Időnként mindenki sz@rba lép – Matthew McConaughey

Felmenői között tolvajok és Al Capone egyik testőre is ott van. A szülei kétszer váltak el és háromszor házasodtak össze. Szigorú, igazi régimódi nevelési módszereket alkalmaztak vele szemben. Ha hazudott szappannal mosták ki száját, és ha pofont kapott, utána elmentek hamburgerezni, hogy megünnepeljék az előzőleg megtanult leckét. 

Mégis sztár lett az 1969. november 4-én született fiúból, és úgy néz ki, közben két lábbal a földön is maradt. 

Zűrös gyerekkor, molesztálás, tagadás

Apja és anyja igazi szenvedélyes kapcsolatban élt egymással. Matthew és testvérei sokszor látták őket majdhogynem vérre menően veszekedni. Azt is tudták, hogy kapcsolatuk a már-már állatias ösztöneikre épült. McConaughey mégsem gondolja, hogy rossz gyermekkora lett volna, igaz, azt se mondja, hogy egy ilyen fajta kapcsolat egészséges.

Önbizalomhiányban nem szenvedett. A lányok a karjába omlottak, és az iskola bálkirálya is ő lett. Az már más kérdés, hogy olyanoknak is felkeltette érdeklődését, akikére nem volt igénye. Egy alkalommal, mikor alkohol és drog hatására kiütötte magát, egy férfi molesztálta őt. 

Anyjáról azt mondja a rákot kétszer is legyőzte „szimplán” napi két aszpirinnel és tagadással. A tagadást ő is eltanulta tőle, és az, hogy nem rokkant bele a zaklatásba, ennek köszönhető. 

Pedig anyjával nem volt mindig felhőtlen kapcsolata. Mikor megkapta a Ha ölni kell című filmben a főszerepet Sandra Bullock mellett és egy csapásra híres lett, anyja meglovagolta fia hírnevét. Matthew még azt sem tudta hogyan, kezelje a hirtelen jött népszerűséget, de az anyja már újságírókat fogadott otthonukban, megmutatni, hol élt és vált férfivá fia…

Lakókocsis élet és nedves álmok

McConaughey persze elkezdte élvezni a sikerrel járó életét. De egy ponton úgy érezte, vagy elájul saját magától és soha többé nem tesz le semmi maradandót az asztalra, vagy elmélyül, és megtanulja kezelni a hírnevét, és a munkájához továbbra is tudása legjavát adja hozzá. Egy nedves álmának köszönhetően úgy döntött elmegy Dél- Amerikába, hogy még jobban önmagára találjon. Megtalálta, amit keresett, őt pedig a romantikus vígjátékok találták meg. 

Bár színészi kihívás nem volt sok ezekben a filmekben, ő élvezte, hogy a nézőknek kikapcsolódást, menekülést jelentettek a hétköznapi problémák elől. Pénzt is kapott értük rendesen, habzsolta az életet, a nőket. A forgatások között három éven keresztül Amerikát járta lakókocsival. Élt, tapasztalt, és szabad volt. De ahogy mondani szokás: A jóból is megárt a sok. Egy idő után, elkezdett biztos pontra, egy állandó otthonra vágyni. Ekkor megint jött egy nedves álom, ami Afrikába vitte. 

Az utazás után újra a hollywoodi életet élte. Aztán megismerkedett élete szerelmével, Camillával. Született egy fia (majd később egy lánya és még egy fia), és mint sokan ilyenkor, ő is átértékelte az életét, karrierjét. 

Önkéntes száműzetés

Úgy érezte most már nem elég neki a romkomok világa. Minden forgatókönyvet visszaadott, a romantikus filmek sztárja 20 hónapra eltűnt. Közben egy projekten dolgozott, a Mielőtt meghalok produkción, ami egy AIDS-es hetero férfiról szólt. Igyekezett eladni, de senki nem volt rá vevő. 

Hirtelen mégis elkezdték fajsúlyosabb filmekkel keresni. Mondhatni újra felfedezték maguknak a rendezők. A Wallstreet farkasaiban nagyot domborított Leonardo DiCaprio mellett, és országos cimborájával, Woody Harrelsonnal a True detective sorozat is jó választásnak bizonyult. 

Végül sikerült alacsony költségvetésből az AIDS-es cowboy-ról szóló filmet is tető alá hozni. A jutalma Oscar-díj lett érte. Azóta csak olyan filmeket forgat, amelyek érdeklik őt, amikben lát valami értéket.

Gyermekvédelem, oktatás

A Covid alatt megírta kicsit spirituális, kicsit forgatókönyvszerű könyvét is. De, ami érdekesebb, létrehozott egy alapítványt a feleségével, azon belül egy tanodaprogramot, amely veszélyeztetett gyermekeknek segít lelki és testi megpróbáltatások idején. Programjukat eddig 52 középiskolában alkalmazzák.

Mikor szülővárosában, Uvaldében az iskolában 18 gyermeket lelőttek, mélyen megrendült, és lobbizott a fegyvertartás szabályozásáért is. Egy ideig kacérkodott a politikai karrierrel, de aztán letett róla.

Ma Matthew a színészet mellett oktató is az Austini Egyetemen, tantárgya a forgatókönyvtől a vászonig. 2023-ban jelent meg első mesekönyve, amellyel a gyermekek önbizalmát igyekszik erősíteni.

Matthew McConaughey messze nem tökéletes, de nem is egy tipikus hollywoodi sztár. Legalábbis ma már nem. S egy valamit érdemes megtanulni tőle:

Ha valamit akarsz, azért addig kell küzdened, ameddig el nem éred a kitűzött célt.

EZ IS ÉRDEKELHET: