,,Mindig igazat mondok. Akkor is, ha hazudok.” – Al Pacino

Ha csak A sebhelyesarcú és A Keresztapa című filmekben játszott volna is legendának számítana. De ő ezeknél sokkal több, igazán nagy alkotásban megmutatta, hogy mennyire jó színész. Van benne valami, amivel kiköveteli a tiszteletet magának. Na persze ő tényleg olasz emigránsok gyermeke. Szülei Szicíliából emigráltak Amerikába, egészen pontosan Corleonét hagyták ott, hogy Kaliforniába éljenek. Az már más kérdés, hogy apja mindössze két évig volt az élete része.

Az örök agglegény, Alfredo James Pacino 1940. április 25-én született.

Michael Corleone alakítója sosem nősült meg, de azért van három gyermeke. Az első egy színész trénertől, a másik kettő Beverly D’ Angelo színésznőtől. Most egy nála 53 évvel fiatalabb hölggyel él együtt éppen. De két évtizedig -megszakításokkal- kapcsolata volt Diane Keatonnel is.

Persze, ha belegondolunk, a nagy klasszikus maffia film első része is már 50 éve, hogy a mozikba került. Azóta is újabb és újabb generációkat nyer meg magának. Nem csoda hát, hogy minden idők legnézettebb alkotása. Francis Ford Coppola jól választott, mikor a még relatíve ismeretlen Al Pacinót berakta az akkor már méltán népszerű Marlon Brando, James Caan és Robert Duvall mellé. Pedig a filmstúdiók rendre elutasították őket, de a rendező kitartott Pacino mellett.

Valószínűleg bízott az egyébként középiskolából is kibukott fiú tehetségében, aki addig küzdött, amíg egy színiiskolába azért fel nem vették.

Persze, hogy idáig eljusson megjárta a hadak útját. Miután elhagyta a középiskolát bejelentette, hogy színész lesz. Ez nem tetszett az anyjának, igy Al fogta a bőröndjét és Manhattanbe költözött. Volt cipőtisztitó, kihordófiú, sokszor aludt az utcán. Aztán végül sikerült bekerülnie egy színész társulatba, ahonnan egyenes útja volt a Broadway színpadjára. A második darabban nyújtott alakításáért meg is kapta a Tony-díjat. Ezután került filmvászonra.

Mindössze két filmet forgatott, mielőtt felfedezte Coppola és szupersztárt csinált belőle. Innen pedig nem is volt megállás számára. A szerelem is rátalált, filmbéli partnernőjével az életben is egy párt alkotott. De az elköteleződés nem ment jól neki, így a harmadik Keresztapa film forgatása után szétváltak útjaik.

A szemet könnyű átverni, a de a szívet nehéz.

Majd egy évtizedig nem találták meg a jó szerepek. Igaz, vissza is utasított néhányat, például az Apokalipszis Most, a Micsoda nő vagy éppen a Krammer vs Krammer cimű alkotások főszerepeit. Aztán megkapta A sebhelyesarcú film forgatókönyvét és a filmből kultuszt csinált. Átnyergelt a könnyedebb műfajra is, kisebb-nagyobb sikerrel. A Dick Tracy, a Krumplirózsa és az Egy asszony illata – amiért megkapta az Oscar-díjat – című alkotások után eljátszotta magát az ördögöt is.

Aztán négy évre eltűnt, mert volt egy filmje, amit az évszázad legrosszabbjának ítélt a filmakadémia.

Ez megviselte, így visszatért a Broadway-re, hogy ott újra megmutassa színészi tehetségét. A nagy Shakespeare rajongó a III. Richárd című darabban aztán újra elnyerte a közönség szeretetét. Közben 49 éves korában megszületett Jan Tarrant színész oktatótól első gyermeke is. Sajnos a kapcsolatukat ez sem mentette meg a végtől, de Pacino igyekezett jó apja lenni lányának.

Visszatért a mozifilmekbe is. Újabb és újabb oldalát mutatta meg a nagyérdeműnek. Volt Velencei kalmár, igaz bukott is nagyot, Adam Sandler oldalán. Aztán megrendezte első saját dokumentumfilmét, majd egy játékfilmet, amelyek kisebb-nagyobb sikert értek el. 2000-ben újra szerelmes lett és 60 éves korában Beverly d’ Angelo színésznőtől született egy ikerpárja.

Ennek a kapcsolatnak sem lett nagy jövője és Pacino szokás szerint a munkába menekült. Azért gyermekeivel sokat törődik. Főleg, hogy mióta betöltötte a hetvenedik évét már kevesebbet szerepel. Nem vállal már főszerepeket például – csak nagyon ritkán. De nagy riválisával -akivel egyébként 50 éve barátok- Robert de Niróval forgatott nemrég. Na persze, ha valaki már pályája elején olyan magasra teszi a mércét saját magának, mint ő, már csak önmagát győzheti le.

De már nem fogja, és nem is kell, mert a Keresztapának nem kell senkinek sem megfelelnie.

EZ IS ÉRDEKELHET: