Greta Garbo és Marlene Dietrich szeretője- Mercedes de Acosta

Híres szerelemei tették ismertté. Pedig költőnőként, drámaíróként és ruhatervezőként is próbált érvényesülni az 1900-as évek elején. Mégse nagyon emlékszik senki az alkotásaira, csak polgárpukkasztó magatartására és botrányaira.

Mercedes de Acosta 1893. március 1-én született New Yorkban egy spanyol-kubai családba.

A jómódú szülők szomszédságába tartozott Theodor Roosevelt és Vanderbilt is. Mégsem szóltak ők sem semmit, hogy Mercedest Rafaelnek hívták és kisfiúnak öltöztették. Hat éves koráig abban a tudatban élt, hogy ő is az erősebb nem tagja. Aztán egy játszótársa megmutatta neki, mi van a fiúk lába közt. Ekkor a kislány rájött, hogy őt bizony átverték.

Miután apja elhunyt, anyja a 8 éves lányt intézetbe adta. Onnan 14 éves korában kidobták, mert rajtakapták, hogy szerelmi viszonyt folytat két osztálytársnőjével. Ekkor már tudta, küzdelmes élet vár rá:

„Nem vagyok lány, nem vagyok fiú, talán mindkettő vagyok, vagy egyik sem. S mivel, nem tudom, melyik vagyok, sosem fogok tudni sehová se beilleszkedni, így mindig magányos leszek.”

Innentől kezdve Mercedes még rá is játszott a különcségére. Nadrágot húzott, fekete haját rövidre nyíratta, s admirálisi öltözetben sétált az utcákon. Abban az időszakban lett nagykorú, mikor Hollywood már tele volt saját nemükhöz vonzódó sztárokkal, mégis mindenki igyekezett ezt leplezni. Ő viszont nyíltan vállalta másságát, sőt, azt állította: „Bármelyik férfitól el tudok csábítani egy nőt!”

EZ IS ÉRDEKELHET: A POLGÁRPUKKASZTÓ VÉGZET ASSZONYA – MARLENE DIETRICH

Mikor találkozott első híres szeretőjével Alla Nazimova orosz színésznővel, már művészi ambíciókat dédelgetett magában. Alla azonban nem volt neki elég, így közben megismerkedett és viszonyt kezdett Tallulah Bankhead színésznővel. Majd következett Isadora Duncan táncosnő, akivel három évig volt együtt. Szenvedélyes kapcsolatuk befejezése után hozzáment a meleg festőhöz, Abram Poole-hoz.

Úgy érezte, kell egy látszatházasság ahhoz, hogy sikeres legyen íróként. Aztán, mindössze három héttel házasságkötése után találkozott Eva Le Gallienne színésznővel, akinek a Jean d’Arc  és a Sandro Botticelli című színdarabot is megírta. Közben kapcsolatot kezdett Salka Viertel író és színésznővel is, aki bemutatta őt Greta Garbónak.

Kezdetét vette egy 13 éven keresztül tartó se veled se nélküled kapcsolat a két nő közt.

Mercedes akkora lánggal égett, hogy szakított Evával, s elvált férjétől, hogy teljes szívével Garbo felé fordulhasson. Írta neki szerelmes leveleit, verseit megállás nélkül. Barátai szerint élete szerelme Garbo volt, ám azt, hogy a filmcsillag is ugyanígy érzett-e, még a nemrég napvilágra került leveleik sem mutatják. Persze ennek az is lehetett az oka, hogy Mercedes egy idő után más szeretőket is tartott Greta mellett.

Greta Garbo

Az egyik legfájdalmasabb – Garbonak – minden bizonnyal a Marlene Dietrich-vel létesített viszony lehetett. Mert így nem csak a filmvásznon, de a magánéletben is riválissá váltak. Ráadásul Dietrich imádta Mercedest, sorra írta neki a leveleket és a verseket, s küldözgette neki a virágokat, ajándékokat. Az, hogy ez mennyire volt kárpótlás Mercedesnek a Garboval folytatott bonyolult kapcsolatért, kérdéses.

EZ IS ÉRDEKELHET: AKINEK A MOSOLYÁT MINDENKI ISMERI- GEORGE CLOONEY

Miután mindkét hírességgel szakított Mercedes, Fred Astaire testvérével Adele-lel és Ona Munsonnal (az Elfújta a szélben, ő volt Belle Watling a madame) vigasztalódott. Közben a maga által finanszírozott írásai és színdarabjai sorra buktak meg. Szerelmi és karrierbeli válsága megoldásaként a spirituális világ fordult. Elutazott Indiába, hogy találkozzon az akkor népszerű misztikus tanítóval, Meher Babával, aki nagy hatást gyakorolt rá.

Megmenteni és jobbá tenni életét azonban ő sem tudta. Annyira nem, hogy 1959-ben agytumort találtak az anyagi gondokkal is küzdő Mercedesnél. Hogy fizetni tudja a kórházi számlákat és felmerülő költségeit kiadta emlékiratát, Ahol a szív nyugszik címmel. A műben saját életéről, egyúttal a sztárokkal létesített szerelmi kapcsolatairól is írt, aminek hatására Hollywood teljesen elfordult tőle, nem különben családja.

Mercedes

Greta Garbo soha többé nem volt hajlandó vele szóba állni. Marlene se, sőt, Garbo annyira dühös volt rá, hogy még azt is megtagadta tőle, hogy meglátogassa őt halálos ágyánál. Eva Le Galleine közönséges hazudozónak nevezte. Csak egy orosz balett táncosnő, Tamara Platonovna Karszavina volt hajlandó barátságot tartani vele továbbra is. Igaz ő 1920-tól végigkísérte Mercedes életét és szerelmi viszonyait.

Rajta kívül egyetlen új barátra tett szert Mercedes, az akkor felemelkedő Andy Warhol személyében. Ők ketten búcsúztatták a 75 évesen, 1968. május 9-én elhunyt nőt, aki Hollywood és a Broadway sztárjainak szeretőjeként írta be magát a történelembe.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.