Az élet olyan, mint egy koktélparti az utcán – Mick Jagger

Két elnök neje, II. Erzsébet húga, David Bowie, Eric Clapton és Angelina Jolie is karjaiba omlott. Na meg közel 4000 alkalmi szerető mindkét nemből, akik nem bírtak ellenállni legendás szexuális kisugárzásának. Polgárpukkasztó öltözködése, viselkedése még ma is divatos.

Sir Mick Jagger egy élő legenda. 

Pedig 1943. július 26-án pedagógus szülei aligha gondoltak arra, hogy fiuk minden idők legismertebb előadói között lesz számontartva. Azt remélték ő is tanár lesz, és ezt eleinte a kitűnő tanuló gyerek igazolni is látszott. Igaz, már akkoriban is táncra perdült és énekelt, ha meghallott egy jó zenét a rádióban. Persze ezt majdnem minden gyerek csinálja, de az utca végén lakó Keithről hamarabb gondolták szülei, hogy nem lesz „hagyományos” élete, mint róla.

A két fiú egy iskolába járt, de aztán elvesztették egymást szem elől. Apja egyre sikeresebb karrierjének köszönhetően Mick családja jobb környékre költözött. A fitnesz királyként ismert idősebb Jagger megkövetelte fiától a napi edzést – innen a ma is bámulatosan jó fizikuma- s miután a papa elsőként írt könyvet az angoloknak a kosárlabdáról, szaktekintély is lett, és az országban sokfelé hívták előadásokat tartani.


Mick se kerülhette el, kosárlabdáznia kellett. Nem volt valami jó benne, de ez nem számított. Egy meccsen összeütközött az egyik sporttársával, és leharapott egy kis darabot a nyelvéből. Le is nyelte azt, ami a legenda szerint hozzájárult ahhoz, hogy a ma oly jól felismerhető, jellegzetes hangja még érdesebb legyen.

Akárhogy is, nem sokkal később ösztöndíjjal felvették közgazdaságtan szakra. De üzletember karrierjétől eltántorította egy véletlen találkozás volt iskolatársával, Keith-szel.  A villamosmegállóban Richards a hóna alatt Buddy Holly és más blues zenészek lemezeit szorongatta. Miután realizálták, hogy mindketten ugyanazokért a zenészekért rajonganak, kitalálták, hogy együtt alakítanak egy zenekart,  s hamarosan csatlakozott hozzájuk Brian Jones is, aki eleinte a frontember volt.

A zenekar Muddy Waters Rollin’Stone című száma után lett Rolling Stones. A ,,guruló kövek” kifejezést az angol szlengben a kezelhetetlen emberekre használták akkoriban.

Nehéz elhinni, de Mick egy ideig megelégedett azzal, hogy énekelhet. Igaz, a jóképű, nők kedvencének számító Jones mellett labdába se rúghatott. Ez azonban megváltozott, mikor Brian drogozni kezdett. Hiába emelkedett fel egy csapásra a Stones csillaga, a frontember egyre használhatatlanabb volt, s öt év után ki is rúgták a bandából.

Mick ezután vette át helyét, és ez nem tett jót neki. Arrogáns lett, lekezelő, nem egyszer került összetűzésbe a zenekar tagjaival és a rendőrséggel is. Még az első menedzserüket is minden bűntudat nélkül kirúgta, pedig ő indította el a zenekart a siker útján.

Az 1970-es évek elejére Mick apa lett. Egy alkalmi kapcsolatából született meg első lánya, akivel sosem élt együtt. Nem ért rá, más dolgokkal volt elfoglalva. Például azzal, hogy nála és Keithnél házkutatást tartott az FBI – John Edgar Hoover állandóan figyeltette őket, főleg Mick volt nagyon a begyében androgén megjelenése és viselkedése miatt.

Végül a házkutatást tekintélyes pénzbírsággal és egy felfüggesztett ítélettel megúszták, és a Rolling Stones folytathatta tovább a zenélést. Ebben valószínűleg az is közre játszhatott, hogy a rajongók világszerte tüntettek értük.

Amerikában is turnéztak, ám első ingyen koncertjük tragédiával végződött. Mick a kétes hírnévnek örvendő motorosbandát, a Pokol Angyalait kérte fel biztonsági személyzetnek. A fiúk elvállalták, de a koncerten egy színesbőrű fiút agyonvertek, többet pedig megsebesítettek. Az esettől a Stones elhatárolódott. Bírósági tárgyaláson ugyan ejtették az Angyalok ellen a vádakat, ők ennek ellenére merényletet terveztek Jagger ellen, amiről aztán letettek. 

Mick ezek után már tényleg érinthetetlennek érezte magát. 1976-ban röpke flörtje volt Bebe Buellel, a híres playmate-tel, akinek egy évvel később született egy lánya. Mick azt hitte ő az apa, azonnal repülőre szállt, s ő volt Liv Tyler első látogatója, csak 8 évvel később tudta meg ő és a kislány is, hogy valójában Steven Tyler a gyerek apja.

1977-ben a kanadai elnök felesége Margaret Trudeau csatlakozott Ottawában a bandához, s pár napig bejárása volt Jagger szobájába. Nem ő volt az egyetlen híresség a zenész listáján, Jagger más illusztris körökben is mozgott, amin sokan meglepődtek. II. Erzsébet húgával, Margittal közeli baráti (?) kapcsolatot ápolt. Közben meg is nősült, Bianca Jagger lett a párja, aki megszülte neki második lányát. Persze ez nem jelentette azt, hogy Mick ezután megjavult. Számtalan nővel és férfival ágyba bújt, de közülük akkoriban csak David Bowie volt fontos számára. Bowie bálványozta Micket, és ez imponált a zenésznek, ahogy az is, mennyire egyformán látták a világot.

Bianca hét évet bírt ki mellette. Közben jött Jerry Hall, aki elrabolta Mick szívét. Négy közös gyermekük született. Megéltek igen komoly hullámvölgyeket együtt.

Az 1980-as évek közepén Mick olyannyira elszállt, hogy rendszeressé vált Keith és közte a verekedés, és úgy tűnt a zenekarnak örökre vége. Hogy nem történt így, leginkább annak köszönhető, hogy 1992-ben a zenekar bekerült a Rock and Roll Hall of Fame-be, és úgy érezték ez remek alkalom arra, hogy új albumot adjanak ki. Bár majd mindenkinek volt akkor már szóló projektje, a Rolling Stones összeállt, és egy igen jól sikerült album lett a végeredmény. 

Az album elkészítése után világ körüli turnéra mentek, Mick hozta a szokott formáját, minden állomáson több tucat nővel és férfival hált. 1990-ben viszonyt kezdett a modell-énekesnőként ismert Carla Brunival – a későbbi francia elnök leendő feleségével – akivel 7 éven át tartott kapcsolata. Még azután is összejártak, hogy Carla hozzáment Sárközyhez, sőt Jagger második lánya születését is miatta szalasztotta el, amiért Jerry Hall a válást fontolgatta. Azért, hogy ezt megakadályozza, a nagy szájú énekes szexuálterapeutához kezdett járni.

Az már más kérdés, hogy végül az őt kezelő nőt is levette a lábáról… Aztán Angelina Jolie szeretője lett, miután leforgatták az Anybody seen my baby című dal videoklipjét.

1999-ben Jerry el is vált tőle. Na persze Mick nem maradt egyedül. 2001-ben, találkozott az akkor már ismert L’Wren Scott divattervezővel, 2003-ban pedig állítólag újra viszonya volt Angelinával is. Ugyanebben az évben lovaggá ütötték, amiért Keith ki is akadt rá. Igaz, II. Erzsébet nem vállalta a ceremónia elvégzését, helyette fia vett részt az eseményen. Nem titkolt utálata többek közt annak szólt, hogy Margit húga jó barátja volt Micknek…


Közben a Stones is új albumot adott ki. Mick élete a nagyközönség számára mégis kicsit csendesebbé vált. Aztán divattervező élettársa felakasztotta magát, míg ő turnézott. Hogy pontosan miért, azt nem tudni. Egyes vélekedések szerint már akkor viszonya volt jelenlegi élettársával Melani Hamrick balett-táncosnővel, akitől 2016-ban megszületett nyolcadik gyermeke. Annyi bizonyos, valami nem volt teljesen rendben kettejük közt.

Jaggernek hivatalosan 8 gyermeke van, de valószínűleg van még néhány nem hivatalosan is. Egyébként, hála legidősebb lányának, már dédnagypapa, igaz, egy kicsit nehéz ebben a szerepben elképzelni. Még mindig aktív, pedig pár éve szívműtéten is átesett. De hamar formába lendült, és a Stones turnézni ment.

Mick Jagger párszor megpróbálkozott a szóló karrierrel is, több-kevesebb sikerrel, de leginkább még mindig a Rolling Stones énekeseként tarol. Nem lesz ez már másként, hiába kóstolt bele annyi mindenbe.

Panaszra nincs oka, hiszen zenekara a Beatles után a második legbefolyásosabb a világon. Huszas éveiben azt mondta: „Inkább meghalok, minthogy még 45 évesen is a Satisfactiont énekeljem.” – De még most, 80 évesen is énekli, és ezzel nincs semmi baj.

Mert ő Mick Jagger, akinek a mozgásáról egy külön dalt is írtak már az őt tisztelő zenésztársai…

Ha tetszett a cikk, támogatásoddal kifejezheted tetszésed, és segítheted munkánkat.
KATTINTS IDE! Köszönjük!

EZ IS ÉRDEKELHET: