Aki számára nem létezett kisebb vagy nagyobb szerep- Ruttkai Éva

Három évesen már a színpadon állt és onnan sohasem távozott. Ott talált rá első és második ízben is a szerelem. Szenvedéllyel játszott és szeretett.

Russ Éva 1927 december 31-én született.

Gyermekszínészként kezdte pályafutását, színészetre Makay Margit tanította. A Ruttkai művésznevet Lakner Artúrtól kapta. Hevesi Sándor rendező azt mondta neki: „Kislány, ha nem bízod el magad, belőled nagyon jó színésznő lesz.
Ruttkai Éva megfogadta a tanácsot, s saját magáról azt mondta:

Nem vagyok se szép, se csúnya, se okos, se buta, csupán vérbeli színésznő vagyok, aki ilyenné és olyanná is formálható, alakítható a színpadon.

18 évesen látta őt szavalni az akkori Vígszínház igazgatója. A hattyú című darabban debütált, amikor Tolnay Klári helyett ugrott be a címszerepre. 1948-ban már a Nemzeti Színházhoz szerződött, ahol beleszeretett az akkor még nős Gábor Miklósba.

A szenvedély tüze olyan magasra csapott köztük, hogy Gábor elvált és elvette Évát.

1951-ben aztán Éva visszatért a Vígszínházhoz, majd két év múlva megszülte lányukat, Júliát. Nem maradt sokáig otthon, hívta a színpad. Jöttek a rádiójátékok, a filmek, a televíziós szereplések, s Ruttkai Éva megérdemelten rendkívül népszerű színésznő lett. Férjével 15 éven át álompárként tartották számon. Persze színészeknél sohasem tudhatja az ember, mi a valóság, ugyanis a rossz nyelvek szerint Gábor többször kikacsintgatott a házasságból, ezért is szerződött el Éva másik színházba.

Ez is érdekelhet: AKI SIKERESEN LÉPETT KI SISSI ÁRNYÉKÁBÓL

1960-ban aztán az Ilyen nagy szerelem című dráma próbáin találkozott Latinovits Zoltánnal.

A sikeres premiert egy kiskocsmában ünnepelték meg. Mikor Éva felszállt a vonatra, Latinovits is felugrott utána. Aztán néhány megállóval később leszállt, így az asszony már egyedül érkezett meg férjéhez, akinek azonnal megmondta, hogy válni akar, mert másba szerelmes.

Latinovits Zoltánnal

Hamarosan összeköltözött új szerelmével. Nem volt év, amikor ne láthatta volna őket a közönség együtt a tévében vagy a színházban. Legendás szerelmük persze nem volt zökkenőmentes. Éva azt nyilatkozta magukról:

„Téptük egymást, de mi értettük egymást a legjobban. Amit én csináltam, senki nem tudta úgy szeretni…”

Latinovits mély, igaz szerelmét ekképpen írta meg Évának: „Várlak, hogy elmondhassam, légy nyugodt, vagyok és leszek Neked. (…) Meleget kell egymásra fújnunk. Szeretetkötelekkel kell összekötnünk magunkat. Hideg a világ. Kihunynak a tüzek. Kell a tűz. Kell a fény. Kellünk egymáshoz. Hajtson egymáshoz a vihar. Kergessen egymáshoz a csend. Ne engedjük kihűlni magunk. Mert egyedül, egyedül, olyan iszonyatos.”

Kapcsolatuk 16 éven át tartott, míg Latinovits Zoltánt el nem gázolta egy vonat a Balatonon. Hogy baleset volt, vagy öngyilkosság, máig nem tisztázott. Egyes források szerint Zoltán beleszeretett egy fiatal színésznőbe, s őrlődött, hogy mit is tegyen.

Akárhogy is, Éva magára maradt 1976-ban.

A színháznak élt, s minden örömét és fájdalmát belevitte játékába. 1984-ben mellrákot diagnosztizáltak nála, utolsó premierje a Gyöngéd kötelék című darabban volt.

1986 szeptember 27-én hunyt el végül, hosszas küzdelem után, 57 éves korában. Lánya, Gábor Júlia megalapította a Ruttkai Éva-emlékdíjat és azóta is minden évben, édesanyja születésnapjának előestéjén átadja azt, egy arra érdemes művésznek.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.