A 21. Század Kiadó 2024-ben is sok kultikus irodalmi címmel lepi meg az olvasókat

Új év – új könyvek. A 21. Század Kiadó az elmúlt években is sorra hozta a letehetetlen ajánlatokat. Nem lesz ez másként idén sem.

Nézzük, milyen kötetekkel indul az év:

Fred R. Bleakley: Az Auschwitz-jegyzőkönyv


A cseh Ceslav Mordowicz és a lengyel Arnost Rosin, auschwitzi foglyok megszöktek, és elmondták Nyugaton, mit láttak. 1944. június elején tett vallomásuk megerősítette az Auschwitzban elkövetett tömeges gyilkosságokról szóló korábbi, nehezen hihető tudósításokat. A két férfi beszámolt a magyar zsidók napi rekord érkezéséről. Ez nyomást gyakorolt a hónapokon át tétovázó magyar politikai vezetésre, hogy végre cselekedni próbáljon – alig néhány órával azelőtt, hogy több mint 200 000 budapesti zsidót deportáltak. Az Auschwitz-jegyzőkönyvet a nürnbergi perben bizonyítékként használták a náci vezetők ellen.

Megjelenés: 2024. február

Ann Patchet: Tom Lake


Ann Patchet könyve töprengés a fiatalkori szerelemről és a házas évek alatti szerelemről, arról, hogy hogyan éltek a szüleink, mielőtt mi megszülettünk. Reményteli és elégikus történet – azt vizsgálja, mit is jelent boldognak lenni, miközben a világ darabjaira hullik. A szerző PEN/Faulkner-díjas, egy másik regénye Pulitzer-díjra jelölt.

Megjelenés: 2024. február

Pauline Harmange: Széttört helyeken


Harmange regénye Limoges-be repíti az olvasót, ahová állítólag azok mennek, akik meg akarnak halni. Anaïs a látszólag sodródó, ambíció nélküli fiatal nő egy különös olasz nőtől bérel lakást, aki vaksága dacára nagyon is tele van életkedvvel. Anaïs ráébred, a tökéletlenségeink tesznek bennünket egyedivé – nem az a lényeg, hogy az ember begyógyítsa a sebeit, hanem hogy megtanuljon együtt élni velük. Pauline Harmange az Én például utálom a férfiakat című, nagy port felvert esszé szerzője, amelyet futótűzszerű sikere nyomán tizenhét nyelvre fordítottak le.

Megjelenés: 2024. február

Naomi Alderman: A jövő


Alderman neve ismerős a magyar olvasóknak. Az Engedetlenség az első regénye volt – az ebből készült amerikai filmet Magyarországon A rabbi meg a lánya címmel vetítették. A hatalom című, irodalmi bombaként aposztrofált disztópiájával 2016-ban robbant be a világ könyvpiacaira: több tucat nyelvre lefordították, díjak sokaságát söpörte be, regénye egyszeriben a feminista mozgalmak megkerülhetetlen hivatkozási pontjává vált. A könyvből minisorozat is készült az Amazonra. Harmadik magyarul megjelenő könyve, A jövő. Martha Einkorn egy nagy hatalmú médiamogulnak dolgozik, aki irányítása alá akarja hajtani a világot. A mogul pénzzel kitömött cégei privát időjárást üzemeltetnek, prediktív elemzéseket készítenek, álcázott fegyvereket gyártanak, miközben a csapból is folynak a technológiai próféciák. Az ő sorsához kapcsolódik Lai Zhen túlélőművész, akit mindenki ismer az internetről, és éppen egy bérgyilkos elől próbál megszökni Szingapúrban, amikor a telefonján aktiválódik egy szoftver. A manipulált jövő vajon a civilizáció pusztulásához vezet?

Megjelenés: 2024. február

Werner Herzog: Of Walking in Ice


Herzog Dereng a világ filmszerű, lázálmokat idéző remekműve után újabb kötete jelenik meg magyarul. A könyv egy napló, mely egy különös, spirituális zarándokutat rögzít: 1974. november 23. és december 14. között készült. Az előszóban Herzog elmondja, egy párizsi barátja felhívta, hogy közeli barátja, Lotte H. Eisner német filmtörténész haldoklik. Herzog elhatározta, úgy gondolta, hogy egy gyaloglás megóvja Eisnert a haláltól. Magához vett egy kabátot, egy iránytűt és egy táskát a legszükségesebb dolgokkal, és egy pár új csizmában háromhetes zarándoklatra indult Münchenből Párizsba.

Megjelenés: 2024. április

Leonard Cohen: Leprások balettje


Mielőtt Leonard Cohent elérte volna a vílághír, megjelentetett volna tizennégy stúdióalbumot, Grammy-díjakat kapott volna, és karrierje végén világkörüli turnékon vett volna részt — írói babérokról álmodozott. A Hallelujah, a Suzanne vagy a Famous Blue Raincoat szerzője először huszonévesen adta írásra a fejét, és ez a könyv a bizonyság arra, hogy művészetének varázsa már karrierje legelején is jelen volt. A leprások balettje című korai, mindmáig kiadatlan regénye egy mérgező kapcsolatot mutat be abszurd, már-már kafkai eszközökkel. Egyszer azt nyilatkozta róla, valószínűleg jobb, mint A kedvenc játék című, önéletrajzi ihletésű regénye. Az itt olvasható gyűjtemény remekbe szabott kisprózákat és egy rádiójátékot is tartalmaz. Az összes szöveg 1956 és 1961 között keletkezett, olyan témákat pendítve meg, mint a szégyenérzet és sóvárgás, vagy éppen a szexuális vágyra való méltatlanság. Cohen írásmódja egyszerre meditatív és játékos, meglepő és provokatív: betekintést enged e mesteri szerző képzeletének működésébe, alkotói folyamatába.  

Megjelenés: 2024. április

Jesmyn Ward: Most leszállunk innen


Hallgasd a holtak énekét kétszeres Nemzeti Könyvdíjjal jutalmazott és A csontok megmaradnak szerzőjének új könyve. „Most leszállunk innen a vak világba!” – kezdé a költő. Babits Mihály fordításában így hangzik az idézet Dante Pokoljából, ahonnan e regény a címét kölcsönzi. A Most leszállunk innen igazi mestermű, amely az amerikai irodalom klasszikusaként fog bevonulni a köztudatba. Egy lány története, aki rabszolgaként élt az amerikai polgárháborút megelőző években. Annist egy fehér rabszolgatartó nemzette, aki eladja délre. A hosszú menetelés során a lány édesanyjához kapcsolódó emlékeiben talál vigaszra, illetve a nagymamájáról szóló történetekben, aki harcos volt Afrikában. Annis számára e két nőalakon keresztül nyílik meg a kézzelfogható valóságon túli szellemvilág, amelyben ott van a föld és a víz, mítosz és történelem; ott vannak azok a szellemek, amelyek adnak és nevelnek, és azok, amelyek manipulálnak és elvesznek. Az alászállás története végeredményben egy újjászületés története, amely során Annis visszavívja a jogot, hogy ő kormányozza saját életét.  

Megjelenés: 2024. április

Christi Leferti: A tűz könyve


A mai Görögországban, egy ősi erdő mélyén él egy család: Irini zenész, aki olvasni és zenélni tanítja a gyerekeket; férje, Tasso, aki képeket fest az erdőről, legnagyobb múzsájáról; és Chara, a kislányuk, akinek a neve örömet jelent. Egy végzetes napon, amely örökre megváltoztatja az életüket, lángok kergetik a menekülő madarakat az égen. A futótűz, amely felemészti a család otthonát és az életet, amit eddig ismertek, feléjük száguld. A pompásan megírt, bensőséges hangvételű A tűz könyve mesteri mű a tragédia nyomán az értelem kereséséről, valamint azokról az egyetemes kötelékekről, amelyek összekapcsolják az embereket, és a földhöz kötik őket, amelyet otthonuknak neveznek.

Megjelenés: 2024. május

A Könyvhétre érkezik 

Sarah Perry,Az essexi kígyó szerzőjének új könyve, az Enlightenment.

Bridget Collins A könyvkötő és az Árulások szerzőjének új könyve, a Silence Factory, és Stacey Hallsa Familiárisok, A lelenc és a Mrs. England szerzőjének új kötete is Dickens korából.

Michael Chabonnak új könyve lát napvilágot magyarul, Final Solution címmel. 

Sue Monk Kidd A méhek titkos életének és a Vágyak könyvének szerzőjétől is új kötet érkezik, The Mermaid Chair címmel.