A sünszelidítési hadművelet

Az állatok mindig örülnek nekünk. És őszintén? Annál sincs semmi, ami jobban felvidítaná az embert, mint egy motollaként járó kutyafarok, és a vidám csaholás. Ez két alapigazság, amit nehéz megcáfolni, én mégis megteszem. Egy afrikai fehérhasú törpesün gazdájaként elárulom, hogy bár ő is hatalmas mennyiségű vidámságot és boldogságot tud csempészni a mindennapokba, azért egy süni nem feltétlenül boldog, hogy láthat minket.

A sünnevelés cseppet sem egyszerű feladat. A neten található cuki fényképek és videók mögött hosszú sünszelídítési folyamat áll. Tapasztalatból mondom.

Vegyük is sorjában őket.

A szökés hadművelet
Apró csöppségként egy teljesen új környezetbe kerül a süni, ahol se az anyukája, se a testvérei nincsenek jelen. Minden szag fura, minden ismeretlen és félelmetes. A megoldás: innen kereket kell oldani! Bár levideózni csak egy elbukott kísérletet tudtam, de volt sikeres szökés is. Az érzés felbecsülhetetlen, amikor hajnali 4:30-kor elemlámpával hason kúszva a lakásban egy kaktuszmalacot keresel. És hogy hol tud elbújni egy pici malacka? A ruhaszárítóról a földre lelógó lepedőbe rejtőzve.

A kézhez szoktatás hadművelet
A sün zsákmányállat, ezért a legkisebb zajra is tüskés gombóc lesz belőle. Nincs ez másként a gazdi esetében sem, ugyanúgy közellenségnek számít. A meggyőzőerőnk akkor a leghatásosabb, ha a kézhez szoktatást összekötjük a falatozással. Büszkeség ide, puffogás oda, ha egy sünpocak korog, akkor engedélyezett egy kis tokasimogatás is.

Az egészséges életmódra nevelő hadművelet
A sünök húsevők, de azért próbál a gazdi egy kis vitamint csempészni az étrendjébe. Az almával és a banánnal egész barátságba került a mi apró, pici szuszogónk, de a sárgarépáról egyértelmű véleményt formált: menekülés! Az örök kedvenc pedig a lisztkukac, amit le kell vadászni és porszívó üzemmódban végtelen mennyiséget el lehet csámcsogni belőle.

A körömvágás hadművelet
A körömvágás egy olyan dolog, ami a gazdi türelmét és idegrendszerét is próbára teszi. Ellenállás, hiszti, nem akarom, hagyj békén, a traktor motort meghazudtoló puffogás, bökés a tüskéivel. Eközben a gazdi koncentrál és próbálja levágni az icipici körmöt. Persze, ha egyáltalán elő tudja varázsolni a sün lábait. Nálunk ez általában 4 napos meló: 1 láb, 1 nap.

A fürdés hadművelet
Nálunk ez nem tartozik a kötelező körök közé, mert nem igazán lelkesedik a sünink a vízért. Végső esetben, ha a körömvágás hadművelet végleg kudarcba fullad, akkor tesszük bele a sünit bokáig érő vízbe. Bőrápoláshoz aloe vera spray-t használunk. A pancsoló sünös videók nekem a mai napig nagy talányok. Bár az is igaz, hogy egy kaktuszmalac ilyenkor a legragaszkodóbb a gazdájához. Csimpaszkodik a kezembe boci szemekkel, hogy ments ki innen!

EZ IS ÉRDEKELHET: A MACSKÁK IGAZI, TITKOS ÉLETE

A struccpolitika visszavágó hadművelet
Persze ha a süni úgy érzi, hogy a megpróbáltatásai elérték a tűrőképessége határát, akkor látványos duzzogásban mutatja ki a nemtetszését. Bedugja például a fejét a bújócsövébe, de a sünpopsit elfelejti behúzni.

Amúgy a sünik állandóan bújnak és rejtőzködnek, így biztosítani kell nekik bújózsákot, takarót, kuckót, illetve bármit, ahol biztonságban érezhetik magukat.

A wc-re tanítás hadművelet
Tapasztalati alapon azt mondom, hogy itt nincsenek aranyszabályok. A süninek kell kitalálnia a saját kis rendszerét, miszerint a sünkaki nem az alvóhelyére és nem is a vacsorás tálja mellé való, hanem ezektől tisztes távolságban. Mi csak segíteni tudunk ebben. Például puha anyagot kap az alvóhelyére és a ketrec másik felét szórjuk csak be faforgáccsal vagy fapellettel. A baleseteket sajnos elkerülni nem lehet, mert a sünik anyagcseréje nagyon gyors.

A pocaksimi hadművelet
A sünit nem lehet dögönyözni, simogatni és a végtelenségig nyünyürgetni. Viszont el lehet nyerni a bizalmát, megtanulja biztonságban érezni magát melletted, memorizálja a szagod és természetesen megjegyzi, hogy a gazdi embertől jön a vacsora, nem csak úgy odaterem az etetőtáljába.

A sport hadművelet
Egy sünnek iszonyatos mozgásigénye van. Egy éjszaka alatt 5-6 km-t is képes lefutni, de természetesen nem úgy születik, hogy tudja egy futókerék működését. Persze, az ösztön működik benne, de egy kis tanulás rásegítés sosem árt.

A fotózkodj sünnel hadművelet
Rém egyszerű: nézz a kamerába, mosolyogj a kamerába, szép legyen a háttér, ne lógjon bele pl. a ruhaszárító, fogd a kezedbe az ugró borz és csüngő kismajom keverékét, viseld az ellenállás puffogó és bökdöső megnyilvánulásait és akkor talán jöhet a most nyomd meg a fényképező gombját. 100 nyers kép után kezd el csak nézegetni, hátha sikerült a hadművelet és mindenki vállalható a képen.

Nagyon fontos, hogy ha egy sünit megszelídítettünk, akkor már örökre felelősséggel tartozunk iránta. Igazából ez minden háziállatra igaz. A szívünk egy darabját pedig már ő birtokolja.

1 Hozzászólás
  1. Tanultam egy újabb kifejezést: nyünyürgés!
    Még nem találkoztam vele:)
    A cikk végén az összefoglaló nagyon igaz, onnantól kezdve, hogy van egy háziállatunk, az egyben családtag is, így tessék bevállalni az állat gondozását.

Írj hozzászólást

Az email címed nem jelenik meg.