Aki szinte mindig jól választott- Robert De Niro

„ A tehetség a választásokban van.”- nyilatkozta egyszer. Az ő esetében ez igaz is lehet. Már csak azért is, mert a neve garancia arra – néhány kivételtől eltekintve-, hogy jó filmet láthatunk. Elég, ha csak az Aljas utcákra, a Keresztapára, a Taxisofőrre vagy éppen a Nagymenőkre gondolunk.  

Robert De Niro 1943. augusztus 17-én született New Yorkban.

Szüleit az előző század 40-es éveiben az „Aranypárosként” emlegették. Anyja ugyanis elismert festő volt, míg apja festő, szobrász és költő is. New York imádta őket, így ott volt a fél város, hogy megnézzék a két felkapott művész egybekelését. Azt is megünnepelték, mikor megszületett kisfiuk.

No persze két nagy tehetség nem mindig fér meg egymás mellett. Így volt ez Robert szüleivel is, így a mindössze két éves fiú anyjával maradt, s apja csak hétvégékre vihette magával. Akkor aztán be is vette magát a két „férfi” a moziba. Az eredmény nem is maradt el: a kisfiú beleszeretett Greta Garbóba, majd a filmezés világába.

A Taxisofőr című filmben

Hogy édesanyja el tudja őt tartani, a festészet mellett gépírónőnek állt egy drámaiskolában. Fizetsége egy részét arra áldozta, hogy Robert gyermek színészetet tanulhasson. 10 évesen el is játszotta a gyáva oroszlánt az Óz, a csodák csodája című darabban. Anyja akkorra már világosan látta, merre van fia útja.

Persze akkor azért kicsit kétségbe eshetett, mikor a 16 éves fiú közölte vele, többé nem jár középiskolába. Helyette inkább a Bronxi negyedben lógott gengszterek között, s elvállalt néhány kisebb „munkát”. Aztán kiugrott onnan is, s beiratkozott Stella Adler Művészeti Iskolájába, ahol Marlon Brando is tanult korábban. Hamarosan a Broadwayen debütált, de nem aratott nagy sikert.

Robert De Niro és Martin Scorsese, 1976

Ekkor a filmezés felé fordult, ám a hatvanas években még csak kisebb szerepekhez jutott. Aztán Martin Scorsesének megtetszett játéka, így beválogatta őt az Aljas utcák című filmjébe. Innen a Keresztapa második részében landolt, ahol a Brando alakította keresztapa fiatalkori alakját játszotta el.  A szerepért megtanulta a szicíliai olasz nyelvet, s az eredmény nem is maradt el: alakításáért jelölték Oscar- díjra.

A szakmai sikerek közben a szerelem is rátalált. Elvette Diahnne Abbott színésznőt, s hamarosan született a fiúk is. Élete egyenes vágányon haladt tovább. Dolgozott Scorsese-vel újra, s eljátszotta a Taxisofőrt. Mellette mutatkozott be a nagyközönség előtt a fiatal Jodie Foster.

Az idő telik. Szóval bármit is akarsz csinálni, csináld. Csináld most. Ne várj.

A nyolcvanas években Terry Gilliam is dolgozott vele, és persze Scorsese továbbra is jobbnál-jobb filmekben szerepeltette. Magánéletében azonban kisebb zökkenő akadt. Elvált. Ezután együtt élt Toukie Smith modellel, akitől ikrei születtek.

A kilencvenes évek elején újra gengsztert játszott, majd ismét nehéz szerepet vállalt, s eljátszotta a fiatal DiCaprio abuzív nevelőapját a vásznon. Aztán megrendezte a Bronxi mesét is, amely részben az ő gyermekkora köré épített történet.

A kilencvenes évek közepén beleszeretett Grace Hightower színésznőbe. A hölgy, amellett, hogy színészkedett, énekelt és szociológiával is foglalkozott. Ekkoriban Robert is politizált már, a demokratákat támogatta. Közben bővült családja is, még két gyermekkel.

Grace és Robert

A 2000-es évek elején átnyergelt a komédiákra. Az Apádra ütök című filmben a szigorú apát játszotta. Aztán Billy Cristallal a Csak egy kis pániban is szerepelt kétszer. Majd lassan elindult az idős, rigolyás nagyapák megformálása felé. (Meglehet nem csak a filmvásznon.) 2018-ban elvált feleségétől, azóta inkább a művészeteknek hódol. Amatőr szobrász, festő, néhány képét már adta aukciókra, jótékonysági célokra. Persze gyermekeiről és most már unokáiról sem feledkezik meg eközben.

S még a filmezést sem hanyagolja el. Scorsese-vel 2019-ben Az ír című filmen dolgozott, s most is forgat éppen.  Bár elmúlt hetven éves, még bírja az iramot. Na persze ő nem is akar lassítani. Egyszer azt nyilatkozta: „Lesz elég időd pihenni, ha meghalsz.” – Nos, úgy tűnik, ő tényleg nem a levegőbe beszél, mert szívesen és jól dolgozik, amíg csak bírja.

Ez is érdekelhet: Akinek a félmosolya a védjegye- Harrison Ford

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.