Aki helyett a férje egy férfit választott – Constance Wilde története

Szöges ellentéte volt híres férjének, de alakja akkor is méltatlanul van elfeledve. Újságíróként, nőjogi aktivistaként, fordítóként és íróként ismerni kellene nevét. Constance és Oscar Wilde története szólhatna két intellektuális ember életre szóló szövetségről, de hű csak az asszony volt urához. Na persze ő volt annak legnagyobb rajongója, és ezen az sem változtatott, hogy Wilde két évig ült szodómia miatt börtönben. Constance továbbra is szerette, dolgozott is vele, mi több, a büntetés letöltése után is támogatta hőn szeretett férjét anyagilag. 

Na de ki volt ő? Egy naiv, szerelmes asszony vagy annál azért több?

Constance Lloyd 1858. január 2-án született Londonban. Apja ismert ügyvéd volt, anyja egy mentálisan instabil, hatalmaskodó nő, aki érzelmileg és fizikailag is bántalmazta lányát. Constance 16 éves volt mikor apja elhunyt, és egyetlen testvére Ottó egyetemre ment. Onnantól kezdve még brutálisabb körülmények közt élt anyjával, állandó félelemben

Ebből a miliőből az szabadította ki, amikor hozzáférhetett tekintélyes örökségéhez. Constance elköltözött anyjától és új, szabad életet kezdett élni. Nem telt sok időbe, és összebarátkozott néhány idősebb nővel. Köztük volt az a Mrs. Sandhurts is, aki a szüfrazsett mozgalom egyik jeles élharcosaként vált ismertté. 

Constance is nőjogi aktivista lett. Mellette tagja lett a Reform Öltözködési Társaságnak is, akik a kor testnyomorító divatja ellen szólaltak fel. Rendszeresen publikált ír és angol lapokban, közben fordításokat is vállalt. Jól érezte magát független nőként, és bár akadt pár kérője, mindet kikosarazta. 

Aztán 1881-ben találkozott az éppen akkor köztudatba robbanó Oscar Wilde-dal. Találkozásuk nem volt szerelem első látásra. Constance introvertált volt, nem szerette a nagy felhajtást maga körül, miközben a dandy író igyekezett öltözködésével, viselkedésével a figyelem középpontjában lenni. Ráadásul ekkoriban még javában szerelmes volt Florance Balcome-be, aki helyette Bram Stokert választotta.

Más nők is jobban érdekelték, bár Constance modern öltözködési stílusa (az akkoriban formabontónak számító térdig érő szoknya, nadrág) és a nő szépsége azért felkeltette figyelmét. Imponált neki az is, hogy Constance publikál, rendkívül művelt, és neki is domináns az anyja.

Azért annyira nem hozta tűzbe a lány, hogy ne menjen el Amerikában felolvasó körútra. Onnan visszatérve azonban újra találkozott Constance-szal, és akkor már egymásba szerettek.

1884. május 29-én összeházasodtak.  

A következő két évben két fiuk született, szerelmesek és boldogok voltak, akik a fent említett Reform Öltözködési Társaságban is tevékenykedtek. Az ez időtájban írt A boldog herceg és egyéb mesék című mesekönyv szerkesztésében az asszony is segédkezett, miközben megírta a saját mesekönyvét is Egyszer volt címmel. 

Oscar, Constance és első fiuk Cyril

A második fiúk, Vyvyan születése után aztán minden megváltozott. Constance rejtélyes betegséggel küzdött, emiatt a pár eltávolodott egymástól, intim kapcsolatuk teljesen meg is szűnt.

Ekkor került a képbe Bosie, egy 21 éves író, aki rajongott Oscarért. S bár előtte is volt már Wilde-nak egy homoszexuális kapcsolata, a Bosie-val létesített kapcsolatából szerelem lett, amit Constance is észrevett. 

1894-ben aztán Wilde üzenetet kapott Bosie apjától, aki megvádolta szodómiával, és ő meggondolatlanul beperelte rágalmazásért. Nem volt jó ötlet, mert Oscart végül két évre elítélték, ezzel pedig tönkretette családját is. 

Bár minden oka meg lett volna rá, Constance nem haragudott rá, továbbra is szerette.

Sajnálta, hogy Oscar ragyogó tehetségének Anglia nem ad többé hitelt. Igyekezett nimbuszát fenntartani, megszerkesztette Wilde aforizmagyűjteményét. Aztán barátai unszolására és mert fiának el kellett hagyni az egyetemet apja rossz hírneve miatt, Constance és fiai Hollandra változtatták a nevüket, és vonakodva, de külföldre költöztek. 

Constance Olaszországban telepedett le, fordításokat vállalt és olaszul is megtanult a francia, a holland és a német nyelv után. Férjét – miután az kijött a börtönből – élete végéig támogatta havi 150 fonttal, és elutasította annak válási kérelmét. 

Ha nem maradsz sokáig távol, itt foglak várni egész életemben.

Egészsége egyre csak romlott, krónikus fejfájás és kimerültség gyötörte, és egy idő után már lábra sem tudott állni.

Két orvos próbálta gyógyítani, az egyik idegi alapon, a másik nőgyógyászati úton. Bár nem volt valószínűleg semmilyen nemi baja, – egyes források ugyan szifiliszt említenek, de erre nincs bizonyíték-, a nőgyógyász az akkor népszerű fibróma műtétet végezte el rajta, kétszer.

Akkoriban úgy vélték számos betegség nőgyógyászati úton is gyógyítható. Constance minden lehetőséget megragadott, hogy a gyógyulás útjára lépjen, így mikor az első műtét után nem javult állapota, egy második beavatkozásba is beleegyezett. 

Ez azonban végzetesnek bizonyult számára. Constance, mindössze 40 évesen, a műtőasztalon elhunyt. 

Örökösei kérésére leveleiből, orvosi feljegyzésekből felállították diagnózisát, amiből kiderül, hogy az akkor még kevésbé ismert szklerózis multiplexben szenvedhetett. S bár a betegségre ma sincs gyógymód, ha jól kezelik valószínűleg tovább élhetett volna a nő, akiről eddig csak annyit tudtunk, ő volt Oscar Wilde felesége.

EZ IS ÉRDEKELHET:

2 hozzászólás
  1. Érdekes,nagyon tetszett és persze szomorú történet is egyben. A festményen is ő szerepel?

  2. Igen,utánanéztem…gyönyörű nő volt.Nagy valószínűséggel betegsége lelki eredetű volt hisz minden oka megvolt a bánatra,a csalódásra.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.