Híres szerelmek: Bob és Rita Marley

Létezik olyan szerelem, ami mindent kibír? Bob és Rita Marley kapcsolatából kiindulva mindenképp. Egy szerelmes asszony képes megbocsátani a megbocsáthatatlant is. Persze ehhez az sem árt, ha egy olyan vallási filozófiát vall, ahol a szerelem szabadon gyakorolható bárkivel, bármikor…

Létezik olyan vélemény is, hogy Rita kitartása Marley ismertségének szólt.

A monogám kapcsolatokra épült világban ugyanis egy kicsit nehéz elképzelni, hogy 8 szeretőt, és az azoktól született 8 gyermeket csak a vak szerelem miatt viselte volna el Rita a férfitól. Persze voltaképp nyílt házasságban éltek, ő is létesített kapcsolatot másokkal, habár Bob már korántsem volt vele olyan elnéző, mint amilyennek Ritának kellett lennie.

Idealista szemléletből nézve, szeretetük egymás iránt tulajdonképpen arra az elvre alapult, hogy senkit sem birtokolhatunk, és ezért mindenki azt csinál, amit akar. Ez náluk mégsem valósult meg teljesen, mert Rita (egy kicsivel) több kompromisszumot kötött: lemondott szóló énekesi vágyáról, hogy Marley mellett lehessen.

Csak háttérénekesként és háttérfeleségként létezett férje életében.

Bob Marley és Rita még a reggae király felemelkedése előtt ismerkedett össze. A The Wailers másik alapító tagja, Peter Tosh mutatta be őket egymásnak, akkor, amikor a banda még csak nem is reggae-t hanem ska zenét játszott. Rita ekkor a The Soulettes énekese volt, aki aztán háttérénekes lett Marley bandájában. Csak arról nem szólt, hogy állapotos egy férfitól, aki magára hagyta őt.

Egy ideig tudta titkolni állapotát, aztán fény derült rá. Marley, aki apa nélkül nőtt fel, egyből mellé állt. Elvette a hajadon anyát, és gyermekét adoptálta. Egy autógyárban kezdett dolgozni, hogy a családnak legyen betevője, de továbbra sem tett le zenei ambícióiról.

A legszebb görbe egy nő arcán a mosolya.

A The Wailers egy idő után újraalakult, akkor már főként reggea-t játszva. Marley-nak és Ritának két közös gyermeke volt már – Cedella és Ziggy- amikor a banda befutott, s az asszony másik két nővel kezdett Bob koncertjeire járni háttérénekesként. Ahogy kezdett egyre magasabbra ívelni a banda pályája – ami közben Bob Marley and the Wailers-re módosította nevét -, annál több kikötése lett a menedzsernek. Marley-nak azt kellett mondani, hogy agglegény – mert az jobban passzolt a reggae és a rasztafári szellemiségéhez-, és Rita belegyezett, hogy a húgaként legyen bemutatva az embereknek.

Ennek aztán meg is lett az eredménye, mert a zenész népszerű volt a nőknél, s a turnék szép számmal hoztak neki új szerelmet. S bár feleségét nem vállalta fel, szeretőit annál inkább. Azok pedig voltak bőven, így nem csoda, hogy bár az évek alatt 3 közös gyermeke lett Ritával, további 8 csemetéje született 8 különböző nőtől. Rita persze háborgott, bosszút esküdött, és össze is állt két különböző férfival. Azoknak is gyermeket szült, akiket aztán Bob a nevére vett.

Persze cserébe Rita is elvállalta Bob más nőktől származó gyermekeinek nevelését. Sőt, előfordult, hogy némelyik nő szülését is ő vezette le.

Egy nagy család, igen szerteágazó és szövevényes formában- gondolhatjuk. A One love című jól ismert nóta így hirtelen egész más hangzást kap, mint ahogy a No woman, no cry is, amit eredetileg Marley Ritának írt, s a közhiedelemmel ellentétben nem úgy kell értelmezni, hogy: Nincs asszony, nincs sírás, hanem, hogy Ne asszony, ne sírj.

középen Rita

Akárhogy is, azért ők jóban-rosszban kitartottak egymás mellett. Akkor is, mikor fegyveresek támadtak rájuk Jamaicában egy éjjel, és meglőtték Marley-t. Békeaktivistaként, s az összefogás nevében ennek ellenére tovább folytatta a zenélést. Rita mellette maradt, s mikor 1981-ban melanómával diagnosztizálták, s egy koncerten összeesett nem volt kétséges, hogy elkíséri utolsó útján is.

A reggae király 36 évesen távozott, s Rita a halála után pár hónappal jelentkezett is első albumával. Azóta is ápolja Marley hagyatékát.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.