Akik papír nélkül is összetartoztak- Freddie Mercury és Mary Austin

1973 karácsonyán Mary Austin egy óriási ajándékdobozt kapott.
– Ez a tiéd – mondta neki Freddie. – Bontsd csak ki!
A lány letépte a csomagolást, felnyitotta a dobozt, amiben egy kisebb hevert. Abban még egy és még egy, majd még egy, míg végül egy egészen apróban egy jade köves gyűrűt talált.

– Melyik kezemre vegyem fel? – kérdezte. – A balra – mondta neki Freddie, és közben letérdelt. – Hozzám jössz feleségül?

A lány annyira megdöbbent, hogy alig tudott megszólalni, végül elsuttogott egy igent.

Lehet-e ennél jobban ölelni?

A Queen énekese és Mary Austin sosem jutott el az esküvőig. Ennek ellenére együtt maradtak huszonkét évig, jóban-rosszban, egészségben-betegségben. Egy 1985-ös interjúban Freddie azt nyilatkozta: „Mary nekem olyan mint a törvényes hitvesem.” – Ami nem is csoda, hiszen kapcsolatuk még akkor kezdődött, amikor a 24 éves Freddie épp, hogy csak befejezte művészeti tanulmányait, és a 19 éves Mary egy Biba nevű ruházati boltban dolgozott.

A fiatalok rögtön egy hullámhosszra kerültek, és néhány hónap után összeköltöztek. Szegények voltak, de szívükben nagy álmokat dédelgettek. Különösképpen Freddie, aki a megismerkedésüket követő évben belépett egy zenekarba énekesnek. Hamarosan kiderült, hogy született rocksztár, és attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdett a Queen-ben énekelni, úgy is viselkedett a színpadon.

A „civilben” visszahúzódó, szerény és csendes srác egy pillanat alatt elvarázsolta a legkisebb kocsma közönségét is.

Mary számára nem is volt kérdés, hogyha Freddie-n múlik, akkor bizony a Queen sikeres lesz. Persze azért néhány évnek el kellett telnie, hogy a babérokat a banda learassa. 1973-ban aztán berobbantak a köztudatba. Igaz, inkább a tengerentúlon figyeltek fel rájuk először.

El is indultak Amerikába turnézni, ahonnan év végén tértek vissza Angliába; ekkor döntött úgy Freddie, hogy megkéri Mary kezét. Bár a lánykérés megtörtént és kapcsolatuk kiegyensúlyozott vonalon haladt tovább, az esküvő évekig nem került szóba. Mary végül úgy döntött, megkérdezi Freddie-t; itt van-e már az ideje, hogy menyasszonyi ruhát nézzen magának? Az akkor már világhírű sztár határozottan nemet mondott. Aztán pár nappal később Mary elé állt és közölte:
Biszexuális vagyok.

– Nem Freddie, szerintem nem biszexuális, hanem homoszexuális vagy – válaszolt neki a lány.

Onnantól kezdve útjaik szétváltak. Szétköltöztek, kapcsolatuk barátsággá szelídült. Egyiküknek sem volt ereje és főként oka arra, hogy elvágjanak minden szálat, ami egymáshoz kötötte őket. Persze mindketten igyekeztek másokkal kialakítani párkapcsolatot, amiben Mary több sikerrel járt – igaz két komoly kapcsolatából csak egyből lett házasság, ami öt évvel később válással végződött.

Mary és Freddie arcáról mindent le tudunk olvasni

„Szakításuk” után Mary egy szobrásztól szült kisfiút, akinek a keresztapja Freddie lett. Sosem tudtak elszakadni egymástól teljesen; például angliai otthonaik egymással szemben álltak, ráadásul Mary egy idő után Mercury menedzsmentjében is dolgozott. A Queen frontembere egy interjúban azt is elmondta vele kapcsolatban: „A barátaim meg szokták tőlem kérdezni, hogy miért nem helyettesítheti senki Maryt. Egész egyszerűen nem lehet. Nekem egyedül őrá van szükségem, nem akarok senki mást…”

Éppen ezért, mikor végre Freddie-nek kapcsolata lett, azt Maryvel beszélte meg. A nő volt az egyetlen, aki ismerte minden rezdülését és szívének kívánságát. Neki mondta el azt is először, hogy HIV pozitív lett. Mary a kezelés alatt is végig vele maradt, pedig második gyermekével volt már várandós.

Freddie halálos ágyánál is ott volt. Aztán eltávozott az, aki megmutatta neki, milyen a feltétel nélküli, végtelen szeretet. Az énekes a végrendeletében Maryre hagyta óriási villáját, 22 millió eurós vagyonát, valamint minden később bevételt generáló dalából befolyó összegnek a felét. Rábízta a hamvait is, azzal a kikötéssel, hogy ismeretlen helyre szórja szét, hogy a rajongók ne tudják nyugalmát megzavarni.

Mary nem is árulta el senkinek, hogy hova szórta a legenda hamvait, de annyit azért mondott: Freddie ott végre békére lelt.

Queen live @Marquee Club, Londra – 1973 /Fotó: Mick Rock – Flickr/

Maryt sokan vádolják és bántják azért, mert a rocksztár halála után beköltözött a rá hagyott villába és ma is ott él. Ráadásul a nemrég bemutatott Queen-ről szóló filmért is megkapta a részét. A mai napig sok ezer rajongó keresi fel a villát, ahol Freddie élt. Vajon hányan értik közülük, amit egyszer nyilatkozott Mary: „Amikor Freddie meghalt, úgy éreztem, tényleg házasok voltunk. Hiszen együtt voltunk jóban-rosszban, egészségben-betegségben. Soha nem engedtem el őt, csak amikor meghalt – de akkor is nehéz volt. „