A 10 legszebb óvárossal rendelkező horvát tengerparti város

Szeretnénk most meghívni benneteket egy képzeletbeli körútra, méghozzá a horvát Adria mentén.

Összeszedtük nektek azokat a településeket, melyek hangulatos óvárossal rendelkeznek, ahol a nyaralás nem csak strandolással telik, hanem belekóstolhattok a horvát kultúra sokszínűségébe.

Persze a sorrend szubjektív, lehet vele vitatkozni, de nem érdemes…

10. ZADAR

Római műemlékek, középkori városfal, templomok, Szent Donát körtemplom, tengeri orgona – csak pár látnivaló azok közül, melyek miatt érdemes ellátogatni ebbe a városba.

Zadart azért is szeretjük, mert a közelben nagyszerű homokos strandok is vannak.

9. RAB

Fotó: pihiszuszi.hu

A városfal – mely a középkorban Rabot körbevette – bizonyos részei még ma is megtalálhatók. A soktornyú város főutcája és kikötője is rendkívül hangulatos.

8. KRK

Fotó: pihiszuszi.hu

Krk a sziget névadó városa, ahonnan valaha a Frangepánok irányították birodalmukat. A hagymakupolás Szent Quirinius templom tornya szinte mindenhonnan látszódik a városból.

7. PRIMOŠTEN

Fotó: pihiszuszi.hu

Óvárosa egy kis szigetre épült, csak később kötötték össze a szárazfölddel. A domb tetején fekvő templom mellett apró temető található. A környéken nagyon sok a szép, apró kavicsos és sziklás strand.

6. ŠIBENIK

Fotó: pihiszuszi.hu

A Krka folyó partjára épült várost (a közeli strandok hiánya miatt) ne nyaralásotok célpontjának válasszátok – hanem városnézésre jöjjetek el ide, ha a šibeniki régióban üdültök. A világörökség részévé nyilvánított Szent Jakab katedrálison kívül is van bőven látnivaló ezen a romantikus hangulatú településen.

5. POREČ

Fotó: pihiszuszi.hu

Az Isztriai-félsziget egyik legkülönlegesebb helyszíne, maga az óváros is egy félszigeten fekszik. Az ötszögletű bástya, az Északi torony, a Marafor tér, az Euphrasius bazilika – többek között ezek a kötelező látnivalók, ha itt nyaralunk.

4. SPLIT

Fotó: pihiszuszi.hu

Az egész város egy hatalmas látványosság, az egyik legnyüzsgőbb, legváltozatosabb adriai település, gazdag éjszakai élettel. Útban az ókori Diocletianus palota felé, sétáljatok majd végig a pár éve szépen kialakított Riván.

3. ROVINJ

Fotó: pihiszuszi.hu

A fantasztikus fekvésű város az Isztria gyöngyszeme, szűk sikátorok vezetnek a Szent Eufémia templomhoz, Rovinj legpazarabb látnivalójához. Az itáliai jellegű városka egy igazi mesevilág.

2. TROGIR

Fotó: pihiszuszi.hu

Dalmácia egyik legszebb állapotában megmaradt középkori városa. A kikötőben pálmafás sétány és luxusjachtok, a falakon belül székesegyház, velencei villák, oroszlános kapu, óratorony. Feltétlenül nézzétek meg a piacot is!

1. DUBROVNIK

Fotó: pihiszuszi.hu
Fotó: Szilágyi Szabina, a cikk szerzője, kisebbik lányával

Nekünk ez a number 1. Az óvárost körülölelő széles várfalon végig lehet sétálni, és habár nem két fillér a belépő, bőven megéri! Itt, és a közeli Lokrum szigeten forgatták a Trónok harca epizódjait. Paloták, erődök, harangtornyok, katedrális, és simára koptatott márványkövek. Ne hagyjátok ki!

Szilágyi Szabina

Ha terveztek, vagy kedvet kaptatok, horvátországi szállások itt: https://pihiszuszi.hu/

A cikk szerzőjéről:
Vajdaságban születtem, így természetes volt számomra, hogy minden évben a Adria más-más városában nyaraltunk. Magyar szakos tanárként végeztem, de pár évnyi tanítás után áteveztem a turizmus vizeire. A Pihi Travel utazási irodát vezetem, horvátországi utakat szervezünk. Családommal együtt a szépséges Wekerlén élek.

Még nincs hozzászólás

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.