Az ezerarcú férfi – David Bowie

Mindig meglepett, hogy az emberek komolyan veszik, amit mondok. Én még azt sem veszem komolyan, ki vagyok.” – vallotta magáról. Ha belegondolunk, ez tőle nem is meglepő. Majd minden albumához más zenei stílust és külsőt választott. Nem csupán egy zenész volt, hanem egy igazi átváltozóművész, aki bármihez nyúlt, abban újra fel- és megtalálta önmagát.

David Robert Jones 1947. január 8-án született Brixtonban, Londonban.

15 éves volt, mikor egy verekedésben megsérült bal szeme, emiatt úgy tűnt a két szemszíne nem egyforma. Gyengébben is látott vele, de ez nem zavarta. Sőt. Egy idő után már ez is hozzájárult ahhoz, hogy kaméleon mivoltát tudatosítsa magában. Merthogy kezdetben csak szaxofonozott egy zenekarban, amit aztán lecserélt a mikrofonra.

Zenekarról zenekarra vándorolt, amelyekben Davy Jones néven állt a színpadra. Aztán a Jones nevet elhagyta egy rivális banda, a Monkeys zenészének azonos neve miatt, s Bowie lett, a bowie kés után, amely Jim Bowie által lett híres. Talán volt is benne némi önirónia, hiszen a kés is egy verekedés miatt lett ismert az emberek körében. Valószínűleg David is úgy gondolta előadóművészi tehetségét az eltérő szemszínétől datálhatja.

Akárhogy is, elindult a siker útján. Főleg azután, hogy megnézte a 2001: Űrodüsszeia című filmet, amelyhez megírta első sikeres dalát. A BBC is használta zenéjét az Apollo 11 Holdra szállásához.
Bowie ekkor még csak huszonéves volt, de már ismerte egész Anglia.

Ez is érdekelhet: Akik papír nélkül is összetartoztak – Freddy Mercury és Mary Austin

Iggy Pop és Bowie

Sok is lett neki a jóból, s az alapvetően félénk, visszahúzódó fiú elvonult Skóciába, egy Buddhista kolostorba. Meg kellett találnia önmagát, s ez gyorsan meg is történt. Külsőt váltott, Ziggy Stardusttá, az űrbéli alteregójává vált. Közben összebarátkozott Iggy Poppal és John Lennonnal, s hamarosan Amerikában is ismertté vált, Johnnal megírt és elénekelt közös dalával.

A szerelem is megtalálta és megházasodott. Született egy fia, becenevén Zowie, aki Duncan Jones néven filmrendező most. Aztán a hetvenes években csatlakozott a virágforradalomhoz, s megismerte a drogokat. A kokain évekig volt társa a mindennapokban.

Duncan és David

1976 körül aztán elköltözött Nyugat-Berlinbe. Két évig élt Iggyvel együtt. Barátjának két albumot is írt, s a németek gondolkodásmódját is sikerült egy kicsit megváltoztatnia. Azt mondják, neki is köszönhető, hogy lerombolták a berlini falat.

Ekkoriban kapta élete első filmszerepét Az ember, aki Földre pottyant című filmben, s elindult a színészi pályán is. Az Elefántember Broadway változatában is játszott, sikerrel. Majd rávette Marlene Dietrichtet is, hogy játsszon vele még egy filmben, ez lett a Dzsigoló.
Mire visszatért Angliába, már nem érdekelte, hogy androgén külseje miatt melegnek titulálták. Elvált feleségétől, s élte a világát.

A Fantasztikus Labirintusban Jennifer Connely oldalán

Elkészítette következő albumát, s megalkotta ezzel a glam rock műfajt. A Let’s Dance című száma is ekkoriban látott napvilágot. Majd jött a Queennel közös Under Pressure című nagysikerű dala, amelyet minden korosztály ismer. Újabb filmszerepek is megtalálták, így a Fantasztikus Labirintusban a tini Jenniffer Connely játszhatott vele.

Imannal

Scorsese is ráosztotta Pontius Pilátus szerepét a Jézus utolsó megkísértése című filmjében. Aztán 1990-ben infarktust kapott, amely óvatosabb életvitelre ösztönözte. Elvonókúrára ment, majd találkozott a szupermodell Imannal, akibe rögtön beleszeretett. Két év múlva összeházasodtak, s született egy lányuk.

Ekkoriban már azt vallotta:

Ezt is tette, hiszen túl az ötvenen is zenélt tovább, s kooperált más zenészekkel. Gyakran felkarolta a tehetségeket. 2004-ben kapta meg életművéért a Grammy díjat. 2008-ban – sokak meglepetésére – a színésznő Scarlett Johansonnal vett fel egy albumot. Majd visszavonult, s 2016-ban megdöbbenve vette tudomásul a világ, hogy 18 hónapig tartó küzdelem után rákban elhunyt, mindössze két nappal születésnapja után.

Ekkor jelent meg utolsó albuma, a Blackstar. Az egyik dal klipje, a Lazarus egy kórházi szobában játszódik, ahol az ágyban fekvő Bowie énekel. Így köszönt el rajongóitól az, aki nélkül nem lenne punk és glam rock sem.