A Királyi Punk – Margit hercegnő

Amikor az angol uralkodói házra gondolok, mindig eszembe jut VIII. Henrik, aki létrehozta az anglikán egyházat, hogy elválhasson feleségeitől. Az ő halálával aztán 400 évig a házassági kérdésekből fakadó nagyobb botrányok elkerülték Anglia uralkodóit. VIII. Eduárd volt a következő, aki közfelháborodást keltett, mikor lemondott a trónról, hogy elvegyen egy elvált színésznőt, Wallis Simpsont.

Ezzel a lépésével testvére, VI. György került a trónra, akinek csak lányai voltak.

Erzsébet a fegyelem megtestesítője volt, és a trón várományosaként megfelelő oktatást kapott. Húga, Margit hercegnő viszont hozzá képest egy rebellis filantróp lett, akit csak úgy hívtak Anglia-szerte, hogy a Királyi Punk. Ő mindaz volt, ami Erzsébet sohasem lehetett, igaz nem is kapott olyan oktatást. Nem is jött ki jól testvérével, a két lány nem állt közel egymáshoz.

Margit hercegnő 1930. augusztus 21-én született. Mindössze hét éves volt, mikor édesapja lett a király és ők beköltöztek a Buckingham-palotába. Erzsébetet mindjárt el is kezdték oktatni arra, hogyan kell viselkednie, beszélnie egy uralkodónőnek. Margit háttérbe szorult, ő csak zongoraórákat vehetett és etikettet tanult.  

Margit egész életében haragudott is anyjára azért, mert ő nem kapott rendes taníttatást. Fel is lázadt és olyan botrányokat kavart, amelyek miatt az uralkodói ház egy idő után azt is el akarta felejteni, hogy ő létezik. A lázadó lány 15 éves korától kezdve láncdohányos volt, gyakran tekintett a pohár fenekére és maradt ki éjszakákra. Persze azért néhány karitatív szervezet fővédnökeként megállta a helyét még így is, mire betöltötte a 21. évét.

E kihágásokat még el is nézték volna neki, de azt, amit nővére koronázási ceremóniáján okozott, már nehezebben ment. Egy ártatlan kis mozzanat, a sajtó figyelmét felkeltette és többet beszéltek róla, mint az éppen megkoronázott nővéréről. Történt ugyanis, hogy Margit a ceremónia alatt egy angol légi tiszt, Peter Townsend mellett állt, akinek kabátjáról lesöpört egy tollpihét. A meghitt kis mozzanat filmre és fotóra került. Így egész Anglia számára egyértelművé vált, hogy a hercegnő intim kapcsolatban áll egy házas, két gyermekes közrendű katonával.

Townsend persze elvált nyomban, de az angolok nem akarták a házasságot. Alig telt el másfél évtized Eduárd herceg trónlemondása után, jött az újabb botrány. Két évig ment a huzavona, mert Churchill és a királyi család is tiltakozott. Egy olyan opciót ajánlottak Margitnak, hogyha akar, férjhez mehet Peterhez, csak le kell mondani a trónról…

Margit végül inkább a férfitól vált meg és féktelen bulizásba kezdett. Négy éven át nem szerepelt a hírekben, aztán megtudta, hogy egykori szerelme elvesz egy belga kislányt, aki szakasztott mása. Másnap bejelentette, hogy hozzámegy Antony Amstrong-Jones-hoz, egy köztiszteletben álló művészcsaládból származó fotóshoz. A férfi még nem volt házas előtte, így II. Erzsébet áldását adta a frigyre és Antonynak Snowdon grófja címét adományozta az 1960-ban megkötött házasság alkalmával.

Persze egy bosszúból kötött házasság ritkán lesz boldog. Így, bár két gyermeke született a párnak (David 1961-ben, Sarah 1963-ban), minden tönkrement. Hat év után egyre-másra Margit hercegnő fotóival voltak tele a pletykalapok. Kompromittáló felvételeket készítettek arról, hogy bikiniben van a strandon, flörtöl Mick Jagerrel, Warren Beattyvel, akiket Karib-szigeti vendégházában is fogadott.

Híresek voltak partijai, amelyeken rendre leitta magát és más-más férfi karjában landolt. Férje 18 éven át tűrte kihágásait, igaz, gyakran kapták őket lencsevégre vitatkozás közben. Mégis, csak 1978-ban váltak el, mikor Margit egy nála 17 évvel fiatalabb férfi, Roddy Llewellyn társaságában mutatkozott egy strandon. A képből botrány, majd válás lett, amelyet az uralkodói ház is nehezményezett. A politikusok Margitot „ócska prostinak” nevezték, a közemberek „szalmaözvegynek” nézték, aki kisfiúkkal játszik.

A sok negatív visszhang miatt, Margit lassan el is tűnt a nyilvánosság elől. Az egészsége is kezdett megromlani, 1991-ben eltávolították fél tüdejét. A dohányzással felhagyott, de a poharat nem rakta le, végül agyvérzést kapott. 1998-ban tolószékbe kényszerült, majd további két agyvérzés érte. 2002. február 19-én egy negyedik agyvérzés vitte el végül a Királyi Punkot.

EZ IS ÉRDEKLEHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.