Letehetetlen kötetek napsütéses délutánokra

Borongós téli estéken gyakrabban fogunk könyvet, hiszen nem csábít mozgásra a napsütés, madárdal. Tavasszal és nyáron többet vagyunk a szabadban, háttérbe szorulnak az olvasnivalók. De nem kell ennek így lennie.

Egy meleg napsütéses délután egy padon, vagy az első kávé mellett a konyhában ilyenkor is szakíthatunk időt kedvenc történeteinkre.

A 21. Század Kiadó most is remek regényeket kínál, szemezgettünk:

Bridget Collins: Árulások – A nagysikerű A könyvkötő szerzőjének disztópikus-romantikus varázsszövege

Ha az életed hazugságon alapul, lenne bátorságod kimondani az igazságot? 

Montverre-ben, a réges-régi elitakadémián, amely magas hegyek közt búvik meg, a legjobbakat és legélesebb eszűeket képzik arra, hogy tökéletesen helytálljanak a grand jeu-ben – a nagy játszmában –, ebben a rejtelmes, misztikus vetélkedésben, amely a zenét, a művészetet, a matematikát, a költészetet és a filozófiát egyaránt ötvözi.

Léo Martin egykor Montverre kiválósága volt, de azóta egy véres tragédia nyomán elveszítette a lendületét, már nem foglalkoztatja a tudományos pálya. Ehelyett a politika vonzásába került, a kormánypárt feltörekvő csillaga lett, hogy aztán egy apró botlás a karrierjébe kerüljön. Most száműzöttként kerül vissza Montverre-be, és maga sem tudja, milyen sors vár rá. De az akadémia világa már nem is olyan, mint amilyenre Léo abból az időből emlékszik, amikor még rajongott az intézményért. Annak idején férfiak vezetése alatt állt – Montverre egyik első számú embere most nő: Claire Dryden. Ő tölti be a Magister Ludi tisztét, vagyis ő a nagy játszma feje. Léo rögtön szokatlan vonzalmat érez a magiszter iránt – mintha rejtélyes kötelék fűzné őket egymáshoz – noha biztos abban, hogy még soha nem találkoztak. A legendás Szent Iván-napi játék közeledtével – amely az akadémia tanévének legnagyobb szabású rendezvénye – régóta eltemetett titkok kerülnek a felszínre, és évszázados hagyományokat rúgnak fel. 

Bridget Collins ezzel az élénk képzelőerőre valló, mívesen megmunkált irodalmi alkotással bizonyítja, hogy nem véletlenül tartják a fantasztikus regények világának egyik legjelentősebb, markáns új hangjának.

Paul Auster: Láthatatlan

1967, New York City. Adam Walker húszéves, költő szeretne lenni, és a Columbia Egyetemre jár. Találkozik egy titokzatos franciával, Rudolf Bornnal, és Born csábos, hallgatag barátnőjével. Walker csakhamar egy perverz háromszögben találja magát. Amikor váratlanul történik valami erőszakos, Walker élete megváltozik.

Láthatatlan az amerikai irodalom élő klasszikusának tizenötödik regénye, amely négy összekapcsolódó egységből áll. 1967 és 2007 között mozgunk az időben, a szerzőség, önazonosság és emlékezet árnyékos határvidékére vezető történet három elbeszélő szavaiból bontakozik ki. Egy távoli sziget a Karib-tengeren, Párizs, Brooklyn – a Láthatatlan tereit fiatalság, düh és túlfűtött szexualitás tölti be. Az olvasó sokadjára meggyőződhet róla, hogy Paul Auster korunk egyik leglátványosabb képzelőerővel megáldott tehetsége.

Rosie Andrews: A Leviatán – Hátborzongatóan jól megírt gótikus történet Az essexi kígyó és A könyvkötő rajongóinak
Megjelenés: május 9.

Ébren van… Ami eddig szunnyadt, most már nem hajlandó pihenni.
Norfolk, 1643. Angliát polgárháború szabdalja, Thomas Treadwater, a katona kelletlenül veszi tudomásul, hogy a nővére/húga hazahívja, mert azzal vádolja az egyik szolgálójukat, hogy gondatlanul bánt özvegy édesapjukkal. Mire Thomas hazaér, az édesapjuk már magatehetetlen, szélütést kapott, és az új szolga börtönben van, boszorkánysággal vádolják. Thomas szereti azt hinni magáról, hogy észelvű, modern ember, de a történteket kibogozva nem pusztán babonaságokba botlik, hanem valami ősi, sötét titokba, amely egy korábbi hajótöréssel függ össze.

A Sunday Times bestseller regény az Observer szerint az év tíz legjobb debütregénye között van.

„Minőség árad ebből a bemutatkozó regényből. Örömmel ízlelgettem a hol lírai, hol nyers, hihetetlenül gazdag nyelvezetét és a kiterjedt kutatásra épülő történelmi részleteket… A Leviatán igazi csemege, szinte lüktet a feszültségtől. Egy történet, amely nem riad meg a vallásra, személyes döntéseinkre és felelősségünkre, jóra és rosszra vonatkozó kérdésektől… Bármely időben remek olvasmány, elsősorban mégis sötét éjszakákra ajánlott, amikor zúg a szél és szakad az eső. Maradéktalanul imádtam.”
– mondja róla Lianne Dillsworth, a Theatre of Marvels írója.

Sue Monk Kidd: Vágyak könyve
Megjelenés: május közepe

Ana olyan korban született Galileában, amikor a nőket vagyontárgynak tekintették, akik akkor távozhatnak apjuk házából, ha férjhez mennek. Ana szeretné a kezében tartani a sorsát. Egy idősödő özvegyembernek ígérték feleségül, aminek már a gondolatára is elborzad. Aztán találkozik egy tizennyolc éves názáreti áccsal, és ez a találkozó mindent megváltoztat. Mégsem csak egyszerű szerelmi történet bontakozik ki. Az út, amit Ana bejár, örömöt és tragédiát egyaránt tartogat. Nőkkel is barátságokat köt, és ezek révén gazdagodik az élete.

A Vágyak könyve időtlen elbeszélés egy mesteri írótól. A nagy álmok és a sóvárgás története, amely arról szól, hogyan tehetnek szert a nők olyasféle erőre, amellyel változtathatnak a világon. Elképesztően különleges szöveg, gyönyörű fordításban, mely egy fiatal nő küzdelmét mutatja be, aki szembeszegül a társadalom által diktált viselkedési normákkal. 

„Ez nem Jézus története, hanem Anáé. …A regény egy bátor nő testamentuma, valamint számtalan ellopott női hang története.” – mondja róla az Irish Times.

Maddie Mortimer: Tüneményes testünk térképe
Megjelenés: június 1.

Lia testében növekszik valami rosszindulatú és kárörvendő, bentről kifelé teszi magáévá az életét. Alakváltó. Katasztrófaturista. Utazgat fel-alá a teste csatornáin és a partok mentén. Terjed.

A testünkön minden nyomot hagy. Amikor egy hirtelen diagnózis felforgatja Lia mindennapjait, a múlt és a jelen közötti elválasztóvonal szertefoszlik. Mélyen eltemetett titkok ébredeznek. A hang, amely áldozatra éhesen portyázik a testében, átveszi a történet irányítását, a külső táj megkülönböztethetetlenné válik a belsőtől.

Liának és a családjának nagyon nehéz kérdésekkel kell szembenéznie: hogyan lépjünk tovább olyan események után, amelyek átformáltak bennünket? Mit jelent az, hogy méltóságteljesen meghalni, ha egyszerűen még nem állsz készen arra, hogy elengedd mindazt, ami itt körülvesz? 

Tüneményes testünk térképe bemutatja, milyen jellemfejlődés játszódik le az emberi élet végén. Szívbe markoló történet, a maga sötét módján mégis mulattató; Maddie Mortimer kötete szimfonikus utazás egy nő testén keresztül; egyszerre vad és lírai hangokon ünnepli a vágyat, a megbocsátást és a sötét késztetéseket, amelyek mindnyájunkban jelen vannak. Mintha A bánat egy tollas állat és a Szólít a szörny c. kötet hangulata keveredne a Hasnyálmirigynaplóéval.
Megan Hunter szerint „Noha a halálról szól, mégis végtelenül életteli, gyengéd és leleményes.”

Tóth Gábor Ákos: Balatoni MenedékA tavaly nyár bestellerének, a Balatoni Futár szerzőjének új könyve
Megjelenés: június 1.

A lebilincselő Édesvízi Mediterrán-sorozat után Tóth Gábor Ákos újabb szériát indított el, melynek első része a Balatoni Futár volt. A Balatoni Menedék ennek a sorozatnak a második része, melyben az Aranyidőtől a Vaskorig terjedő időszakot ismerjük meg. A regény helyszíne a Balaton-felvidék a múlt század első felének viharos éveiben, ám a címbéli falusi kúria lakóiról lassan kiderül, hogy nem csak a világégés, sokkal inkább saját múltjuk elől menekültek ide…

1942-t írunk, a hetvenes éveit taposó „bolond báró” és a felnőttkor küszöbén álló menekült zsidó lány úgy próbálja meg túlélni a szörnyűségeket, a nélkülözést, a terrort, az árulást, hogy fityiszt mutatnak a megpróbáltatásoknak. Járványok, forradalmak, háborúk idején elözönlik a városiak a nyaralóhelyeket. Láttuk a közelmúltban, hogy aki csak tehette, megpróbált minél messzebb kerülni a veszélyzónától. És megpróbálnak aszerint élni, amit a nyaralókból élő helyiek sugallnak: „Történjen bármi a világban, itt a tó partján vidáman folyik tovább az élet, s ez így lesz az idők végezetéig… Kit érdekel Hitler, Sztálin vagy Mussolini, amikor itt patakzik a jó bor, szól a zenekar, és a lányok szoknyája úgy fodrozódik, mint a vitorlások oldalánál megiramló hullámok.” Egyszerre megindító, sokszor könnyes humorral megrajzolt sorsok peregnek az olvasó előtt – folyton változó balatoni „díszletek” között – kezdve a millenniumi évek aranyidejétől, egészen a II. világháború vaskoráig.

A szerző előző, Balatoni Futár című regényében megismert hősök itt sem hazudtolják meg magukat – ám a carpe diem életérzés immár nem holmi úri passzió, sokkal inkább túlélési stratégia…

Rényi Ádám: A bezzeggyerek és más felnőttmesék
Megjelenés: június 2.

Rényi Ádám Osztálytalálkozó című novelláskötete feledhetetlen debütálás volt a magyar irodalmi életben, a kritikusok és az olvasók is nagyra tartották a remek humorral megírt, szomorú-vidám kötetet. A szerző új novelláskötetében ismét feje tetejére állítja a világot, és kíméletlen szeretettel mutatja be emberi esendőségünket. Hogyan maradhatunk életben, ha maga a halál keres fel minket otthonunkban? Mit tehetünk, ha egy reggel egy Kossuth-díjas színművész testében ébredünk? Tényleg ölünkbe hullhat-e egy mesés afrikai örökség? Mi történik, ha egy idős hölgy élete alkonyán talál rá gyerekkori barátnőjére? Mivel vegyünk rá egy megbízhatatlan kivitelezőt, hogy fejezze be végre a soha el nem készülő lakásfelújítást?

A nagy sikerű Osztálytalálkozó után Rényi Ádám újabb felnőttmesékben mutatja meg gyarlóságainkat, vágyainkat, furcsaságainkat és azt, hogy hogyan találunk kiutat a legabszurdabb helyzetekből is, miközben gyakran elbukunk a hétköznapok küzdelmeiben. A bezzeggyerek című kötet az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg a 21. Század Kiadó gondozásában. 

Jonathan Franzen: Tisztaság
Megjelenés: június 2.

Jonathan Franzen ezúttal is egy diszfunkcionális családot mutat be, de szokásától eltérően nem a széthullás előtt, vagy annak folyamatában, hanem az atomizáltság és szétesés után. Korunk egyik legjelentősebb írójának régóta várt új regénye nagy ívű, kontinenseken és évtizedeken átnyúló többgenerációs történet.

Főszereplője egy Pip Tyler nevű fiatal nő, akinek a valódi neve Purity, azaz Tisztaság. Százharmincezer dolláros diákhitellel a nyakában Oaklandben squattol anarchistákkal, kapcsolata egyetlen családtagjával, az anyjával zűrös, és fogalma sincs róla, ki az apja. Pip megismerkedik egy karizmatikus német hackerrel, a kényes adatokat kiszivárogtató Andreas Wolffal, s ahogy a cselekmény az USA-tól Bolíviáig és a berlini fal leomlása előtti Kelet-Németországig ágazik szét, egyre több rejtélyt fed fel a családjáról. A hét nagy részből álló, rafinált szerkezetű regény végére aztán a nagy kirakós minden darabja a helyére kerül. Sötét titkok, manipulációk, hazugságok, ifjúkori idealizmus, végletes hűség, szülő-gyerek kapcsolat, szerelem és család, a nemek közti harc, a mindenütt jelen lévő, totalitárius internet, efféle nagy témákat vizsgál a szerző emlékezetes karaktereket felvonultató, csupaszív, elbűvölően intelligens regényében. 

Stacey Halls: Mrs. EnglandA Familiárisok és A lelenc című Sunday Times bestsellerek szerzőjének legújabb könyve
Megjelenés: június 2.

A hangulatos yorkshire-i tájba helyezett harmadik regénye ismét bizonyítja, hogy Stacey Halls korunk egyik legizgalmasabb és leglenyűgözőbb új történetmesélője. Aki szerette a Familiárisokat és A lelencet, ebben a kötetben sem fog csalódni.

Yorkshire megye, 1904. Ruby Mayt, a frissen végzett dadát felveszik Charles és Lilian England négy gyermeke mellé. Ruby reméli, hogy ez az a kiugrási lehetőség, amelyre mindig is várt, ugyanis Englandék befolyásos gyártulajdonos dinasztiából származnak, jelentős vagyonnal rendelkeznek. De az új dada számára, amint megszokja az élet rendjét az eldugott Hardcastle House-ban, világossá válik, hogy a titokzatos és szépséges Mrs. Englanddel valami nincs rendjén. A zárkózott és visszahúzódó Lilian csekély érdeklődést mutat gyermekei és elragadó férje iránt, és távolról sem az „a ház angyala”, akinek Ruby gondolta. Bár a barátságos, élénk Charles örömmel fogadja a dadát a családban, Rubyt egy sor különös esemény arra kényszeríti, hogy kérdőjelezzen meg mindent, amit addig tudni vélt. A cselédek által kiközösített, és magát egyre kényelmetlenebbül érző dadának szembe kell néznie a démonaival, megelőzendő, hogy a történelem megismételje magát.

Jennifer E. Smith: Greta James, az elsüllyeszthetetlen
Megjelenés: június 3.

Egy vibrálóan izgalmas és szép történet, amelynek helyszíne egy óceánjáró. A gyors tempójú kötet tele van zenével, szenvedéllyel, szeretettel és szerelemmel, és jószívűen megrajzolt karaktereinek köszönhetően még az élet ballépéseiről, komorságáról is derűsen beszél. A Kult Könyvek sorozatának újabb szívmelengető darabja bebizonyítja, hogy a szerelem bizony a legszokatlanabb helyeken talál ránk. Csupaszív, mókás, érzelmes kötet, mely nemcsak nyárra tökéletes olvasmány.

Greta James az ismertség küszöbén álló, feltörekvő zenész, szinte már rocksztár, de nevetségessé tette magát a színpadon. Közvetlenül édesanyja váratlan halála után és a karrierje szempontjából sorsdöntő második albuma megjelenése előtt. A kínos jelenetről készült felvétel virális lesz, Greta lemondja a további élő fellépéseket, a pályafutása kockán forog. Szülei negyvenedik házassági évfordulójukra lefoglaltak egy alaszkai hajókirándulást, amelyre most neki kell elkísérnie megözvegyült édesapját – enyhén szólva nincs hozzá túl sok kedve. Az utazás mégis jól alakul: a hajón Greta megismerkedik Ben Wilderrel, a megnyerő történésszel, aki Jack London: A vadon szava című könyvéről tart előadást a hajó utasainak. 

John Updike: Emlékek Gerald Ford elnökéséről
Megjelenés: június 3.

2022-ben először jelenik meg John Updike eredetileg 1992-es Emlékek Gerald Ford elnökségéről című regénye Pék Zoltán műfordító értő tolmácsolásában. A kötet látszólag Amerika történelmének három fontos korszakát mutatja be: James Buchanan és Gerald Ford elnöksége alatt, illetve a regény saját idejében. De a politikai korszakok bemutatása valójában csak ürügy Updike részéről, hogy arról beszéljen, amiről mindig is szokott. Szerelemről, esendőségről, illetve önmagunk és mások manipulálásáról saját vágyaink által. A főszereplő történész, Alf pedig bármelyikünk lehetne. Hiszen a szerelembe esés, és az azért való elesés örök jellemzője a létezésnek.

Alfred Clayton történelemprofesszort felkérik, írja meg a benyomásait az 1974-77 közötti időszakról, amikor Gerald R. Ford volt az Amerikai Egyesült Államok elnöke. Ő azonban nem az akkori politikai eseményeket idézi fel, hanem saját múltjának szexuális szempontból igencsak viharos történéseit. Nemi életének részletezése mellett szemelvényeket közöl akkori munkájából is, amelynek témája James Buchanan volt, aki 1857-61 között töltötte be az USA elnöki tisztségét. Updike regényének e két szála ellenpontozza és tükrözi egymást – az egyik elbeszélésben a függetlenségi háború előtti Washington miliője és erotikus etikettje elevenedik meg, a másikban pedig a huszadik század végének New Hampshire-e. Alfred stílusa Nabokovra emlékeztet, megszállottságai azonban a hamisítatlan updike-i jellegzetességeket képviselik.

Relax home photo created by pvproductions – www.freepik.com