„Egyszerű, bonyolult, nagylelkű, önző, csúnya, gyönyörű, lusta és irányító vagyok”- Barbra Streisand

Senkiével össze nem téveszthető a hangja és a külseje. Perfekcionista, és egyesek szerint nárcisztikus, amit ő sem cáfol. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem fájnak neki a bántások és a kritikák, van, amin saját állítása szerint sosem fog már túllépni teljesen. Mindent megnyert, amit lehetett a színésznő, énekesnő, rendező, producer Barbra Streisand, de a sikert igazából nem élvezte sohasem.

Apa nélkül nőtt fel, saját anyja nem tartotta elég szépnek

Barbara Joan Streisand 1942. április 24-én született Brooklynban. Mindössze 15 hónapos volt, mikor édesapja egy epilepsziarohamban elhunyt. Anyja igyekezett apja helyett is helyt állni, de nem tudta betölteni sem ő, sem mostohaapja azt az űrt, amit apja hiánya okozott benne. Az sem segített, hogy a kicsi Barbarát egyfolytában próbálták lebeszélni a színészetről, mondván, túl nagy az orra és nem elég szép ahhoz, hogy a szórakoztatóiparban foglalkoztassák.

16 évesen érettségizett

A tanulásba fojtotta bánatát, és meg is lett az eredménye. 14 évesen eljátszotta Anne Frankot, ami óriási hatással volt rá. Két évvel később leérettségizett. 17 évesen már bárokban énekelt és színházban játszott, de csak kis szerepekhez jutott, mert akárcsak az anyja, a színházi és filmes emberek is csúnyának tartották.

Az éneklést csak ugródeszkának szánta a színészethez

Már kislány korában tőle visszhangoztak Brooklyn sikátorai. Énekelt, ha vidám vagy szomorú volt, az önkifejezése része volt ez. Végül jelentkezett egy tehetségkutatóba a Bon Soir nevezetű bárban, amit meg is nyert. Ekkor hagyta el a Barbarából az egyik ,,a” betűt. Két éven át énekelt itt, mikor felfedezték. Ezután a Broadway színpadán is elkezdett fellépni.

"A kétkedés képes motiválni téged,.szóval ne félj tőle. A magabiztosság és a kétkedés a mérleg két végpontja és szükséged van mindkettőre, mert kiegyensúlyozzák egymást."

Teljeskörű szabadsága van abban, mit és hogyan énekel

Azt hihetnénk ez magától értetődik, de a showbusiness nem így működik. Tudta ezt jól Barbra is. Bár nem hitte senki a családjában, hogy nagy karriert futhat be, ő hitt magában. Ennek bizonyítéka, hogy mindössze 21 éves volt, mikor megjelent első albuma, és olyan szerződést írt alá, amelyben lemondott (akkori) gázsija nagy részéről, hogy mindig ő dönthesse el, hogyan és mit akar énekelni.

Első filmszerepéért Oscar-díjat kapott

A Funny Girl című Broadway színdarabban ő játszotta Fanny Brice-t, amit aztán meg is akartak filmesíteni. Ám a producerek nem akarták Barbrát a szerepre – ekkoriban nem nagyon szerették átvenni a színpadi színészeket filmekhez, – és nem is találták túl attraktívnak. Végül mégis ő kapta meg a szerepet, amiért bekerült azok táborába, akik első filmes szerepükkel egy arany szobrocskát zsebeltek be.

Szüzességét kábítószer hatása alatt vesztette el

Párszor találkozott a férfival, aki elvette ártatlanságát. A 16 éves Barbra, mint sok tini, kipróbálta a füves cigit, amit a férfi kínált neki. Elmondása szerint elgyengült a lába, és nem tudta kontrollálni a történéseket. Miután a férfi elvette, amit akart, többé nem találkoztak, ami a színésznőt nagyon megviselte.

Mindkét férje ugyanabban a sci-fi filmben játszott

Első férjével Elliot Goulddal (ő játszotta Ross és Monica apját a Jóbarátokban) a Broadway egyik darabjának próbáin szerettek egymásba. 1963-ban összeházasodtak és 1966-ban megszületett fiuk. 1971-ben váltak el, ezután Barbra sok hírességgel randevúzott. Richard Gere, Don Johnson, Omar Sharif, Andre Agassi után aztán a 80-as évek végén megtalálta második férjét, James Brolint, akivel a mai napig együtt van. A férfi Elliot Goulddal együtt játszott az 1971-ben készült Capricorn című filmben.

James Brolinnal

Brandoval közeli kapcsolatban volt

Marlon Brando sokak példaképe volt a filmes világban. Barbra is felnézett rá, jó barátok lettek, miután a színésznő befutott. Na persze a színész óriás köztudottan nagy nőfaló volt és nem hazudtolta meg magát. Egy alkalommal mikor Barbra nála volt vendégségben, Brando azt súgta a fülébe: Magamévá akarlak tenni. – miközben felesége a másik szobában volt. A színésznő nem reagálta túl a dolgot. Elmondása szerint a kijelentés után kapcsolatokról, szerelemről beszélgettek.

Első női rendező, aki elsőként foglalkozott  érzékeny témákkal

A Yentl című film, amely egy lengyel zsidó lány megpróbáltatásairól szól, Barbra szívügye volt. Hiába volt ekkor már Oscar-díjas színésznő, rendezőként nem akarták őt elfogadni. 14 évet várt, hogy megrendezhesse a filmet. Az alkotás nem lett átütő siker, a Barbra rajongókat is megosztja, de rendezőként is Oscar-díjat nyert. A művésznő ezután is rendezett. A Hullámok hercege, amelyben a főszereplő nő beleszeret húga pszichológusába, akkoriban érzékeny téma volt, aztán a Tükröm-Tükröm című romantikus film után, inkább visszatért koncertfilmjei rendezéséhez.

Az egyetlen előadó, akinek hat évtizedes karrierje alatt minden évtizedben lett egy Nr. 1 dala a toplistákon

Barbra a hatvanas években robbant be a köztudatba olyan dalokkal, amiket korábban már mások is elénekeltek. Tini korától 20-as évekbeli ruhákban járt, és azt a zenét szerette, amit akkoriban játszottak. Miközben a világon tombolt a rock and roll, a beat zene amelyet a Rolling Stones vagy a Beatles játszott, ő olyan dalokkal tarolt a listákon, amelyek egy letűnt korból származtak. De egyedi előadása miatt minden dal újszerűnek és kortalannak tűnt és tűnik a világ egyik legismertebb énekes- színésznőjének előadásában, aki sosem tanult énekelni és minden dalát csak egyszer énekli fel a lemezei felvételekor.