Tudod, mit tesz az agyaddal, ha örömet szerzel magadnak?

Tévhitek régóta keringenek a maszturbációról. Az öregek gyakran riogatták a fiatalokat azzal, hogy megvakulnak, elfogy a spermájuk, merevedési zavaruk lesz vagy nem tudnak majd normális kapcsolatot létesíteni – de szerencsére ezek csak rossz mítoszok, a valósághoz semmi közük.

A maszturbáció egyáltalán nem tesz rosszat sem a testnek, sem a léleknek. Ellenkezőleg. Nagyszerű módja annak, hogy mindenki megismerje a saját testét, és képessé váljon a saját örömeinek birtoklására.

És nem csak, hogy nincs káros fizikai hatása, a szakértők szerint a maszturbáció erőteljes változásokat indít el az agyban.

Például:

A maszturbáció javítja a hangulatot

Amikor önkielégítést végzünk, az agy elárasztja a testet dopaminnal, amely olyan vegyi anyag, ami lehetővé teszi számunkra, hogy örömet, elégedettséget és boldogságot érezzünk. A dopamin hiánya hozzájárul az energiaszegénységhez, a rossz hangulathoz és az általános motivációhiányhoz.

A stressz és a szorongás természetes ellenszere

Amikor izgatottak vagyunk, agyunk elülső kéregének egyes részei kevésbé aktívak, így csökken a félelem és a szorongás érzése, ami ellazulásra ösztönöz .

Eközben a hipotalamusz oxitocint szabadít fel, egy jó közérzetet teremtő hormont, ami elősegíti a szexuális izgalmat. A kutatások azt mutatják, hogy az oxitocin valójában védőpufferként működik a kortizollal – a stresszhormonnal – szemben, mivel csökkenti a kortizolszintet és enyhíti a stresszt.

Ez a természet egyik legjobb fájdalomcsillapítója

Az agy önkielégítés közben endorfinokat is felszabadít, amik növelik az energiát, csökkentik a fájdalmat, és még jobban stimulálják jutalmazási központjainkat.

Az endorfinok fontos szerepet játszanak a fájdalomcsillapításban, olyanok, mint a szervezet természetes opioidjai. A maszturbáció például enyhítheti a fejfájást és a menstruációs görcsöket, és ellazíthatja az izmokat. 

A maszturbáció segíthet elaludni

Az orgazmus után az agyunk jelzi a testünknek, hogy lazuljon el, és lépjen be a „pihenés és emésztés” fázisba. Könnyűnek érezzük magunkat, és gyakran jobban tudunk aludni.

Összefügg az önbizalommal

Az önkielégítés erősítheti testképünket és önbizalmunkat. Egy 2015-ös tanulmány kimutatta, hogy a gyakrabban önkielégítő nők magasabb önbecsülésről (valamint lényegesen több orgazmusról) számoltak be.

forrás

nyitókép: Image by svstudioart on Freepik

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.