Sose fordulj a családod ellen – A keresztapából idézünk

Minden idők legnézettebb és legsikeresebb filmje lett. Francis Ford Coppola jól választott, mikor Mario Puzo regényét megfilmesítette. Az idős Don szerepére kitűnőnek bizonyult Marlon Brando.

Michael Corleone szerepére pedig az akkor még szinte ismeretlen Al Pacino.

Robert de Niro szicíliai gyökereinek köszönhetően hitelesen formálta meg az ifjú Keresztapát. Igaz, ír származású anyja nagyobb hatással volt rá, mint olasz apja. Mégis, a film kedvéért megtanult olaszul. S meg kell hagyni, bár nem szerepeltek egy jelenetben sem együtt, Al Pacino és Robert de Niro közös filmjei között A keresztapa a legkiemelkedőbb.

Nem az a trükk, hogy megkapjuk, amit akarunk. Hanem az, hogy utána is akarjuk.

Egyébként Coppola húga játszotta a Corleone fivérek húgát, akinek esküvőjével kezdődik a film. A harmadik részben pedig Al Pacino lányaként a rendező saját gyermeke tündököl. De mi az, amiért a majdnem 50 éve készített film, még mindig népszerű – kérdezhetnénk.

Talán az, hogy bár egy maffiacsalád történetét ismerjük meg, mégis, egyes értékek és nézetek még ma is megállják a helyüket bárki számára.

„Az árulót mindig a „barátaid” között keresd. Csakis az irigy emberek támadnak hátba, mert nincs meg bennük az erő, az akarat és a kitartás, ami eredményt hozhatna az életükbe. Ezáltal a másokkal való elfoglaltságuk tükrözi semmittevésüket és gonoszságukat. A sors majd elintézi őket! Mindig is könnyebb volt azt az embert bírálni, aki tud, mint leszólni a semmirekellőt.”

„Minden embernek csak egy sorsa van.”

 A világon a legnagyobb kincs a gyermek. Minden vagyonnál, hatalomnál többet ér.

„Nem mondhatsz gyakran nemet azoknak, akiket szeretsz. Ez a titok. És ha mégis megteszed, annak úgy kell hangoznia, mintha igent mondanál. Vagy el kell érned, hogy ők maguk mondják ki a nemet.”

„Ne bízz azokban, akik elárulják neked mások titkait.”

„A magabiztosság néma. A bizonytalanság hangos.”

„Elég időt töltesz a családdal? Mert aki nem tölt elég időt a családjával az nem is igazi férfi.”

„Pénz és barátság, akár olaj és víz. Nem jár együtt.”

Tudod mi a legszomorúbb az árulásban? Hogy sosem az ellenségeid árulnak el.

„A nagy emberek nem születnek nagynak, de azzá lesznek.”

„Úgy látszik a mai világban az adósság eltörlése nagyobb hatalom a megbocsátásnál.”

EZ IS ÉRDEKELHET: