Krimik, amik tűzbe hoznak hideg estéken

Újra itt az az időszak, amikor többet vagyunk a négy fal között. Sebaj! Egy jó könyv mindig kellemessé teszi a bent töltött perceket.

Van is ajánlatunk – ezúttal izgalmas krimiket hoztunk a 21.Század Kiadótól:

Cara Hunter: Gyilkosság a családban

Egy holttest. Hat szakértő. Előbb meg tudod oldani a rejtélyt, mint ők?

Annak idején egész Angliát megrengette egy brutális gyilkosság, mely során az áldozatot házának lépcsőjén találták péppé vert fejjel. A családi házban behatolásnak semmi nyoma nem volt, a rendőrségnek a segélykérő hívást egy gyerek adta le. Két remegő kamasz, egy tizenhárom és egy tizenöt éves, illetve az emeleten egy tízéves kisfiú fogadta a nyomozókat. Luke Rydert húsz évvel ezelőtt meggyilkolták, és a tettes kilétére azóta se derült fény.

Guy Howard filmes ember kitalálja, hogy egy streaming csatorna adásában dolgozza fel az ügyet. A felderítetlen gyilkosság döglött aktáját elővéve, szakértők segítségével, élő tévéműsorban akar utánajárni az igazságnak. Most 2023 van, a gyilkosság 2003-ban történt. Guy Howard volt az a tízéves kisfiú, akinek mostohaapját meggyilkolták. A dráma az egész családját tönkretette: anyja még csak hatvanéves, de máris súlyos demenciával küzd, úgy beleroppant a történtekbe. A család tehát tartozik magának az igazsággal.

De vajon a hat igazságügyi szakértő képes megoldani a rejtélyt? Két nyomozó, egy jogász, egy újságíró, egy igazságügyi elmeorvos-szakértő és egy rendőr. Öt férfi egy nő. Egy igazi szellemi szupercsapat ered a gyilkossági rejtély nyomába.

Cara Hunter legújabb regénye sokak szerint az író eddigi legjobb krimije, mely Agatha Christie klasszikusaihoz hasonlóan rafináltan adagolja a feszültséget, mégis 21. századian modern a dramaturgiája. Chatüzenetek, e-mailek, újságcikkek, videófelvételek és egyéb, a mai hétköznapi élet során használt szöveg- és videófoszlányok szakítják meg a dialógusokat és leírásokat, pont azt az érzetet keltve, ahogy manapság élünk: roncsolt szövegek, képek és roncsolt figyelem pulzálásában. 

A szerző olyan otthonosan mozog az intrika világában, mint más a sarki boltban, amikor leugrik tejért. A trükkösen felépített történet mindig rejteget újabb fordulatokat, az alaphelyzet ötlete, a streamelt nyomozás, pedig egyszerűen zseniális. 
Mire megy a bűnügy hat szakértője a kamerák előtt? Vajon sikerül élő adásban kideríteni, ki volt a gyilkos? Cara Hunter új krimije letehetetlenül izgalmas, mely végig fent tudja tartani a feszültséget.

Tasmina Perry: Az utolsó vacsora

Egy hólepte pihenőhely
Egy luxusétterem
Egy fogás, amiért érdemes meghalni


Viggo Widlund a gasztrovilág dédelgetett kedvence. Kluven nevű étterme, amely messze, a svéd vidéken található, az exkluzív konyhák minden toplistáját vezeti. Csak egyetlen út visz oda, és egyetlen asztal található a Kluvenben, amelyet tizenkét szerencsés kiválasztott ülhet körül. Lara Stone, az oknyomozó újságíró is megkaparint egy foglalást, és biztos benne, hogy emlékezetes este elébe néz. De az étlapon a gyilkosság szerepel. Viggót holtan találják, mindenki gyanúsított, aki a hólepte pihenőhelyen töltötte a hétvégét. Ki tudja bogozni Lara a hazugságok szövedékét? Megtalálja a gyilkost, mielőtt őt is megölik?

C. J. Tudor: Lányok a máglyán

Kisváros. Sötét múlt. Veszélyes jelen…
Ötszáz éve nyolc mártírt elevenen elégettek
Harminc éve két tinédzser nyomtalanul eltűnt
Két hónapja egy tiszteletes öngyilkos lett

C. J. Tudor A Krétaember című regényével már bizonyította, mennyire jól ért a hátborzongató történetek kitalálásához, nem véletlenül emlegetik őt Stephen King női verziójaként.

Lányok a máglyán című könyvében egy özvegy lelkipásztor útját követhetjük, akit akarata ellenére helyeznek egy isten háta mögötti plébániára. Az újrakezdés – főleg egy botrány után – sosem egyszerű, de ha ezt egy olyan helyen kell megtenni, mint a sussexi Chapel Croft, az még inkább embert próbáló. A nyüzsgő nagyvárosi élet után sokk a vidéki kis falu álmossága és annak kevés, de annál titokzatosabb lakója. A helyi folklór máig őrzi a pár száz évvel ezelőtt megégetett mártírok emlékét, leszármazottaik pedig nagy megbecsülésnek örvendenek.

A babonás helyiek úgy tartják, hogy aki látja az égő lányokat, azzal valami rossz fog történni – hogy ezt megakadályozzák, vesszőbabákat hagynak mindenütt. Jack pechjére ő és a lánya többször is találkoznak ezzel a jelenséggel, de a nyugodt otthon megteremtését az sem segíti, hogy valaki egy ördögűző felszerelést küld nekik postán. A nő utólag értesül arról is, hogy az előző plébános váratlanul öngyilkos lett, miután megszállottan kutatni kezdett a harminc évvel ezelőtt eltűnt helyi tinilányok ügyében.

Vajon mi vagy ki áll Jack elődjének halála mögött? Ki akarja válogatott módszerekkel megfélemlíteni Jacket? Mi a magyarázat az egyre sokasodó, megmagyarázhatatlan furcsaságra? Mi van Jack múltjában, amit mindenáron szeretne elfelejteni? És ki az, aki megszállottan a nyomában jár, holttesteket hagyva maga után?


Tudor könyve mesterien ötvözi a krimi, thriller és horror elemeit, létrehozva így egy ütős, dermesztően izgalmas és feszültségekkel teli történetet, amely minden egyes oldallal jobban félelembe ejti az olvasóját.
Chapel Croft, de főleg a kápolna és a paplak környéke pontosan olyan hely, ahová az ember még rémálmaiban sem akar ellátogatni: megmagyarázhatatlanul sötét és baljós, mintha csak az Amerikai Horror Story egyik évadának Angliába helyezett helyszíne lenne. De nem csupán a megmagyarázhatatlan dolgok miatt félelmetes, hanem azoktól is, akik lakják. Titkok, elfojtott harag, rosszindulat és gonoszság feszíti a szíveket, és aki nem vigyáz, az könnyen odavész.

A kötet végére az olvasó abban sem biztos, hogy az emberi gonoszság vagy a paranormális dolgok kavarják fel jobban a gyomrát…
A könyvből sorozat készült The Burning Girls címmel, amelyet október 19-én mutattak be a Paramount+ streaming csatornán.