Egy gyermekkori betegségnek „köszönheti” jellegzetes mosolyát, egyik legjobb barátja elorozta a kiugrási lehetőségét, de végül sikeres lett – George Clooney

Igazi harcos alkat, pedig ránézésre senki nem mondaná meg róla. Persze abban is sokan kételkedtek, hogy valaha megnősül és tisztes családapa lesz. A nőcsábász imázst nehezen tudta levetkőzni, de sikerült neki, ami nem meglepő, hiszen a karrierjében is türelmes és kitartó volt, és annak is meglett az eredménye.

George Timothy Clooney az Oscar-díjas színész, rendező 1961. május 6-án született.

Felmenői híres-neves emberek

Édesanyja szépségkirálynő, míg édesapja neves hírbemondó volt, és egy időben a szórakoztató média kedvelt arca. Nagynénje Rosemary Clooney ismert énekes és színésznő. George sok érdekes emberrel és történettel találkozott már gyermekkorában. Apja például rendszeresen az aktuális hírekről beszélt a vacsoraasztalnál.

5 évesen nagy küzdelmet folytatott

George féloldali arcidegbénulást kapott mindössze öt évesen. Kicsi korában megküzdött azért, hogy teljes életet élhessen. Jutalmul apja egy showműsorában is szerepelhetett. Igaz, ez akkor még nem hatott rá. Inkább akart tévés újságíró lenni, mint színész.

Újságírónak tanult, majd egy dohányfarmon dolgozott inkább

El is indult a Kentucky Egyetemre, hogy kitanulja a mesterséget. Ám az, hogy állandóan apjával hasonlították össze, örökre elvette a kedvét az újságírástól. Anélkül, hogy fogalma lett volna arról, mit akar kezdeni magával, otthagyta az iskolát. Elszegődött cipőeladónak, majd egy dohányfarmra munkásnak, aztán kapott egy telefonhívást.

Unokatestvére kereste, hogy szerepelni kellene egy lovas filmben. George addigra már megunta a dohánytörést, így elment a forgatásra. A film sohasem lett bemutatva, de arra jó volt, hogy benne megérlelődjön a gondolat: színész lesz, bármi áron. Híres nagynénje sofőrjeként kezdett dolgozni, és közben remélte, rámosolyog a szerencse.

Házasságot kötött, de nagyon rosszul sikerült

Végül első kisebb szerepét 1985-ben kapta meg. Néhány felejthető sorozatban játszott, közben beleszeretett kolléganőjébe, Talia Balsamba, akit elvett feleségül, ám házasságuk annyira zűrösre sikerült, hogy két év múlva elváltak. Ekkor George kijelentette: soha az életben nem nősül meg újra. Kolléganői, Nicole Kidman és Michelle Pfeiffer nem hitt neki. Még fogadást is kötöttek, hogy mire betölti a 40-ik évét már családos ember lesz.

Brad Pitt elorozta előle a kiugrási lehetőséget

A Thelma és Louise című filmben a jóképő fiú szerepére sokan jelentkeztek. Végül ketten maradtak versenyben, George és Brad. A készítők utóbbi mellett tették le a voksukat, ami után Pitt karrierje beindult. George-nak még kicsit várnia kellett, az pedig a sors fintora, hogy Braddel később jó barátságban lettek.

Sikeresen katapultált sorozatból mozifilmbe

Majdnem 10 évig játszott C kategóriás filmekben, miután végre megkapta a Vészhelyzetben Doug Ross szerepét. A nőcsábász figurát jól tudta hozni, és a rendezők felfigyeltek rá. Dolgozott Tarantinóval, Steven Sodenberghhel és a Cohen fivérekkel. Ő lett az egyik legrosszabb Batman is, bár így is tekintélyes bevételt hozott a mozi a készítőknek.

A Vészhelyzetből négy év után kilépett, hogy teljes állásban a mozis karrierjére tudjon figyelni. Mark Wahlberggel és Ice Cube-bal játszott a Sivatagi cápák című filmben, nagy sikerrel.

Súlyosan megsérült a Sziriana forgatásán

A Sziriana című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, de komoly árat fizetett érte. A forgatáson megsérült, megütötte a gerincét. Megsérül a membrán, s az orrán folyt ki a gerincfolyadék. A film elkészítése után két műtét kellett, hogy rendbe hozzák.

Soha nem vagy annyira jó, mint mondják, viszont soha nem vagy annyira rossz sem, mint amennyire lehúznak. Ha ezt megérted, nyert ügyed van.

Rendezőként is megkapta az aranyszobrot

Emelkedni kezdett, egyre több és jobb filmes szerepet kapott. Igazi mozisztárrá nőtte ki magát. Egy idő után aztán a kamera mögé kívánkozott, és ő lett a rendezője a Ben Affleck szereplésével készült Argónak. Ezért a filmért a rendezésért járó Oscar-díjat is megkapta.

Jótékonysági munkát végez

Közben apjával is elkezdett dolgozni. 2000-ben már politikai kérdésekben is állást foglalt, például bírálta George Bush kormányzatát. Alapítványokat kezdett támogatni és alapított egyet ő maga is a Katrina hurrikán áldozatainak. A világ bajaira koncentrálva elment apjával leforgatni azt is, mit tett az amerikai kormány Darfurban…

Persze a filmezésről sem feledkezett meg. Az Ocean’s Eleven újrafeldolgozásában megkapta Fred Astaire szerepét, mint Danny Ocean. Barátjával Brad Pittel és Julia Robertsszel játszott együtt. Annyira jól, hogy már három rész készült.

A 2010-es években aztán már inkább a kamerák mögé állt. Lett egy komoly barátnője, Stacey Keibler, aki miatt kevesebbet is forgott a nyilvánosság előtt. Bár mindenki azt várta, hogy végre megállapodik, két év után szakított a hölggyel. Nem sokáig maradt egyedül.

A jótékonykodásnak köszönheti feleségét

Egy jótékonysági rendezvényen találkozott Amal Clooneyval, a libanoni-angol emberjogi ügyvédnővel, akit 2014-ben vett feleségül. Három évvel később megszülettek ikreik. Ekkor George bejelentette, hogy nem akar már színészkedni, inkább a kamerák mögé áll, mert már nem látja benne senki a nők kedvencét.

Nincs igaza, mert ő elsősorban nagyszerű színész, és csak azután az a férfi, akit a People magazin kétszer is megválasztott a világ legszexibb férfijának.…

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.