Aki szakított a gyengébb nem mítoszával – Jane Fonda

Világhírű apa jutott neki, de gyermekkora koránt sem volt mesés. Mindössze 12 éves volt, mikor édesanyja öngyilkos lett és ő apjához került, aki távolságtartó volt vele és testvérével. A színészi pályán azért indult el, hogy valamiben jónak találja végre. Sikerült neki, annyira, hogy le is körözte édesapját, s nevéhez filmeket, politikai aktivizmust és az aerobic megteremtését is kötjük.

Lady Jane Seymour Fonda 1937. december 21-én született Amerikában.

Őt és testvérét apja elhagyta, aztán másik családot alapított. Anyjuk ezt nem bírta feldolgozni, többszörös pszichiátriai kezelés sem tudott segíteni rajta, aztán felvágta a saját torkát. Jane nem sokkal ezután étkezési zavarral – bulimiával – kezdett küzdeni. Büntette magát, mert aznap, mikor édesanyja megölte magát, sem ő, sem testvére nem mentek anyjuk elé, hogy üdvözöljék, s ezt nem tudta magának megbocsátani.

Ez is érdekelhet: Aki pocsék színésznőnek vallja magát – Brigitte Bardot

Édesapjához került, aki szinte észre se vette. Próbálkozott sok mindennel, többek közt a modellkedéssel is. Tizenévesen már a Vogue címlapján is szerepelt kétszer, de mivel ez nem hatotta meg Henry Fondát, Jane úgy döntött a nyomdokaiba lép, hogy végre felfigyeljen rá. A dolog bejött, egy színpadon szerepeltek, s a távolságtartó, rideg ember büszke volt lányára.

Ennek ellenére, Jane Franciaországba költözött úgy, hogy nem beszélte túl jól a nyelvet, de ez őt egy cseppet sem zavarta. Egy kis időbe beletelt, de aztán rátalált az útjára. Na meg Roger Vadim rendezőre, aki beleszeretett és elvette feleségül.
A veterán rendező által aztán szerephez jutott. Elsőként szexi vadmacskát faragott belőle, amit nem sokkal később Jane egy prostituált szerepére cserélt egy thrillerben, a Klute-ban, amiért meg is kapta az Oscar díjat.
Pár év és közös kislányuk megszületése után szétváltak útjaik.

Jane visszaköltözött Amerikába, találkozott egy politikussal Tom Haydennel, akihez hozzáment és szült neki egy fiút.

Nem hivatalosan örökbe fogadtak egy afrikai kislányt is. Ekkoriban már a Vietnami háború és a rasszizmus ellen is felszólalt Jane. A nők jogaiért is küzdött, mégis a legismertebb tevékenysége – amivel kiérdemelte a Hanoi Jane becenevet – az volt, amikor Hanoiba ment a dél Vietnami katonákhoz, hogy a háború ellen agitáljon, de a dolog félresikerült, s végül egy olyan fotó készült, ahol a vietnami katonák körében ül, egy légvédelmi fegyver mellett, amelyet az amerikai katonák ellen használtak.  

Három évtizedet kellett várni arra, hogy bocsánatot kérjen a Vietnámban harcolt amerikai katonáktól ezért. Persze színészi játékával lekenyerezte őket, mert 1978-ban még egy Oscar díjat bezsebelt a Hazatérés című filmben nyújtott alakításáért, amit imádott a szakma és a közönség.

A 80-as évek elején egy barátnője által talált rá az új őrületre, az aerobicra. A testedzés fontosságára és a helyes táplálkozásra szerette volna felhívni az emberek figyelmét.
1981-ben nyitotta meg első fitnesz klubját, majd jöttek a máig legnépszerűbb aerobic videói. Jane őrült tempót diktált, a negyvenes évei vége felé infarktust is kapott a kemény edzések miatt, ami után másféle aerobic videókat kezdett készíteni, amiben már hangsúlyozza, hogyha fájnak az izmok, szúr a mellkas, akkor igenis abba lehet és kell is hagyni a gyakorlatokat.

Ez is érdekelhet: Aki ismeri a fiatalság forrását – Sophia Loren

1990-ben elvált második férjétől is, és a következő évben hozzáment Ted Turnerhez a CNN alapítójához. Visszavonult a filmezéstől, a században készített utolsó filmjében édesapjáról emlékezett meg Katharine Hepburnnel együtt egy dokumentumfilmben.

Igazgatta fitnesz stúdiót, élte az életét. Aztán a millenniumot követően elvált harmadik férjétől is, s 2005-ben – 15 év után – visszatért a filmezéshez.

Soha sem késő - sosem késő újrakezdeni, és soha nincs késő boldognak lenni.

Az Anyád napja című filmben Jennifer Lopez anyósát játszotta – amiről azt mondta, karrierje során ez volt az egyetlen stratégiai lépése. Azért történt, hogy lejátssza fiatal kolléganőjét a vásznon, és őt újra felfedezzék.

A terve bejött és azóta dolgozik.

Folyamatosan játszik egy tv sorozatban, közben olyan mozifilmekben is láthatjuk, amelyekben Robert Redforddal, vagy éppen Dian Keatonnal szerepel együtt. Persze a politikai törekvéseit sem feledte el, tavaly a klímaváltozás miatti vakság ellen protestált a Fehér Ház előtt többekkel, amiért le is tartóztatták, de ez nem zavarja.

Ma is forgat és dolgozik a nő, aki azt mondja még nem fáradt el, még sok dolga van, és esze ágában sincs nyugdíjba vonulni!

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.