A mosdóban felejtette első Oscar-díját, majdnem jogász lett belőle, és egy Shakespeare színdarab által talált élete első nagy szerelmére – Meryl Streep

meryl streep

Sugárzik belőle az intelligencia, a báj, a profizmus. Született színésznő, akkor is, ha eredetileg nem annak készült. Három diplomája van, három nyelven beszél, és az akcentusok királynőjének hívják. Meryl Streep korunk egyik legjobb színésznője akkor is, ha ő maga azt vallja:” Nincs olyan, hogy a legjobb színésznő. Nincs olyan, hogy a legkiválóbb élő színésznő. Bennfentesként én már csak tudom.

Nem Meryl, Mary Louise

Az 1942. júniusában született színésznő eredetileg anyja és annak legjobb barátnője után lett elkeresztelve. Apja azonban a két nevet összevonta és Merylnek hívta mindig. Ezért lett ez a művészneve.

Operaénekesnő helyett inkább vezető szurkoló lett

12 éves korától tanult énekelni. Aztán a gimnazista évei végén inkább vezető szurkoló lett.

Jogásznak készült, színésznő lett belőle

Jogi karra jelentkezett, de a felvételi vizsga napján elfelejtette beállítani az ébresztőóráját, és elaludt. Ő ezt jelnek vette, így a Vassar Főiskolára jelentkezett. Onnan a Yale Egyetem drámatagozatán folytatta tanulmányait. Végül még mesterdiplomát is szerzett a Princetonon.

Beszél francia és olasz nyelven. Ez utóbbit olyannyira, hogy mikor a King Kong remake-jének válogatásán a rendező olaszul mondta a segéd rendezőnek, hogy „ez a nő csúnya, egy malac”, a színésznő tökéletes olaszsággal válaszolt neki: „Sajnálom, hogy nem vagyok magának elég szép. ” – és hazament.

Shakespeare hozta el számára a szerelmet

Egy színházban kezdett dolgozni, ahol egy Shakespeare színdarab munkálatai alatt megismerkedett John Cazale-lal, akit a legtöbben A keresztapa című filmben Fredóként láthattunk. A bemutatóra őrülten szerelmesek lettek egymásba, összeköltöztek és nagy boldogságban éltek. Két évvel később a férfi csontrákos lett. Meryl a Holokauszt című sorozatot forgatta a világ másik végén, de nem bírta sokáig távol, amint tudott hazarohant kedveséhez. Ekkor forgatta Cazale Robert de Niróval A szarvasvadászt, aminek női szerepét Meryl csak azért vállalta el, hogy minél többet lehessen egyre súlyosabb beteg párjával. A film bemutatóját Cazale már nem érte meg. Streep és Cazale barátja, Al Pacino maradt vele végig, amíg el nem hunyt. A sors fintora, hogy Merylt A szarvasvadászban nyújtott alakításáért jelölték először Oscar-díjra.

A nagy trauma után, gyorsan férjhez ment

Miután szerelme elhunyt, Streep nem akart közös lakásukban maradni. Bátyja és annak barátja, a szobrászként ismert Don Gummer segített neki költözködni. Don felajánlotta neki a lakását, és végül közel kerültek egymáshoz. Hat hónappal később összeházasodtak, 40 évig éltek együtt, született négy gyermekük: fiukból zenész, két lányukból színésznő, legkisebb lányukból modell lett. Meryl egy 2009-es interjúban elmondta, egyáltalán nem volt túl Cazale-n, amikor összeházasodtak – ma sincs túl a veszteségen-, de a férfi miatt hitt a nagy, mindent elsöprő szerelem erejében. Don Gummerrel 4 évtizeden keresztül alkotott egy párt, és bár nem váltak el, 2017 óta külön élnek.

Majdnem ő lett Ripley

Sigourney Weaverrel a Yale-n osztálytársak voltak. Az Alien sztárjának elmondása szerint Meryl mellett már az iskolában sem tudott labdába rúgni. Ez folytatódott a színházban és a filmvásznon is. Ridley Scott Merylnek akarta adni Ripley szerepét is, ám ő akkor még javában gyászolta John Cazale-t, így végül Sigourney kapta meg a szerepet.

Tudod, mitől leszel erős? A dühöngő bizonytalanságtól. A gyengeségedből meríted a legtöbb erőt.

Átírta a szövegét a Kramer kontra Kramerben

A Dustin Hoffmannal játszott film óriási siker lett. Bár a forgatáson akadtak gondok a férfi viselkedése miatt. Meryl mindig kiállt magáért és a nőkért, így azt sem tűrte szó nélkül, hogy színésztársa fogdossa a fenekét. Dustin vissza is vett. A színésznő, miután elolvasta, átírta a bírósági tárgyaláson előadandó szövegét, mert mint mondta, azon érződött, hogy egy férfi szavai. A változtatás nem volt nagy, sem sértő. Működött. Meg is kapta élete első Oscar-díját, amit aztán ottfelejtett a mosdóban a ceremónia után. Úgy szóltak utána.

Bármilyen akcentust el tud sajátítani

A színésznőről köztudott, hogy alapos kutatómunkát végez szerepeihez. Nem volt ez másként az 1982-ben forgatott Sophie választása című film esetében sem, amelyben egy lengyel zsidó holokauszt túlélőt játszik. A szerepért hat hétig tanult lengyelül (ez a harmadik nyelv, amit beszél), németül, és a lengyel egyik tájszólását is elsajátította. A siker nem maradt el, megkapta alakításáért a második Oscar-díját is.

Jól állt neki a halál, csak rosszul viselte

Meryl életének legnehezebb forgatása volt a film, ami óriási siker lett, de ennek ára volt. Hét hónapon keresztül olyan kozmetikai anyagokat használtak bőrére, amelyekre allergiás lett. Folyton rosszul voltam – mondta el egy interjúban.

Nem akarta eljátszani Margaret Thatchert

Meryl világ életében demokrata volt, így a konzervatív párt vezetőjének megformálása nem vonzotta. Nem talált semmilyen közös vonást, amiből tudott volna építkezni a szerephez. A rendező azonban meggyőzte, hiszen a két nő között igenis van hasonlóság – mindketten kiállnak abban, amiben hisznek. Meryl a nőkért több ízben felszólalt, támogatta Barack Obamát, az öregedő színésznők foglalkoztatása mellett is kardoskodott.

Az angol miniszterelnöknő megformálása végül olyan jól sikerült, hogy megkapta érte harmadik Oscar-díját. A gázsiját pedig egy az egyben a National Women’s History Múzeumnak adományozta.

Az ördög Pradát visel című filmben Clint Eastwoodot utánozta

Meryl a filmben halk, ám nagyon határozott karaktert formál meg. Ehhez Eastwood modorát vette fel. Elmondása szerint a legendás színész soha nem emeli fel a hangját, akkor sem, ha ő a rendező. Csendesen és határozottan irányít – ellentmondást nem tűrően- és mindenki hallgat rá, ezt vitte bele Meryl a filmszerepébe.

Az érzelmes jelenetet is ő kérte a film végére. Egyszerűen rosszul volt attól, hogy egy jéghideg nőt kellett megformálnia. Egyébként Meryl a rengeteg designer ruhát, amit a filmben visel, eladományozta jótékony célra.

Azt hitték nem érdekli a Mamma Mia

Mikor felajánlották neki a musical filmben a szerepet, a menedzsere kapásból nemet mondott. Ezt megtudva Meryl levelet írt a rendezőnek. A Mamma Mia minden idők egyik legnagyobb bevételét tudhatja magáénak. Meryl szeret és tud is énekelni, s bár sokáig csak komoly szerepeivel volt ismert, itt (is) bemutathatta könnyedebb oldalát.

Rengeteg díja is mutatja mennyire tehetséges színésznő

Meryl Streep magasan vezet sok ranglistát. Ez idáig huszonkétszer jelölték Golden-Globe díjra, ebből 8-szor megnyerte azt. Tizennyolcszor jelölték 0scar-díjra, ebből háromszor megkapta az aranyszobrot. Három Emmy -díja van, és megkapta a Cecille B. DeMille életműdíjat is. Mindent elért, amit lehet, de munkakedve – a filmrajongók nagy örömére -nem csökken a legendás színésznőnek.