Családommal együtt a szépséges Wekerlén élek.

Kiemelt kép: Zaton Holiday Beach

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.