Tinibálványból elismert színész – Leonardo DiCaprio

Édesanyja egy Leonardo da Vinci kép előtt állt, mikor először mozdult meg a kicsi a pocakjában. Ezért lett a neve sokak meglepetésére Leonardo, ami nem volt éppen szokványosnak mondható abban az időben. Apja képregény rajzolóként valószínűleg úgy vélte a művészetekre való fogékonyságáról akart szólni leendő fia.

Akárhogy is, az biztos, hogy az 1974 november 11-én született Leonardo Wilhelm DiCaprio színész lett.

Már egészen kicsi korában eldöntötte mi lesz, ha felnő. Utánozta a nagyokat, kisebb helyzetparódiákkal szórakoztatta anyját, aki egy éves korától egyedül nevelte. Édesapja nem játszott különösebben fontos szerepet életében, viszont anyai nagyszülei igen. A kicsi Leo sok nyarat töltött Németországban – lévén német származású-, hogy megismerje szüleinek gyökereit, szokásait.

Aztán öt évesen már kamerák elé állt, s még mindig csak kiskamasz volt, amikor Robert de Niro mellett megkapta az első komolyabb szerepét az Ez a fiúk sorsa című filmben.

Egy fiú és mostohaapja közti mérgező kapcsolatot mutattak be a filmvásznon, nagy sikerrel. Leo tehetségéről már akkor megbizonyosodhatott mindenki, így senkit nem lepett meg, mikor megkapta Johnny Depp oldalán a mentálisan beteg testvér szerepét a Gilbert Grape-ben. A filmakadémia méltányolta is játékát, s Leo emelkedni kezdett a ranglétrán.

Ez is érdekelhet: AKI SZÁMÁRA NEM LÉTEZETT KISEBB VAGY NAGYOBB SZEREP- RUTTKAI ÉVA

A kosaras naplója című filmben a felnőtté válás rögös útjairól mesélt a vásznon, aztán Meryl Streppel játszott a Marvin szobájában.

A modern Rómeó szerepében sokunk szívét megnyerte, az áttörést mégis egy másik romantikus, nagy költségvetésű film, a Titanic hozta meg számára.

A forgatás alatt életre szóló barátságot is kötött a film másik főszereplőjével Kate Winslettel. Pedig kapcsolatuk nem indult valami jól, Leo egész hagymákat evett a forgatási szünetekben, ami a csókolózós jeleneteknél nem lehetett valami kellemes élmény partnerének.

Persze ekkora népszerűség után, mint amit az elsüllyedt hajó története jelentett számára, szinte törvényszerű volt, hogy mélyrepülés is övezze karrierjét. A Vasálarcos gyenge lett, és a Part is megosztotta mind a közönséget, mind a szakmát. Leo azonban nem csüggedt, inkább egy olyan téma felé fordult, amely mindig is fontos volt számára. 2000-ben exkluzív interjút készített Bill Clintonnal a globális felmelegedésről és beszédet mondott a Föld Napján.

Ebben az évben kezdett randevúzni Gisele Bündchennel is, akivel 5 évig együtt volt. Leo karrierje ekkor már megint ívelt felfelé, végre igazán komoly szerepeket is elkezdtek ráosztani. Lassan kinőtt a tinik bálványa szerepköréből. A Kapj el ha tudsz című filmben Tom Hanks oldalán játszott, aztán Martin Scorsese is felkérte, hogy játssza el filmjében a Viharszigetben a főszerepet. A rendezőt annyira megfogta Leo, hogy a következő filmjében, a Téglában is kapott helyet és az Aviátorban is ő volt a főszereplő.

Tarantino is dolgozni kezdett vele, így lassan, de biztosan Leo átkerült a komolyan foglalkoztatott színészek táborába.

Igaz, magánélete kicsit megrendült, mikor elhagyta Gisele, de hamarosan annak hasonmásával, egy másik modellel, Bar Refaelivel kezdett randevúzni. Közben megalapította saját producer irodáját és a Leonardo Dicaprio Alapítványt is, amely a környezetvédelem és az állatvédelem mellett kardoskodik. Aztán megint magára maradt, egy színésznővel, Blake Livelyvel próbálkozott, de tőle hamar elbúcsúzott. Majd forgatott egy dokumentumfilmet, Az utolsó óra címmel, amely a globális felmelegedésről szólt.

Feltűnt sci-fi-ben westerben, eddig szinte hitelesen tudott bárkit eljátszani. A Wall Street farkasában felfordította az ember gyomrát azzal, amit, és akit képviselt. Aztán megperdült, s eljátszotta az apát, aki túlél egy medvetámadást. Ekkor már mindenki arról beszélt, hogy igazán kaphatna végre egy Oscar díjat! S végre meg is kapta az.

Most épp egy Hollywoodról szóló filmben tarol a mozikban, amelyet Quentin Tarantino rendezett. Karrierje szépen ível, s egy percre se feledkezik meg a környezetvédelemről sem. Magánélete már korántsem ennyire szerencsés, hiszen egyre inkább nyilvánvaló, valami nincs rendben vele. Az utóbbi 20 évben csak 25 év alatti barátnői voltak, ami most, hogy a negyvenes évei közepét tapossa, még inkább feltűnő.

Persze nincs ember, akinek minden simán menne. Leo sikeresen kitört a gyerekszínészek közül, a tinik bálványa szerepkörből, hogy teljes jogú tehetséges színészként ismerjük el. Magánélete már nem olyan zökkenőmentes, talán, mert az anyján kívül nem képes egy nőhöz sem igazán ragaszkodni. Vagy csak jobban leköti a karrierje és a Föld megmentése, mint, hogy a nőkhöz való viszonyán komolyan elgondolkozzon. Ki tudja?