Hatvan év után is lámpalázas, kétszer szembenézett a halállal, és tudja, mi a hosszú, boldog házasság titka – Donald Sutherland

Donald Sutherland

Hat évtizede a showbusinessben van, és esze ágában sincs visszavonulni. Élete során kétszer szembenézett a halállal, nem akarja az idejét vesztegetni. Oscar-díjat sosem nyert, életműdíjat kapott. Pedig sokan szeretjük és ismerjük filmjeit. Gondoljunk csak a Kelly hőseire, Az éhezők viadalára vagy a M*A*S*H-re.

Donald Sutherland 1935. július 17-én született Kanadában.

Két és fél évesen gyermekbénulást kapott, első szava a nyak volt. A betegség ugyanis nyaki fájdalommal kezdődik, és arra a kérdésre, hogy mije fáj, ezt a testrészt tudta megnevezni. Végül felülkerekedett a betegségen, igaz, a mai napig viseli következményét, mert az egyik lába rövidebb, mint a másik.

Ha mindez nem lett volna elég, az egész negyedik osztályt is ágyban töltötte, mert ízületi gyulladást kapott. Nem is bánta annyira, hogy nem kell iskolába járni, mert osztálytársai a nagy fülei miatt Dumbónak csúfolták. De ami ennél is rosszabb, hogy a saját édesanyja se tartotta helyesnek. Mikor a kamasz Donald megkérdezte tőle, milyennek találja, csak annyi tudott mondani, hogy az arca karakteres.

Szobrász helyett színész

Gyerekkorától kezdve a szórakoztatás érdekelte. 14 évesen egy rádióban lemezlovasként kezdett dolgozni. Aztán műszaki egyetemre jelentkezett, de egy iskolai színdarabban való szereplés után felvette a dráma szakot is. Szobrásznak készült, mert erősen dolgozott benne, hogy a saját anyja sem tartotta helyesnek. Csak egy barátja unszolására mert végül egy filmes szereplőválogatásra jelentkezni. 

Jane Fonda és Sutherland

Első válgatója nagyon jól sikerült, de nem kapta meg a szerepet. A szokásoktól eltérően az író, a rendező és a producer együtt hívta fel őt, hogy elmondják neki, nagyon jó volt, de egy szomszéd srác típust kerestek a szerepre, ő pedig nem olyan. Sutherland-et ez is megerősítette abban, hogy jó úton jár, így tovább próbálkozott, míg meg nem kapta első kisebb filmszerepét egy horrorfilmben.

Két évvel később aztán A piszkos 12 című alkotással beindult a szekere, és elhalmozták ajánlatokkal.

Ezután következett a Kelly hősei című alkotás. Clint Eastwood és Telly Savalas mellett Sutherland óriásit játszik a filmben, amit az akkori Jugoszláviában forgattak. A film ma már klasszikus, de kevesen tudják, hogy a színész agyhártyagyulladást kapott, kórházba, majd a klinikai halál állapotába került. Akkori feleségét is hívták, hogy utazzon, mert nem biztos, hogy Donald életben marad. A forgatás 6 hétre leállt, a színész szerencsésen felgyógyult, és a filmforgatás folytatódott.

Bár sokan ellenezték, Fellini is őt választotta Casanovának – a 70-es években szexszimbólum lett

Mivel édesanyja sem tartotta jóképűnek, sokként érte, hogy a 70-es években szexszimbólum lett. Főleg miután leforgatta Jane Fondával a Klute című filmet, és ők egy rövid és viharos románcot kezdtek egymással. A dolog pikantériája az volt, hogy Sutherland ekkor nős volt. Persze elvált, de addigra Jane-nel szakított.

Három felség, öt gyerek

Alig múlt 24 éves mikor elvette a 18 évvel idősebb Lois Hardwick-t, a már befutott színésznőt. Donald ekkor még messze volt a hírnévtől. 5 év után vált el, amikor megismerkedett Shirley Douglasszel. A második házasságából született a szintén ismert Kiefer Sutherland és ikertestvére, Rachel. A házasságnak alig két évvel később a már említett Fondával kezdett viszony vetett véget .
Persze sokáig nem maradt egyedül, és két évvel később, 1972-ben elvette kolléganőjét, Francine Racette-t, akivel a mai napig együtt vannak. Házasságukból három gyermekük született.

Herzog

A politikai aktivista

Jane Fondával való kapcsolata nemcsak romantikus vonzódás volt. Politikai nézeteik is azonosak voltak. 1972-ben együtt csináltak egy dokumentumfilmet az államokat bejárva, amely a Vietnámi háború ellen szólalt fel. A F_ck the Army olyan erős visszhangot váltott ki, hogy a premier után egy hétre eltűnt a mozikból, de aztán a nyomás miatt visszakerült. Kevesen tudják, de Donald Az éhezők viadalát is azért vállalta, mert remélte, az alkotás politikai aktivizmusra sarkallja majd a fiatalságot. Snow elnök szerepére egyébként nem kérték fel, ő írt egy 700 szavas e-mailt a rendezőnek, miért kell őt is a franchise-ba venni. Szerinte Snow nem is gonosz a történetben, csak egy bürokrata.

Még mindig izgul

Bár hatvan éve a szórakoztatóiparban van, még mindig lámpalázas az élő felvételek előtt. Egyszer annyira dobolt a lábával, hogy majdnem eltörte a lábujját. Mikor az idyllwildi színiiskolában tartott előadást, a hallgatóknak azt is megmutatta, még mindig remeg, ha közönség előtt kell felszólalnia.

Hitelesség mindenek felett

Öt gyermekéből három színész lett. Mikor megkérdezték tőle, adott-e valami tanácsot nekik, csak annyit mondott nem, csak annyit, hogy legyenek hitelesek. Kiefer saját jogán is ismert, és Donald nagy rajongója a 24 című sorozatnak. Egy részben szerepelt is fiával. Ezen kívül a gengszterpapa című filmben játszottak együtt.

Válaszolj a hívásra!

Több, mint 50 éve van együtt harmadik feleségével. Többen megkérdezték már tőle mi a titka a sikeres házasságnak. Azt mondta olyasmi, mint amit Joanne Woodward mondott:
” A szépség és a testi vonzalom idővel alábbhagy, de egy férjnek meg kell tudnia nevettetni a feleségét minden egyes nap.” Én ezt teszem, mi sokat nevetünk együtt a nejemmel.

Persze köztük is akadnak gondok. Előfordul, hogy Donald egy szerepre készülve benne ragad abban nyaralás alatt is. Mikor a Lánglovagok című filmre készült, ahol egy piromániást játszott, az egész nyaralás alatt egy piromániással volt együtt a család. Az biztos, hogy nem az volt a legjobb és legbiztonságosabb nyaralásuk.

A hosszú házasság titka lehet az is, hogy egy vele készített interjú alatt is felveszi a telefont a nejének. Szerinte ugyanis fontos, hogy ha a neje hívja az embert, vegye fel a telefont neki, akkor is, ha csak annyit mond, most nem érek rá, majd visszahívlak. Ez a mentalitás is hűen tükrözi, hogy pont olyan ember, mint amilyennek látszik.