Híres szerelmek: II. Erzsébet és Fülöp herceg

Van, hogy az álmok valóra válnak és a képzelet testet ölt. A hercegnő várja az ő szőke hercegét paripáján, és az meg is érkezik. Igaz, Fülöp ló helyett csónakon evezett Erzsébet szívéig, és a hercegnő apja nem is volt elragadtatva az udvarlótól. De a herceg kitartott, és ami még fontosabb Erzsébet is szembeszállt az apjával érte.

Ma már tudjuk, megérte, hiszen több mint hetven évig voltak együtt.

Pedig a kezdet nem ígért sok jót, hiszen Fülöp bár szőke volt és herceg, de családját elűzték Görögországból, és ők Franciaországba telepedtek le. Nővérei német hercegekhez mentek hozzá, akik közül az egyik vélhetően náci kapcsolatokkal is rendelkezett. Na persze ez akkor, mikor először meglátta őt a 13 éves Erzsébet, még mit sem számított.

Fülöp pont olyan volt, mint a mesebeli hercegek: szőke, magas és jóképű és ráadásul tengerészgyalogos, akire rábízták a hercegnők kalauzolását.

Erzsébet rögtön beleszeretett a szókimondó, kissé nyers 18 éves ifjúba. Miután elköszöntek, Fülöp követte őket egy csónakkal.

Ezután a fiatalok levelezni kezdtek. Teltek az évek és a második világháború kitört. Fülöp bevonult, és Erzsébet is addig hadakozott szüleivel, míg meg nem engedték neki, hogy részt vegyen egy kiképzésen. 18 évesen sok egyéb feladat mellett, megtanult autót szerelni, és katonai teherautó és mentőautó sofőr lett. (Az apja kérésére nem bántak vele kesztyűs kézzel, csak azért, mert királyi sarj volt.)

Az évek és történelmi események megedzették őket. Aztán véget ért a háború, Fülöp és Erzsébet újra találkozott, és érzelmeik kivirágoztak. Fülöp megkérte VI. Györgytől Erzsébet kezét, de a király nem volt elragadtatva. A kérő ugyanis nem igazán foglalkozott a protokollal. Meglehetősen otromba vicceket engedett meg magának, ami a leendő királynő férjeként nem vetett volna jó fényt a királyi családra.

Így hát VI. György nemet mondott, de Erzsébet harcba szállt szerelméért. Hiába voltak más kérői, csak Fülöp dobogtatta meg szívét. Megmondta, csak hozzá hajlandó menni, különben vénlány marad, mint elődje I. Erzsébet. Az apja végül engedett, de kemény feltételeket szabott Fülöpnek.

A hercegnek le kellett mondania hercegi címéről, trónköveteléséről, németes hangzású nevéről. A háború után nem hívhatta meg négy nővérét az esküvőre, mert férjeik németek voltak.
Fülöp mindenbe beleegyezett és 1947. november 20-án elvette Erzsébetet. Majd elköltöztek Máltára, ahol akkoriban tengerészgyalogosként állomásozott.

A következő négy évben boldogok és szabadok voltak, és megszületett első gyermekük, Károly is. Aztán VI. György hirtelen elhunyt, és Erzsébetet a gyászév letelte után megkoronázták. Ekkor Fülöpnek le kellett mondania tengerésztiszti karrierjéről, egyúttal felesküdött arra, hogy hű alattvalója lesz feleségének, élete végéig.

Az elkövetkező két-három évben sokat harcolt a királyi pár a négy fal között, mert Fülöp nehezen emésztette meg, hogy másodsorba került.

Ráadásul a pletykalapok egyre csak azzal foglalkoztak, milyen kétes hírű csehókba jár. Nem egyszer meg is gyanúsították, hogy megcsalta Erzsébetet. Igaz, ami igaz, a 9. házassági évfordulójukról elmaradt, csak virágot küldött nejének. Ezek után meglepő módon arról kezdtek írni a lapok, hogy Erzsébet is hűtlen hozzá, sőt, harmadik gyermekük, András apja nem is Fülöp.

Biztosan hozzájuk is eljutottak ezek a pletykák, de királyi családhoz méltón nem kommentálták (kivéve egy alkalmat). Inkább sokat mutatkoztak együtt és járták a világot. Egy alkalommal Fülöp nem tudta, hogy be van kapcsolva a mikrofon, így egész Anglia, majd a világ is megtudta, hogy kolbászkának becézi nejét. Ezek az intermezzok segítették őket ahhoz, hogy az emberek tudják a királyi házaspárt szeretni.

Hét évtizeden átívelő kapcsolatukban voltak hullámvölgyek. Bennfentesek szerint kettejük közül Fülöp volt az engedékenyebb. Sőt, a villámhárító is, így Dianával is ő ápolt jó kapcsolatot. Na persze ő már tudta milyen, ha minden pletykalap rajta csámcsog, így tudta támogatni a családba érkező, majd távozó hercegnőt.

Fülöp volt talán az egyetlen, aki megértette őt, akkor is, ha ő maga minden nehézség ellenére kitartott az ő kolbászkája mellett élete végéig. A szerelem szeretetté és szolgálattá vált számára, amiért Erzsébet mindig hálás lesz neki. Így mikor 70 év házasság után elhunyt, hatalmas űrt hagyott maga után a királynő szívében. Nem is birta sokáig nélküle, egy évvel később 2022. szeptember 8-án követte szerelmét Erzsébet.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.