Döglött patkányt ajándékozott színésztársainak, annyira szerepben maradt – a maximalista kaméleon- Jared Leto

Zenész, színész, marketingzseni és majdnem festő. Sok minden érdekli, nem bír sokáig tétlenül ülni egy helyben. Megállapodni eddig nem sikerült neki, de persze nagyon sok nőt meghódított már.

Az 1971. december 26-án született Jared Leto igazi maximalista alkat, legyen szó a karrierjéről vagy a magánéletéről.

Édesanyja még tini volt, mikor megszülte őt. Jared még járni se tudott, mikor apja elhagyta őt és testvérét, és pár évvel később öngyilkos is lett. Anyja visszaköltözött szüleihez. Mivel a nagypapa hivatásos katonaként szolgált, a Leto gyerekek sok államban éltek. Sokszor voltak újak az iskolában, így megtanulták önmagukat újra és újra felépíteni.

Jared gyermekkori hősei David Bowie és Andy Warhol volt. Nagyon hamar rájött, hogy ő is sokszínű személyiség, akárcsak példaképei, így hozzá is valamilyen művészeti foglalkozás illene a legjobban. Ezt a hitet erősítették benne anyja és nevelőapja festő és szobrász barátai is.

A pénz nem vetette fel őket, így Jared 12 évesen elszegődött mosogatófiúnak. Ekkor kezdett ismerkedni a zenével, először zongorázni tanult, amit később gitárra cserélt.

Drogproblémái voltak

16 évesen füvet kezdett árulni, ami sokkal jövedelmezőbb volt, mint mosogatni. A dolog bökkenője az volt, hogy ő maga is droghasználó lett. El is kapták, de nagyapja összeköttetései megmentették a javítóintézettől. 19 évesen beiratkozott egy művészeti egyetemre, mert rájött, alkotni akar. Ám végül a drámakurzuson jobban elemében érezte magát, így a festészet helyett a színészetet választotta hivatásának.

Első komolyabb szerepét egy sorozatban kapta, majd két évvel később már egy korán elhunyt olimpiai futót formált meg. A következő évben testvérével és annak egy barátjával megalapította a Thirty Second of Mars nevű együttest. Míg dalokat írt és zenélt, arra is volt ideje, hogy elvállaljon egy kisebb szerepet a ma már kultikus Harcosok klubjában Edward Norton és Brad Pitt mellett.

Bármire képes azért, hogy hiteles legyen játéka

A Rekviem egy álomért című filmhez átalakult, ledobott magáról jó néhány kilót, és az utcán élt pár hétig a drogosok közt, hogy minél élethűbben tudja megformálni az általa játszott karaktert. 2007-ben eljátszotta John Lennon gyilkosát is, amiért viszont jó pár kilót híznia kellett.

Utána hat évig nem lehetett látni a filmvásznon, helyette zenei karrierjére koncentrált. Csak 2013-ban a Mielőtt meghaltam című alkotásban jelent meg újra, ahol egy transzvesztitát alakított. A szerepért ismét nagyon lefogyott, hónapokig csak uborkán élt, és folyton magas sarkú cipőben járt. Annyira meggyőzőre sikerült játéka, hogy megkapta érte az Oscar-díjat.

A szuperhősök közé is feliratkozott, és a The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag című filmben – ő játszotta Jokert. Ám ott elvetette a sulykot, túl élethűre sikerült alakítása, így néhány jelenetet ki is vágtak a filmből. A forgatáson is voltak vele gondok. Egész végig benne maradt a szerepben. Nem is állt szóba senkivel, Margot Robbie-nak és Will Smith-nek még döglött patkányt is küldött. 

Mikor kiderült, hogy Joaquin Phoenix kapja meg az önálló Joker film főszerepét, égtelen patáliát csapott. A szerepért minden követ megmozgatott, hiába. Így inkább a zenével foglalkozott, hogy kicsit erőre kapjon.

A zenekarával bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is, a legtöbb élő showt bemutató koncertturnéjukkal.

Szeresd akit akarsz. Élj, ahogy szeretnél. És soha ne engedd meg senkinek, hogy megállítson álmod valóra váltása közben.

Mindenért kiáll, amit fontosnak tart

Vegetáriánus, és állatvédő. Mikor arról kérdezik, hogy lehet ilyen fiatalos azt, mondja azért, mert nem eszik állati eredetű ételt, és rengeteget van a szabadban, mivel kedvenc időtöltése a sziklamászás. Évek óta a WWF nagykövete.

A környezetvédelem is fontos számára. A Haitit érintő földrengés után egy fotóalbumot adott ki, hogy a bevételből támogassa az embereket. Barack Obamát is támogatta a választásokon. Jared a 40 év alattiakat igyekezett bevonni a választási kampányba azzal, hogy megszólította őket zenéjével és kiállásával.

Lelkes LMBTQ támogató, és támogatja az azonos neműek házasságát is, mióta eljátszotta Matthew McConaughy mellett a transzvesztitát.

Miután elhagyta a drogokat a mindfullness felé fordult

Rendszeresen meditál, hogy egyensúlyban maradjon pörgős élete közepette is. 2020-ban elvonult egy 12 napos elcsendesülésre, ami után meglepetés érte. Mikor kijött onnan, úgy tűnt számára, eljött a világvége. Csak mikor hazaért derült ki számára, hogy kitört a pandémia.

Csak egyetlen nő mondhatja el magáról, Jared menyasszonya volt

Cameron Diazzal négy évig járt együtt, még el is jegyezték egymást. Aztán a nők körében egyre népszerűbb Jared végül mégsem akart megállapodni. Útjaik elváltak, de persze sokáig nem maradt egyedül, sok híres színésznő és modell fejét elcsavarta. Többek közt Scarlett Johansonét is, akivel egyes források szerint máig jóban van.

Az utóbbi 8 évben egy orosz modellel van együtt, amolyan se veled, se nélküled kapcsolatban.

Nem használja hírnevét ahhoz, hogy előnyhöz jusson

Bár sokkal többen ismerik filmekből, a zene az igazi önkifejezési formája. S bár már befutott színész volt, nem használta fel hírnevét ahhoz, hogy a zenekarát reklámozza. Amikor rendez álnevet használ.

Egyébként a zenekara majdnem minden videoklipjét ő rendezte, s mellette dokumentumfilmet is rendezett már.

Fanatikus rajongói (is) vannak

Egyik rajongója betörte az orrát nagy igyekezetében, mikor felmászott hozzá többedmagával az egyik koncertjükön. Jared így is végigcsinálta a műsort, sőt, azt mondta a végén, hogy az volt élete legjobb koncertje.

Egy másik rajongója a saját levágott fülét küldte el neki ajándékba. Ez azért, még Jared-t is meglepte. Azon is csak nevet, mikor Jézushoz hasonlítják külseje miatt, akkor is, ha karácsony másnapján született.

2021-ben kezdett újra forgatni. A Ridley Scott által rendezett Gucci házban nyújtott szerepében fel sem lehet ismerni. A Justice Leage-ben újra megkapta Joker szerepét is, és egy Apple tv-sorozatban is játszott. Azt mondta egyszer: „Az élet nem arról szól, hogy hogyan élj, és hogyan halj meg. Arról szól, hogy legyen, amiért élsz és amiért meghalsz.” Ő pedig, mint láthatjuk tényleg mindent megtesz, hogy e filozófia szerint éljen.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.